Έξι πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν σήμερα από πυρά ελικοπτέρου κοντά στην ιρακινή πόλη Μπάιτζι, σε μια περιοχή όπου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα διυλιστήρια πετρελαίου του Ιράκ.

Οι ιρακινές δυνάμεις καταδίωκαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και τα ελικόπτερα άνοιξαν πυρ με στόχο σπίτια στην πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Οι ιρακινές δυνάμεις έπληξαν την κατοικημένη περιοχή θεωρώντας ότι στα σπίτια κρύβονται σουνίτες μαχητές.

Η πόλη Μπάιτζι είναι σε απόσταση περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από το Τικρίτ, ένα άλλο σημαντικό πεδίο μαχών μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων και των ριζοσπαστών σουνιτών ανταρτών.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις της έχουν ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου της χώρας μετά από ημέρες μαχών με τους ισλαμιστές του ΙΚΙΛ.

Οι μαχητές του ΙΚΙΛ την Κυριακή κήρυξαν με ένα ηχογραφημένο μήνυμα την ίδρυση ενός ισλαμικού χαλιφάτου στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο εκπρόσωπός τους Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι ανέφερε στο ηχογραφημένο μήνυμα ότι ο ηγέτης του ΙΚΙΛ, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγντάντι, είναι ο πρώτος χαλίφης του αυτοαποκαλούμενου κράτους και ανέφερε ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι υποχρεωμένοι να ορκίζονται πίστη σε αυτόν. Η αυθεντικότητα του μηνύματος πάντως δεν επιβεβαιώθηκε.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, οι σουνίτες μαχητές κατέλαβαν τη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, προελαύνοντας με ταχύτητα και κατακτώντας μια σειρά πόλεων που εκτείνονται προς νότο, προς τη Βαγδάτη.

Η ταχεία στρατιωτική προέλαση των ανταρτών αύξησε τους φόβους της διεθνούς κοινότητας ότι το Ιράκ αποσυντίθεται και ότι η σοβούσα πολεμική σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάδυση ενός θύλακα εξτρεμιστών.