Ποινικό δικαστήριο της Άγκυρας απαγόρευσε σήμερα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν οποιαδήποτε πληροφορία για την υπόθεση των 80 ομήρων που έχουν απαχθεί από τζιχαντιστές στη Μοσούλη, στο Ιράκ.

Η απόφαση αυτή της δικαιοσύνης, κίνητρο της οποίας είναι «η ασφάλεια των Τούρκων πολιτών» και η οποία επιδόθηκε στην τουρκική αρχή που επιτηρεί τα μέσα ενημέρωσης (Rtuk), επιβάλλει το μέτρο αυτό σε όλα τα μέσα ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένου του Ίντερνετ.

Η εν λόγω αρχή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο και στη συνέχεια να απαγορεύσει τις εκπομπές μέσων ενημέρωσης που παραβίασαν την εντολή αυτή.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) εξαπέλυσαν μια επίθεση την περασμένη εβδομάδα στο Ιράκ, κατά την οποία περικύκλωσαν στις 11 Ιουνίου το προξενείο της Τουρκίας στην Μοσούλη και συνέλαβαν ομήρους 49 Τούρκους πολίτες που βρισκόντουσαν εκεί.

Η σουνιτική αυτή οργάνωση, η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στον κατάλογο με τις οργανώσεις που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, κρατάει εξάλλου ομήρους 31 Τούρκους οδηγούς.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει συνομιλίες με στόχο να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των Τούρκων πολιτών, οι οποίοι είναι, σύμφωνα με την ίδια, καλά στην υγεία τους.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το ΙΚΙΛ δεν έχει διατυπώσει κάποιο πραγματικό αίτημα για την απελευθέρωσή τους.

«Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες. Κάνουμε το μέγιστο δυνατό», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και αυτός στις «εντατικές προσπάθειες» που καταβάλλουν οι υπηρεσίες του και κατήγγειλε την ανικανότητα της κυβέρνησης της Βαγδάτης να εγγυηθεί την ασφάλεια του τουρκικού διπλωματικού προσωπικού της Μοσούλης.

«Οι διπλωματικές αποστολές τελούν υπό την εγγύηση των χωρών υποδοχής. Η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση απέτυχε να τηρήσει τη δέσμευσή της», σημείωσε κατά την εβδομαδιαία ομιλία του ενώπιον των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η απαγωγή αυτή αναζωπύρωσε την πολεμική όσον αφορά τους δεσμούς που φέρεται ότι διατηρεί η Τουρκία με τις πιο ριζοσπαστικές ανταρτικές οργανώσεις που μάχονται κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην Συρία, μεταξύ των οποίων είναι και το ΙΚΙΛ.

Στις σχετικές κατηγορίες που της προσάπτει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση της Άγκυρας διαψεύδει πάντα κατηγορηματικά την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στις οργανώσεις αυτές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε ήδη από την Κυριακή καλέσει τα μέσα ενημέρωσης της χώρας να «παρακολουθούν την κατάσταση χωρίς να διαταράσσουν την διαδικασία (των συνομιλιών), χωρίς να γράφουν ή να μιλούν πάρα πολύ, επειδή αυτές οι προκλήσεις επιφέρουν αντιδράσεις μάλλον αρνητικές παρά θετικές».

Η Τουρκία του Ερντογάν επικρίνεται τακτικά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου ότι παρεμποδίζει την ελευθερία της έκφρασης.