Αεροπορική υποστήριξη από τις ΗΠΑ φέρεται να έχει ζητήσει η κυβέρνηση του Ιράκ, σύμφωνα με το στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ, επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης επιτροπής του Κογκρέσου.

Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιθετικότητα των ισλαμιστών ανταρτών που την τελευταία εβδομάδα έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους μεγάλα τμήματα της χώρας, όπως εξήγησε ο Μάρτιν Ντέμπσεϊ.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασής του από την επιτροπή πιστώσεων της αμερικανικής Γερουσίας: «Έχουμε λάβει ένα αίτημα από την ιρακινή κυβέρνηση για αεροπορική ισχύ» ώστε να αντιμετωπιστούν οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ). Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ δεν διευκρίνισε πάντως πότε ακριβώς υποβλήθηκε το ιρακινό αίτημα.

Ερωτηθείς επίσης εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ανταποκριθούν στο αίτημα αυτό, ο αμερικανός στρατηγός απάντησε με έμμεσο τρόπο, λέγοντας: «Είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας να αντιμετωπίσουμε το ΙΚΙΛ όπου το συναντήσουμε».