Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι καταγράφονται αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, «χτυπήθηκε μονάδα» από ρωσικά πυρά και μέρος της εγκατάστασης βρίσκεται στις φλόγες.

Από τη μεριά του, πάντως, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μεταδίδει ότι το αντιληπτό επίπεδο ραδιενέργειας στον χώρο όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο παραμένει αμετάβλητο. Επικαλείται εκπρόσωπο της ουκρανικής εγκατάστασης.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας, ανέφερε ακόμη ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε εξαιτίας ρωσικών πυρών βρίσκεται εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης και ότι μια από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας στον σταθμό τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Λίγη ώρα πριν, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, αναγνώρισε πως το εργοστάσιο δέχθηκε επίθεση και πήρε φωτιά ένα τμήμα του. Κάλεσε να σταματήσουν οι ρωσικές επιθέσεις καθώς σε περίπτωση έκρηξής του η ζημιά θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από εκείνη που προκλήθηκε στο Τσερνόμπιλ.

Είχε προηγηθεί η έκκληση του Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος ζήτησε από τις ρωσικές και τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ουκρανία, αφότου αναφέρθηκαν μάχες στη γειτονική πόλη Ενερχοντάρ.

«Ο γενικός διευθυντής Γκρόσι απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό της χρήσης (στρατιωτικής) βίας στο Ενεργκοντάρ και ζήτησε από τις στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν εκεί να αποφύγουν τις εχθροπραξίες κοντά στον πυρηνικό σταθμό», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).