Εφιαλτικές στιγμές με το κομβόι των Ελλήνων από τη Μαριούπολη, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πόλη Ζαπορίζια. Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του Open, Σωτήρη Δανέζη, που ταξίδεψε μαζί με τους ομογενείς, σε ένα σημείο της διαδρομής τα οχήματα δέχθηκαν σφαίρες.

«Ξεκινήσαμε στις 11 το πρωί με περισσότερα από 40 αυτοκίνητα κυρίως με γυναίκες και μικρά παιδιά από τη Μαριούπολη. Μόλις περάσαμε την έξοδο της Μαριούπολης, πέσαμε σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων, με τους στρατιώτες να έχουν τα όπλα παρατεταμένα και να μας σημαδεύουν», είπε αρχικά ο ρεπόρτερ στο δελτίο ειδήσεων του OPen.

Στη συνέχεια υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, με το κομβόι να συνεχίζει την πορεία του, όμως σε ένα σημείο χρειάστηκε να μπει σε χωματόδρομο και εκεί: «τα πρώτα αμάξια δέχθηκαν πυρά. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αναστροφή και να φύγουμε με σκασμένα λάστιχα», είπε ο Σωτήρης Δανέζης.

Νωρίτερα ρεπόρτερ από την Ουκρανία, οι οποίοι επικαλούνται πληροφορίες από τα κανάλια telegram και υποστηρίζουν πως αντλούνται στοιχεία από υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας, ισχυρίζονται πως υπάρχει σχέδιο προβοκάτσιας από την ρωσική πλευρά στο ελληνικό κομβόι της Μαριούπολής.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Kosta Onisenko που βρίσκεται στο Κίεβο «Ρώσοι εισβολείς σχεδιάζουν προβοκάτσια κατά των Ελλήνων.

Οι Ρώσοι, υπό την ψευδή σημαία του ουκρανικού τάγματος Azov, ετοιμάζουν επίθεση στο κομβόι εκκένωσης, το οποίο έχει στήσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη». Την πληροφορία μεταδίδουν κι΄ άλλοι δημοσιογράφοι με πηγές από την ουκρανική πλευρά.

Αυτή την ώρα το ελληνικό κομβόι, με περίπου 40 αυτοκίνητα, βρίσκεται στη Ζαπορίζια.

Τάγμα Αζοφ και λοιπά δαιμόνια

Posted by Kostas Onisenko on Wednesday, March 2, 2022

Την Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις

Ανατροπή με τις συζητήσεις σχετικά με την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία φαίνεται πως έγινε πριν λίγη ώρα.

Όπως μετέδωσε το Reuters η Ρωσία αναμένει τους Ουκρανούς αξιωματούχους στη Λευκορωσία για τις διαπραγματεύσεις και τον επόμενο γύρο συνομιλιών, αύριο, Πέμπτη (03/03) σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διαπραγματευτής της Μόσχας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι την Τετάρτη, και αναμεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στη Λευκορωσία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων.

Ο ρωσικός στρατός παρέχει έναν διάδρομο ασφαλείας για την ουκρανική αντιπροσωπεία, ανέφερε το TASS επικαλούμενο τον Μεντίνσκι.

Σφοδρές συγκρούσεις σε Κίεβο και Χάρκοβο – Περισσότεροι από 2.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την Ουκρανία και ειδικότερα για το Κίεβο, καθώς πληροφορίες στο εξωτερικό, αναφέρουν πως οι Ρώσοι θα εξαπολύσουν μαζική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, κάτι που μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρεία δορυφορικών εικόνων Maxar, που έχει στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, δείχνει την διαδρομή που ακολουθούν τα ρωσικά στρατεύματα για να περικυκλώσουν το Κίεβο.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Μάλιστα, από το βράδυ της Τρίτης (1/3) κυκλοφορεί η πληροφορία στα ΜΜΕ του εξωτερικού, ότι η Λευκορωσία θα συνδράμει με στρατό τις ρωσικές δυνάμεις, ώστε να ξεκινήσει η πολιορκία του Κιέβου και μαζικά από επίγειες δυνάμεις.

Με βάση όσα αναφέρουν ανταποκριτές στην Ουκρανία και διεθνή ΜΜΕ, υπάρχει έντονη κινητικότητα στο Βορρά , ενώ εικάζεται ότι η περιοχή του Τσερνόμπιλ, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση εξόρμησης, σε περίπτωση μαζικής επίθεσης, καθώς είναι κοντά στο Κίεβο.

Επτά ημέρες πολέμου στην Ουκρανία και περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας.

Χάρτης της Maxar, που δείχνει την διαδρομή των ρωσικών στρατευμάτων προς την ουκρανική πρωτεύουσα: