Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, συζήτησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ με τον ιρανό ομόλογό του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν αποκάλυψε καμία λεπτομέρεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας που έγινε την ώρα που η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την κυβέρνηση του Ιράκ να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

«Είμαστε σε επαφή με την ιρανική κυβέρνηση», είπε ένας εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, διευκρινίζοντας ότι οι δύο υπουργοί μίλησαν για το θέμα το Σαββατοκύριακο.

Ο Χέιγκ, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σήμερα το απόγευμα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Βρετανίας στο Ιράκ. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αεροπορικών πληγμάτων εκ μέρους των βρετανικών δυνάμεων, υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας αποφάσισε να θέσει εκτός νόμου το ΙΚΙΛ, με βάση τον Αντιτρομοκρατικό Νόμο. Το προσχέδιο του διατάγματος θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο αύριο Τρίτη και, εφόσον εγκριθεί, θα τεθεί σε ισχύ από την Παρασκευή.

Η απαγόρευση αυτή σημαίνει ότι όποιος είναι μέλος του ΙΚΙΛ ή οργανώνει συναντήσεις υπέρ της οργάνωσης αυτής στη Βρετανία ή φοράει ρούχα που υποδηλώνουν ότι είναι μέλος ή υποστηρικτής της, θα κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά.

Την περασμένη εβδομάδα άνδρες του ΙΚΙΛ κατέλαβαν τη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Ιράκ, αλλά και πολλές άλλες πόλεις κατά μήκος του ποταμού Τίγρη, βυθίζοντας στο χάος τη χώρα η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση της μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, το 2011.

Το σουνιτικό ΙΚΙΛ επιδιώκει να ιδρύσει ένα χαλιφάτο σε εδάφη που ανήκουν σήμερα στο Ιράκ και τη Συρία. Θεωρεί όλους τους σιίτες αιρετικούς που τους αξίζει ο θάνατος και καυχιέται ότι εκτέλεσε εκατοντάδες ιρακινούς στρατιώτες που παραδόθηκαν, την περασμένη εβδομάδα.