Το συγκλονιστικό ημερολόγιο ενός οκτάχρονου αγοριού έδωσε μια παιδική εικόνα της φρίκης της ζωής στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο της Ουκρανίας πόλη της Μαριούπολης. Το ημερολόγιο που βρέθηκε από φωτογράφο, περιέχει σκίτσα από ισοπεδωμένα σπίτια και πολυκατοικίες που φλέγονται, καθώς τα πτώματα είναι πεταμένα στο έδαφος.

Στρατιώτες με όπλα εμφανίζονται να συγκρούονται δίπλα σε ένα τανκ με ένα ελικόπτερο να πετάει από πάνω. Αντίθετα, ένα άλλο σκίτσο απεικονίζει γιορτές γενεθλίων.

Το ανώνυμο αγόρι, το οποίο χαιρετίζει τη Μαριούπολη ως «την αγαπημένη πόλη», γράφει με θλίψη: «Τα δύο σκυλιά μου και η γιαγιά Galya πέθαναν».

Το ημερολόγιο ενός παιδιού για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Δίπλα στον αριθμό τρία, που φαίνεται να είναι η ημερομηνία, γράφει: «Κοιμήθηκα καλά. Ξύπνησα. Χαμογέλασα. Σηκώθηκα». Αλλά μέχρι τον αριθμό 25 – που πιστεύεται ότι είναι ο Μάρτιος ή ο Απρίλιος 25 – η πολιορκία της πόλης είχε καταβάλει τον φόρο της. Λέει: «Ο παππούς μου πέθανε».

Την επόμενη μέρα προσθέτει: «Έχω μια πληγή στην πλάτη μου. Το δέρμα της αδελφής μου είναι ξεσκισμένο. Η μαμά έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Σάρκα στο χέρι μου και μια τρύπα στο πόδι μου». Το αγόρι, που λέει ότι έχει μια αδελφή, 15 ετών, και μια μητέρα, 38 ετών, εξηγεί: «Πρέπει να κάνουμε έναν επίδεσμο. Η μαμά είναι η πρώτη, εγώ είμαι δεύτερος, η τρίτη είναι η αδελφή μου».

Το ημερολόγιο ενός παιδιού για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στη συνέχεια λέει: «Παρεμπιπτόντως, έχω κορίτσι. Η Βίκα είναι αστεία. Είναι η γειτόνισσά μας. Έχει καλούς γονείς».

Το όνομα του αγοριού και το τι του συνέβη έκτοτε παραμένουν άγνωστα. Το ημερολόγιο βρέθηκε από τον φωτογράφο της Μαριούπολης Evgeny Sosnovsky. Η πόλη δέχεται επιθέσεις από τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Περίπου 100.000 άνθρωποι λέγεται ότι είναι παγιδευμένοι, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων παιδιών μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερα από 600 παιδιά από την έναρξη της εισβολής.