Η βία στο Ιράκ είναι μέρος μιας ευρύτερης εξέγερσης των σουνιτών στη χώρα και δεν είναι μόνο μια κτηνωδία από ισλαμιστές μαχητές, κυρίως αποστάτες της Αλ Κάιντα, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς ο φυγόδικος αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρέκ αλ-Χασεμί.

«Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου είναι ότι απελπισμένοι άνθρωποι επαναστάτησαν. Τόσο απλά. Η αραβική κοινότητα των σουνιτών εδώ και περισσότερα από 11 χρόνια αντιμετωπίζει διακρίσεις, αδικίες και διαφθορά», είπε ο αλ- Χασεμί, απορρίπτοντας τις θεωρίες ότι για την έξαρση της αιματηρής βίας στο Ιράκ αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι είναι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

«Έχουμε περίπου 11 με 12 ένοπλες ομάδες, που τώρα έχουν επανενεργοποιηθεί. Έχουμε, επίσης, πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν, έχουμε πρώην αξιωματικούς του στρατού, έχουμε φυλές, έχουμε ανεξάρτητους πολίτες στην πραγματικότητα», δήλωσε ο αλ-Χασεμί στη συνέντευξή του, την οποία παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη.

«Έχουμε πολλές ομάδες δίπλα στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε. Δεν πρόκειται να αρνηθώ την παρουσία του ΙΚΙΛ, ούτε ότι ασκεί επιρροή. Όχι, ασκεί επιρροή, πολύ ισχυρή… αλλά δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το φάσμα των ομάδων», συμπλήρωσε ο φυγόδικος αντιπρόεδρος του Ιράκ.