Οι Ουκρανοί ερευνητές έχουν εξετάσει 269 πτώματα στο Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη αυτή από τους Ρώσους, στα τέλη Μαΐου, ανέφερε σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, αξιωματικός της αστυνομίας.

Η πόλη, η οποία πριν τον πόλεμο αριθμούσε 62.000 κατοίκους, ήταν θέατρο σφοδρών μαχών μέχρι που οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από τη βόρεια Ουκρανία για να επικεντρώσουν τις επιχειρήσεις τους στα ανατολικά.

Σε ένα κοιμητήριο στα περίχωρα του Ιρπίν, έχουν ανοιχθεί δεκάδες νέοι τάφοι, μεταδίδει το Reuters. Σήμερα, υπό τα βλέμματα μερικών συγγενών που θρηνούσαν, οι εργάτες έσκαβαν βιαστικά άλλον έναν.

Relatives mourn the death of territorial defense soldiers who were killed by Russian army during their funeral in Irpin

«Μέχρι τώρα, έχουμε εξετάσει 269 πτώματα», δήλωσε συγκεκριμένα ο Σέρχι Παντελέγεφ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της εγκληματολογικής υπηρεσίας της αστυνομίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω βιντεοκλήσης.

Όπως είπε, η ιατροδικαστική έρευνα συνεχίζεται για να καθοριστεί η αιτία θανάτου πολλών θυμάτων. Ο ίδιος έδειξε, επίσης, φωτογραφίες απανθρακωμένων λειψάνων.

Ο Παντελέγεφ είπε ότι έχουν ερευνηθεί επτά τοποθεσίες στο Ιρπίν όπου φέρεται να πυροβολήθηκαν άμαχοι, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σημειώνουμε πως η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους και κάθε σχετική καταγγελία του Κιέβου ή της Δύσης. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Πούτιν απέδωσε τιμητικό τίτλο σήμερα σε μονάδα του στρατού που η ουκρανική πλευρά έχει δείξει ως υπεύθυνη για την καταγγελόμενη σφαγή δεκάδων αμάχων στην Μπούκα.