Παρουσία στην Τεχεράνη αναμένεται να αποκτήσει ξανά η Βρετανία, μετά από 2,5 χρόνια που παραμένει κλειστή η πρεσβεία της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Αποφάσισα ότι οι συνθήκες είναι τώρα κατάλληλες για την επαναλειτουργία της πρεσβείας μας στην Τεχεράνη», ανέφερε ο Χέιγκ σε γραπτή του ανακοίνωση προς το κοινοβούλιο. Ο ίδιος είπε ότι συζήτησε το ζήτημα με τον ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ το Σάββατο.

Η Βρετανία έκλεισε την πρεσβεία της στην ιρανική πρωτεύουσα στο τέλος του 2011 ύστερα από την επιδρομή ομάδας ισλαμιστών στους χώρους της, αλλά απεκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν τον περασμένο Νοέμβριο διορίζοντας ένα μη μόνιμο επιτετραμμένο στην Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ, στενός σύμμαχος της Βρετανίας, έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σε αεροπορικά πλήγματα και θα δράσουν από κοινού με τον εχθρό τους, το Ιράν, για να στηρίξουν την ιρακινή κυβέρνηση ύστερα από την αιματηρή επιχείρηση που έχει εξαπολύσει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) ανά το Ιράκ και η οποία έχει διαταράξει τις συμμαχίες στη Μέση Ανατολή.

Ο Χέιγκ, ο οποίος έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο βρετανικής συμμετοχής σε πιθανή αμερικανική δράση στο Ιράκ, αλλά έχει δηλώσει ότι το Λονδίνο θα συνδράμει τη Βαγδάτη με ανθρωπιστική βοήθεια αν χρειαστεί, είπε ότι μία αποστολή που θα λειτουργήσει ως «επιχειρησιακός σύνδεσμος και αναγνωριστική ομάδα» βρίσκεται ήδη στην ιρακινή πρωτεύουσα από το Σαββατοκύριακο.