Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες συνολικά τέσσερα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας, δύο στον εναέριο χώρο δυτικά της πρωτεύουσας Μόσχας, γνωστοποίησαν ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σαμπιάνιν και το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τον αιρετό, καταρρίφθηκαν δυο drones, το πρώτο στην πόλη Κρασναγκόρσκ, 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κρεμλίνου, το δεύτερο στην κοινότητα Τσάστι, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το κέντρο της Μόσχας.

Υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων επιχειρούν επιτόπου, πρόσθεσε ο κ. Σαμπιάνιν μέσω Telegram.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς κοντά στην Τσάστι άκουσε τέσσερις εκρήξεις μετά τις 03:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως καταρρίφθηκαν άλλα δύο ουκρανικά UAVs στην περιοχή Μπριάνσκ, όχι μακριά από τα ρωσοουκρανικά σύνορα.

«Απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες μέσω εναέριων οχημάτων χωρίς πιλότους απετράπη», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, επίσης μέσω Telegram.

Νωρίτερα, τα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της Μόσχας ανέστειλαν όλες τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Ο εναέριος χώρος έκλεισε πάνω από το Βνούκοβα, το Σερεμέτιαβα και το Νταμαντιένταβα», δήλωσε στο πρακτορείο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. «Δεν προσγειώνονται πτήσεις και οι αναχωρήσεις θα καθυστερήσουν», εξήγησε η ίδια πηγή.

Αργότερα, το πρακτορείο ανέφερε πως ξανάρχισαν να αποπροσγειώνονται αεροσκάφη και στα τρία αεροδρόμια, το Βνούκοβα, το Σερεμέτιαβα και το Νταμαντιένταβα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως σημειώθηκε σειρά επιθέσεων με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας βαθιά στη Ρωσία χθες Δευτέρα (21/8) και σήμερα, μεταξύ άλλων στην περιοχή της Μόσχας.

Οι ουκρανικές επιδρομές με UAVs και USVs στη ρωσική επικράτεια έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Έχουν πολύ συχνά στο στόχαστρο τη Μόσχα και τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, άλλα ουκρανικά UAVs καταστράφηκαν σε τομέα της Μόσχας όπου βρίσκονται ουρανοξύστες και έχουν την έδρα τους πολλές επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς, προκαλώντας ελαφρές υλικές ζημιές στις προσόψεις δυο ουρανοξυστών.

Τον Μάιο, δυο ουκρανικά drones καταστράφηκαν πάνω από το Κρεμλίνο και άλλα έπεσαν πάνω σε κατοικίες στη Μόσχα.

Την 5η Αυγούστου, Ουκρανός αξιωματούχος διεμήνυσε πως ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν σκοπό να κλιμακώσουν τις επιθέσεις με drones εναντίον ρωσικών στόχων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε στα τέλη Ιουλίου ικανοποίηση διότι ο πόλεμος «φθάνει στο έδαφος της Ρωσίας».