Κλιμάκωση στο πόλεμο της Ουκρανίας αναφέρουν τα ΜΜΕ του εξωτερικού, καθώς στην Ουκρανία κυκλοφορεί η είδηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όχι μόνο ετοιμάζει εισβολή στο Κίεβο, αλλά έχει ήδη βρει τον αντικαταστάση του Ζελένσκι και δεν είναι άλλος από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο έκπτωτος Ουκρανός πρόεδρος βρίσκεται στη Λευκορωσία με βάση την ουκρανική «Pravda», η οποία επικαλείται ανώνυμη πηγή της χώρας, ενώ σημειώνει ότι ο Γιανουκόβιτς προετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα, ενώ ενδέχεται να απευθύνει και διάγγελμα, καθώς ο ίδιος δεν θεωρεί ότι έχει χάσει το αξίωμα του.

Μάλιστα, διεθνή ΜΜΕ τονίζουν ότι ενδεχόμενη επιστροφή του πρώην προέδρου, θα συνδυαστεί με μαζική επίθεση στο Κίεβο, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για συγκεντρώσεις στρατευμάτων στα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η άνοδος στην εξουσία

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν είναι μια τυχαία επιλογή του Πούτιν, αλλά αποτελεί στενό σύμμαχο της Μόσχας.

Όπως αναφέρει το fortune.com, ο Γιανουκόβιτς έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Ουκρανίας από το 2002 μέχρι και το 2007, ενώ το 2010 έγινε πρόεδρος της χώρας.

Μάλιστα, σε κάθε ευκαιρία έδειχνε την θερμή υποστήριξη στη Μόσχα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόρριψη της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013. Τότε ο ίδιος τάχθηκε κατά και επέλεξε μια νέα δανειακή συμφωνία διάσωσης με τη Ρωσία, ώστε να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις μεταξύ τους.

Η πτώση

Παρόλα αυτά, οι κατηγορίες ότι είναι «υποχείριο» του Ρώσου προέδρου, η αυξανόμενη διαφθορά στη χώρα του και οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, οδήγησαν στην πτώση του.

Το 2014 λοιπόν και λίγο πριν η Ρωσία καταλάβει την Κριμαία, ο ίδιος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κίεβο και κατέφυγε στο Χάρκοβο. Αρνήθηκε να παραιτηθεί και χαρακτήρισε «πραξικόπημα» τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Τότε, είχε βρει και ελάχιστη υποστήριξη στο εξωτερικό, καθώς ανάμεσα στους διαδηλωτές, είχαν αρχίσει να ξεπροβάλουν διάφορες νεοναζιστικές οργανώσεις, οι οποίες πλέον κατηγορούνται ότι συμμετέχουν στη κυβέρνηση της Ουκρανίας.