Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον δέκα τραυματίστηκαν από τις ρωσικές επιθέσεις της Τετάρτης (14/3) στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram, στη διάρκεια της ημέρας επλήγησαν κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο. «Τέσσερις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε μια μέρα κι άλλοι δέκα τραυματίστηκαν», ανέφερε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρωσικό πυροβολικό έπληξε σφοδρότερα τα βόρεια περίχωρα της πόλης.

Οι Ρώσοι «σκορπούν τον θάνατο, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού», κατήγγειλε.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με περίπου 1,5 εκατ. κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται σχεδόν 40 χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσικά σύνορα.

Αποτέλεσε στόχο σφοδρών επιθέσεων επί αρκετές ημέρες κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά παρέμεινε υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Για ψυχολογικό πόλεμο κάνουν λόγο οι κάτοικοι της Οδησσού

Στην ανατολική Ουκρανία, η πλήρης κατάκτηση της οποίας είναι πλέον στόχος προτεραιότητας για τη Μόσχα, το Κίεβο ανακοίνωσε πως αναμένει πλέον άμεσα έφοδο ευρείας κλίμακας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να έχει επιτευχθεί οπωσδήποτε νίκη στο Ντονμπάς ως την 9η Μαΐου, την ημέρα της στρατιωτικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία για την επέτειο της νίκης των σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Έλενα Αποστολίδου καταγράφει το κλίμα στην Οδησσό και το πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι κάτοικοι.

Μία αβεβαιότητα, ένας φόβος, που πλανάται σχεδόν οκτώ βδομάδες στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, με τους κατοίκους να μιλούν για έναν ψυχολογικό πόλεμο.

Έναν ψυχολογικό πόλεμο, που κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο, που πέρασε καθώς οι κάτοικοι είχαν 48ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι επίκειται σφυροκόπημα της Οδησσού, που δεν επιβεβαιώθηκε.

Από τότε, η πόλη προσπαθεί να βρει τους άτυπους ρυθμούς της σε μία εμπόλεμη χώρα.