Δικαστήριο στην Ουκρανία έβγαλε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος πλέον κατηγορείται για εσχάτη προδοσία, λόγω της συμφωνίας που υπέγραψε με την Ρωσία το 2010 για την παρουσία του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.

Συγκεκριμένα, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας ανέφερε ότι το δικαστήριο του Κιέβου διέταξε τη σύλληψη του Γιανουκόβιτς επειδή το Σύμφωνο του Χαρκόβου είχε επιτρέψει στη Ρωσία να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων που διατηρούσε στην Ουκρανία και στη συνέχεια να καταλάβει και να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ουκρανοί ερευνητές είχαν ενημερώσει τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πέρυσι τον Ιανουάριο, ότι ήταν ύποπτος για προδοσία λόγω του Συμφώνου που υπέγραψε με τη Μόσχα.

Σημειώνεται, ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε στη Ρωσία το 2014 μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έχει ήδη καταδικαστεί ερήμην για προδοσία σε κάθειρξη 13 ετών. Εκείνη η υπόθεση αφορούσε επιστολή που ο Γιανουκόβιτς είχε στείλει την 1η Μαρτίου στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις για να αποκαταστήσει την τάξη στην Ουκρανία. Μάλιστα, από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, χαρακτηρίστηκε ως εκλεκτός του Ρώσου προέδρου για την θέση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.