Τουλάχιστον 44 κρατούμενοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από επίθεση των τζιχαντιστών κατά κέντρου κράτησης της αστυνομίας στη Μπακούμπα, η οποία βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, δήλωσαν σήμερα ιατρικές πηγές και πηγές στις δυνάμεις ασφάλειας.

Εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι δήλωσε ότι οι κρατούμενοι σκοτώθηκαν από αντάρτες, ενώ άλλοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι κρατούμενοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς προσπαθούσαν να δραπετεύσουν.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της κυρίως σιιτικής νότιας ιρακινής επαρχίας Ντι Καρ δήλωσε σήμερα ότι η περιοχή του έχει αποστείλει 5.000 εθελοντές για να σταματήσουν την προέλαση σουνιτών τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι εθελοντές αυτοί πήγαν στην Σαμάρα και την Μπάλαντ, βόρεια της Βαγδάτης, και στα περίχωρα της Μοσούλης, διευκρίνισε σε δηλώσεις που έκανε στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αλ Μάντα Πρες ο κυβερνήτης της Ντι Καρ, ο Γιάχια Μπάκερ αλ Νασίρι.

Συνολικά 70.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει εθελοντές στην επαρχία αυτή και εκπαιδεύονται σε κέντρα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά γι’ αυτούς, πρόσθεσε ο Αλ Νασίρι.

Οι αρχές έκλεισαν το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας

Παράλληλα, αξιωματούχοι του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας στο Μπαϊτζί δήλωσαν σήμερα ότι έκλεισαν το διυλιστήριο και απομάκρυναν το ξένο προσωπικό από αυτό. Οι ίδιοι βεβαίωσαν ωστόσο ότι το ντόπιο προσωπικό παραμένει στο διυλιστήριο και ότι ο στρατός εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο των εγκαταστάσεων.

Η λειτουργία του διυλιστηρίου διεκόπη κατά την διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περασμένη εβδομάδα την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, και άλλες σουνιτικές ένοπλες οργανώσεις προήλασαν στην πόλη Μπαϊτζί και περικύκλωσαν το διυλιστήριό της.

«Λόγω των πρόσφατων επιθέσεων από μαχητές με οβίδες, η διοίκηση του διυλιστηρίου αποφάσισε να απομακρύνει τους ξένους εργαζομένους για την ασφάλειά τους και επίσης να κλείσει εντελώς τις παραγωγικές μονάδες ώστε να αποφύγει την εκτεταμένη βλάβη που θα μπορούσε να προκληθεί», δήλωσε ένας αρχιμηχανικός του διυλιστηρίου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα φυσικού αερίου, βενζίνης και κηροζίνης για την κάλυψη της εσωτερικής ζήτησης για περισσότερο από ένα μήνα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.