Οκτώ υπόπτους -πέντε Ρώσους, τρεις πολίτες της Ουκρανίας και έναν της Αρμενίας- συνέλαβε η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) για την επίθεση με εκρηκτικά που σημειώθηκε το Σάββατο στη γέφυρα της Κριμαίας.

Σε ανακοίνωσή της η FSB επισήμανε ότι «αυτή την τρομοκρατική ενέργεια» οργάνωσε η υπηρεσία Πληροφοριών του στρατού της Ουκρανίας και ο διευθυντής της Κίριλο Μπουντάνοφ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δράστες είχαν κρύψει τα εκρηκτικά μέσα σε «ρολά πλαστικού φιλμ συσκευασίας» τα οποία είχαν σταλεί τον Αύγουστο από το λιμάνι της Οδησσού, στην Ουκρανία, και τα οποία πέρασαν από τη Βουλγαρία, τη Γεωργία και την Αρμενία προτού εισέλθουν στη Ρωσία.

Η ρωσική υπηρεσία επεσήμανε ότι τα εκρηκτικά εισήλθαν στη Ρωσία στις 4 Οκτωβρίου με φορτηγό που είχε πινακίδες κυκλοφορίας Γεωργίας. Αυτό έφτασε στις 6 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από την επίθεση, στη ρωσική επαρχία Κρασνοντάρ, στα σύνορα με την Κριμαία.

Τη μεταφορά αυτή οργάνωσαν τρεις πολίτες της Ουκρανίας, δύο πολίτες της Γεωργίας και ένας πολίτης της Αρμενίας.

Η έκρηξη του Σαββάτου προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει την ουκρανική χερσόνησο την οποία προσάρτησε το 2014 η Μόσχα με το ρωσικό έδαφος. Λίγο μετά την έκρηξη αποκαταστάθηκε μερικώς η κυκλοφορία των οχημάτων και των τρένων στη γέφυρα.

«Ανοησίες» χαρακτήρισε το Κίεβο την έρευνα της FSB για την έκρηξη στη γέφυρα

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος απέρριψε σήμερα ως «ανοησίες» τη ρωσική έρευνα για την έκρηξη του Σαββάτου που προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει την προσαρτημένη από τη Ρωσία ουκρανική χερσόνησο με το ρωσικό έδαφος.

«Όλη η δραστηριότητα της FSB και της Επιτροπής Έρευνας είναι ανοησίες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Γιουσόφ όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς της Μόσχας, όπως μετέδωσε το ουκρανικό κρατικό δίκτυο Suspilne.

Ο Γιουσόφ χαρακτήρισε την FSΒ και την Επιτροπή Έρευνας «ψευδείς δομές που υπηρετούν το καθεστώς Πούτιν, οπότε σίγουρα δεν θα σχολιάσουμε τις ανακοινώσεις τους», πρόσθεσε.