Ο ελβετικός όμιλος συσκευασίας προϊόντων γυαλιού Vetropack ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε περικοπή περίπου 400 θέσεων εργασίας στην Ουκρανία έπειτα από το σφοδρό πλήγμα που επέφερε ο πόλεμος στο εργοστάσιό της στο Χοστομέλ -ένα προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου- μια ένδειξη του οικονομικού αντίκτυπου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η κατασκευάστρια εταιρεία συσκευασίας προϊόντων γυαλιού, η οποία απασχολεί περίπου 600 υπαλλήλους στο εργοστάσιό της βορειοδυτικά του Κιέβου, ανακοίνωσε ότι εξακολούθησε να καταβάλλει τους μισθούς στο ακέραιο στους εργαζομένους της στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ τους απάλλαξε από τα καθήκοντά τους.

Αλλά πλέον, με τις ζημιές που έχει υποστεί από τον πόλεμο το εργοστάσιο, το οποίο έχει καταστεί μη λειτουργικό για το άμεσο μέλλον και με τις εχθροπραξίες να συνεχίζονται στην περιοχή η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αναγκαστεί να απολύσει σχεδόν τα δύο τρία του εργατικού της δυναμικού.

«Γνωρίζουμε τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η ενέργεια στους υπαλλήλους μας στην Ουκρανία, αλλά προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια εναλλακτική λύση. Κατά την εκτίμησή μας, δεν θα είναι δυνατή η άμεση επανέναρξη της παραγωγής μας στο Χοστομέλ, ακόμη και αν τελειώσει ο πόλεμος, το οποίο δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή» είπε ο επικεφαλής της εταιρείας Γιόχαν Ράιτερ.

Περίπου 4,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, γεγονός που αναλογεί σχεδόν στο 30% του εργατικού δυναμικού της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), καθώς ο πόλεμος οδήγησε σε κλείσιμο των επιχειρήσεων, έπληξε σοβαρά τον τομέα των εξαγωγών και υποχρέωσε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Χοστομέλ, το οποίο βρίσκεται κοντά σε ένα αεροδρόμιο, λίγο μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Vetropack ανακοίνωσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν σχεδιάζει να κλείσει μόνιμα το εργοστάσιο και ευελπιστεί να το ανοίξει και πάλι αφού επισκευαστεί. Αλλά στο μεσοδιάστημα οι μόνες λειτουργίες του μπορούν να είναι ο καθαρισμός του χώρου και «η προστασία και συντήρηση των εγκαταστάσεων». Χωρίς να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις η εταιρεία είπε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλει τους μισθούς των υπαλλήλων της.

Σημείωσε ακόμη ότι θα αναζητήσει πιθανές λύσεις για τους υπαλλήλους που θα απολυθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι περισσότεροι που είναι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα.

Περίπου 35 υπάλληλοι μέχρι στιγμής τοποθετήθηκαν σε θέσεις στο εξωτερικό και κάποιοι από αυτούς εργάζονταν σε άλλες εγκαταστάσεις της εταιρείας, σύμφωνα με τη Vetropack.