Συνάντηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πραγματοποιείται στην Αυστρία, όμως οι εξελίξεις στο Ιράκ φαίνεται πως κυριαρχούν στις συνομιλίες.

Την αναφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ, επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Χτες, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, είχε δηλώσει ότι οι δύο χώρες είχαν μια πολύ σύντομη ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του Ιράκ, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Χαρφ σημείωσε ότι ΗΠΑ και Ιράν έχουν κοινή άποψη για το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), την οργάνωση των ριζοσπαστών σουνιτών που απειλεί το σιιτικό καθεστώς της Βαγδάτης.

Η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Ιράν, των ΗΠΑ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, αφορούσε «αποκλειστικά τα πυρηνικά, όμως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στο Ιράκ ήταν φυσικό να γίνει κάποιος υπαινιγμός για τη βαναυσότητα του ΙΚΙΛ στο Ιράκ», είπε ο Ζαρίφ στο ιρανικό πρακτορείο Irna.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συναντήθηκε με την Άστον και τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, τη Δευτέρα στη Βιέννη, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή. Ο Ζαρίφ είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Άστον.

Στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης εκφράζεται η ελπίδα ότι οι έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) θα καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία με το Ιράν που θα διασφαλίζει τον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και θα οδηγήσει στην άρση όλων των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη τα τελευταία χρόνια.