Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, αποκάλυψε πως δεκάδες Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται σε βρετανικό έδαφος και εκπαιδεύονται στη χρήση των τεθωρακισμένων οχημάτων που έχει προσφέρει η κυβέρνησή του στην Ουκρανία ώστε να αμυνθεί πιο αποτελεσματικά ενάντια των Ρώσων εισβολέων.

Οι βρετανικές δυνάμεις, παράλληλα, εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς στην Πολωνία στο πώς να χρησιμοποιούν τους αντιαεροπορικούς πυραύλους που έχει παραχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο Κίεβο, πρόσθεσε ο Τζόνσον.

«Μπορώ να πω πως επί του παρόντος εκπαιδεύουμε Ουκρανούς στην Πολωνία στη χρήση των συστημάτων αεράμυνας, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη χρήση των τεθωρακισμένων οχημάτων», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησε να στείλει τουλάχιστον 120 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία. Τα 80 από αυτά είναι τύπου Mastiff, Husky και Wolfhound, τα οποίοα σύμφωνα με το βρετανικό στρατό είναι σχεδιασμένα να χρησιμοποιούνται «στη μάχη ή σε ρόλους που εξυπηρετούν τους μαχητές».

Τα άλλα 40 οχήματα χρησιμοποιούνται κυρίως για επιχειρήσεις αναγνώρισης, ενώ σε αυτό τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και ασθενοφόρα. Η διαδικασία θα πάρει ορισμένες εβδομάδες ανέφεραν στα βρετανικά ΜΜΕ πηγές του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Οι βρετανικές δυνάμεις στην Πολωνία, στο μεταξύ, φέρεται να εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς στο αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Starstreak και τα οχήματα Stormer που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν τους πυραύλους.

«Κινούμαστε, πάντοτε σε συντονισμό με τους συμμάχους μας, ώστε να παραχωρήσουμε νέο εξοπλισμό με τον οποίο, πιθανώς, οι Ουκρανοί να μην είχαν έρθει σε επαφή προηγουμένως. Οπότε είναι απαραίτητο να τους εκπαιδεύσουμε ώστε να κάνουν την καλύτερη χρήση αυτών των όπλων», υποστήριξε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.

Εκτός των Βρετανών, Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται και από τις δυνάμεις των ΗΠΑ για τη χρήση των πυροβόλων howitzer, αλλά και του υπόλοιπου εξοπλισμού που έχουν αποστείλει στην Ουκρανία οι Αμερικανοί, όπως drones, αντιαρματικά και άλλα όπλα.