Η Ουκρανία μπορεί να απορρίπτει τη διήμερη εκεχειρία του Πούτιν για να εορταστούν τα Χριστούγεννα, όμως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησε στην πρόταση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναλάβει ο τελευταίος ρόλος μεσολαβητή στις δύο εμπόλεμες πλευρές για να επιτευχθεί ειρήνη.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογο του και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν σήμερα μίλησαν μεταξύ άλλων για τη συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, για ανταλλαγή αιχμαλώτων και για τη συμφωνία για τα σιτηρά.

«Θίξαμε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ιδιαίτερα σε σχέση με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια –οι κατακτητές δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί– την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, την εξέλιξη της συμφωνίας για τα σιτηρά. Χάρηκα που άκουσα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην υλοποίηση του δικού μας ειρηνευτικού σχεδίου», αναφέρεται σε ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου.

Σημειώνεται, ότι ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ, επανέλαβε σήμερα ότι το Κίεβο απορρίπτει οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία που θα επέτρεπε στη Μόσχα να κρατήσει τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις. «Η Ρωσική Ομοσπονδία (ο Πούτιν) με τη λέξη “συνομιλίες” προτείνει στην Ουκρανία και τον κόσμο να αναγνωρίσουν ‘το δικαίωμά του να καταλαμβάνει ξένα εδάφη’ και ‘να εδραιώσει την απουσία νομικών συνεπειών για τις μαζικές δολοφονίες σε ξένο έδαφος’. Είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε ο Ποντολιάκ.