Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της ημέρας, οι ρωσικές δυνάμεις μείωσαν την ταχύτητα της επίθεσής τους και χρησιμοποίησαν κυρίως πυραύλους και αεροπορικά χτυπήματα με βόμβες εναντίον πολιτικών υποδομών.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή του, οι «προσπάθειες του εχθρού επικεντρώνονται στην περικύκλωση και κατάκτηση του Κιέβου, του Σούμι, του Χαρκόβου, της Μαριούπολης, του Μικολάγιφ και του Τσερνίχιβ. Καθώς επίσης να δημιουργηθεί ένας διάδρομος μεταξύ της Κριμαίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και η επέκταση των ορίων των περιοχών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ».

Μάλιστα, υπογραμμίζει πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους οι ουκρανικές δυνάμεις, τα ρωσικά στρατεύματα σκοπεύουν να εκμεταλλευθούν τα καύσιμα που βρίσκουν σε κλειστά βενζινάδικα προκειμένου να ανεφοδιαστούν. Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθούν γρήγορα αγωγοί ανεφοδιασμού που θα περνούν από την Λευκορωσία.

Παράλληλα, ανέλυσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν περισσότεροι από 400 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ αναγκάστηκαν να υποχωρήσει κι ένα τάγμα εξαιτίας της απώλειας δυνάμεων. Επίσης περιμένουν την ανασύνταξη των Ρώσων προκειμένου να επιτεθούν ξανά στη Ζαπορίζια, αλλά και στη Μαριούπολη.

🇺🇦 Оперативна інформація станом на 24.00 08.03.2022 щодо #російського_вторгнення / 🇬🇧 Operational information on 24.00,…

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Tuesday, March 8, 2022

«Μικρή πρόοδος», λέει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει βάλει στο ουκρανικό έδαφος και το 100% των δυνάμεων που είχε μεταφέρει στα σύνορα, δεν έχει κάνει σημαντική πρόοδο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από αξιολόγηση πληροφοριών και δεδομένων στο έδαφος, δεν θα κάνει πρόοδο ούτε τις επόμενες ημέρες, ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Χρησιμοποιούν ό,τι μέσο διαθέτουν και εξακολουθούν να σημειώνουν πολύ μικρή πρόοδο, κανείς δεν πίστευε ότι δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτά τα πολύ απλά προβλήματα, ήδη δύο βδομάδες μέσα στον πόλεμο», σημείωσε.

Ανάλογη ήταν και η αξιολόγηση που έκαναν κατά την ακρόασή τους στην Ειδική Επιτροπή της Αμερικανικής Βουλής οι επικεφαλής τόσο της CIA όσο και της DNI, επισημαίνοντας πως οι Ρώσοι είχαν υποτιμήσει την ανθεκτικότητα, την ετοιμότητα και το όραμα των Ουκρανών, αντιμετωπίζουν απώλειες και καθυστερήσεις και δεν είναι σίγουρο ότι ο Πούτιν θα επιχειρήσει να εφαρμόσει τα μαξιμαλιστικά σχέδιά του για κατάληψη της χώρας ή θα επικεντρωθεί σε κάποιες περιοχές.