Σε ευρωπαϊκή τροχιά θέλει να θέσει και πάλι την Ουκρανία η μεταβατική ηγεσία της χώρας, μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος φέρεται να εγκατέλειψε με ελικόπτερο το Προεδρικό Μέγαρο και να επιχείρησε να περάσει στη Ρωσία.

Την ώρα που γείτονες της Ουκρανίας σε δύση και ανατολή τόνιζαν πως το κενό εξουσίας στο Κίεβο δεν πρέπει να οδηγήσει σε κατάρρευση και διάσπαση της χώρας, ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ τόνιζε πως η νέα ουκρανική ηγεσία επιθυμεί σχέσεις με τη Ρωσία «σε νέα, ισότιμη βάση καλής γειτονίας που αναγνωρίζει και λαμβάνει υπόψη την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας».

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον επισκέπτεται σήμερα το Κίεβο, όπου αναμένεται να συζητήσεις μέτρα για την ανάταση της ουκρανικής οικονομίας, ενώ η Ρωσία ανακάλεσε στη Μόσχα τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουκρανία για διαβουλεύσεις σχετικά με την «επιδεινούμενη κατάσταση» στο Κίεβο.

Στόχος του Τουρτσίνοφ, στενού συνεργάτη της αντιπάλου του Γιανουκόβιτς, Γιούλια Τιμοσένκο, είναι να ορκιστεί έως και αύριο η νέα κυβέρνηση που θα διατηρήσει τα ηνία της χώρας έως τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Η τεράστια πρόκληση της μεταβατικής ηγεσίας είναι πάντως, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, η ικανοποίηση των προσδοκιών του λαού αλλά και η διαχείριση της οικονομίας που περνά βαθιά κρίση. ΗΠΑ και Βρετανία πάντως έστειλαν μηνύματα στροφής της Ουκρανίας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη στήριξή του.

Παρότι η ακραία ένταση των τελευταίων ημερών καταλάγιασε, οι ανησυχίες για την τύχη της χώρας παραμένουν μεγάλες, καθώς δείχνει ταυτόχρονα βαθιά διχασμένη και στα πρόθυρα της πτώχευσης. Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε σαφώς τους φόβους της μήπως η κρίση μεγαλώσει περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στη ρωσόφωνη και ρωσόφιλη Ανατολή που αποτελεί την πλειοψηφία και την ουκρανόφωνη και εθνικιστική Δύση.

Έπειτα από μήνες που θύμιζε εμπόλεμη ζώνη, το Κίεβο πάντως φαίνεται από χθες να επιστρέφει σε πιο ήρεμους ρυθμούς. Στη Μαϊντάν, την εμβληματική πλατεία Ανεξαρτησίας, ήταν διάχυτη η αίσθηση της αποκλιμάκωσης της έντασης και της περισυλλογής. Νωρίς το πρωί εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί πλατεία ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο. Άλλοι περιφέρονταν, με λουλούδια στα χέρια ή φωτογράφιζαν τα οδοφράγματα και τους κρανοφόρους διαδηλωτές που έπιναν τσάι γύρω από τα μαγκάλια.

Δίπλα τα καταστήματα, που παρέμεναν κλειστά τις τελευταίες ημέρες, άνοιξαν ξανά. Η επίτευξη της ηρεμίας είχε όμως βαρύ τίμημα σε αίμα: σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, την περασμένη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους 82 άνθρωποι.

Άγνωστη παραμένει η τύχη του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ουκρανικός τηλεοπτικός σταθμός μετάδωσε πλάνα από κάμερες ασφαλείας που δείχνουν τον ίδιο και τους συμβούλους να εγκαταλείπουν την νύχτα της Πέμπτης το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο.

Φέρεται να επιχείρησε χθες να διαφύγει στη Ρωσία αεροπορικώς αλλά εμποδίστηκε από τους συνοριακούς φρουρούς, οι οποίοι δήλωσαν μάλιστα πως επιχείρησε μάταια να τους δωροδοκήσει για να επιτρέψουν την αναχώρηση του αεροσκάφους του.

Ο Γιανουκόβιτς πάντως, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, δήλωνε πως δεν θα παραιτηθεί και ότι δεν θα υπογράψει κανένα νέο νόμο, καταγγέλλοντας πως η εξουσία του αφαιρέθηκε με πραξικόπημα.