Πολύ σκληρές μάχες φέρνουν αντιμέτωπους στην ανατολική Συρία, κοντά στα ιρακινά σύνορα, αντικαθεστωτικούς αντάρτες και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες το βράδυ συγκρούσεις σημειώθηκαν στο χωριό Μπασίρα, στο ανατολικό τμήμα της πλούσιας πετρελαϊκής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, όταν ο ΙΚΙΛ «προσπάθησε να προωθηθεί», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, μια οργάνωση με έδρα τη Βρετανία η οποία βασίζεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών και στρατιωτικών πηγών.

Από τον Ιανουάριο, οι χθεσινοί σύμμαχοι κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ έχουν γίνει εχθροί. Οι αντάρτες, μετριοπαθείς και ισλαμιστές που έχουν συμμαχήσει με το Μέτωπο αλ-Νόσρα, το συριακό κλάδο της Αλ-Κάιντα, διεξάγουν πόλεμο εναντίον του ΙΚΙΛ λόγω των ηγεμονικών βλέψεών του και της εξαιρετικά βάρβαρης συμπεριφοράς του.

Τα προπύργια του ΙΚΙΛ είναι η επαρχία Ράκα καθώς και τμήματα των επαρχιών Χάσακα και Ντέιρ Εζόρ. Χθες το βράδυ, στην τοποθεσία Σμεϊτίγε, η οποία βρίσκεται επίσης στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη με στόχο μια θέση του Μετώπου αλ-Νόσρα και των ανταρτών, σκοτώνοντας έξι μαχητές τους.