Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο ανακοίνωσε σήμερα ότι προσκάλεσε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επιβεβαίωσε ότι προσκάλεσε και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην σύνοδο κορυφής της G20 που προβλέπεται να διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Ινδονησία.

«Προσκάλεσα τον πρόεδρο Ζελένσκι να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής της G20», δήλωσε ο Ινδονήσιος πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι βρέθηκε συμβιβασμός.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επιβεβαιώσει ότι θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής που προβλέπεται να διεξαχθεί στο Μπαλί τον Νοέμβριο, διευκρίνισε επίσης ο Ινδονήσιος πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένες δηλώσεις του.

Η Ινδονησία, η οποία προεδρεύει φέτος της G20, δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τους Δυτικούς, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, για να αποκλείσει τη Ρωσία από την ομάδα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ωστόσο η Τζακάρτα αντιστάθηκε, επιχειρηματολογώντας ότι η θέση της την υποχρεώνει να παραμείνει «αμερόληπτη» και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κυρίως, είχε προτείνει συμμετοχή της Ουκρανίας για να βρεθεί μια ισορροπία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε προχθές, Τετάρτη, σε μήνυμά του στο Twitter ότι προσεκλήθη από την Ινδονησία στην σύνοδο κορυφής της G20, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ινδονήσιο ομόλογό του.

Ο Τζόκο Ουιντόντο είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν χθες, Πέμπτη. «Σε αυτήν την περίσταση, ο πρόεδρος Πούτιν ευχαρίστησε την Ινδονησία για την πρόσκληση στην σύνοδο κορυφής της G20 και δήλωσε ότι θα μετάσχει», σημείωσε ο Ινδονήσιος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, οι Δυτικοί επιδιώκουν την απομόνωση της Ρωσίας στη διεθνή διπλωματική σκηνή.

Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G20 που διεξήχθη τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον έδειξε τις βαθειές διαιρέσεις που υπάρχουν στους κόλπους της ομάδας των μεγάλων παγκόσμιων οικονομιών με το μποϊκοτάρισμα ορισμένων συνεδριάσεων από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους, σε διαμαρτυρία για τη συμμετοχή των Ρώσων.