Ο πάπας Βενέδικτος, προκάτοχος του πάπα Φραγκίσκου στα ηνία της Καθολικής Εκκλησίας, έκανε δηλώσεις- σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που έχει δημόσιο λόγο μετά την παραίτησή του πριν από περίπου ένα χρόνο- διαψεύδοντας τις εικασίες και τα σενάρια πως εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί.
 
Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό δίκαιο, η παραίτηση ενός πάπα θεωρείται έγκυρη μόνο εάν αυτός λάβει την απόφασή του σε συνθήκες πλήρους ελευθερίας και χωρίς πίεση από άλλους.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία σχετικά με την εγκυρότητα της παραίτησής μου», τόνισε ο 86χρονος Βενέδικτος, που έχει πλέον τον τίτλο του «επίτιμου πάπα», σε επιστολή του προς την ιταλική ιστοσελίδα «Vatican Insider».

«Μόνος όρος για την εγκυρότητά της είναι η απόλυτη ελευθερία της απόφασής μου. Οι σχετικές θεωρίες είναι απλώς άτοπες», έγραψε, διαψεύδοντας πρόσφατες αναφορές των ιταλικών ΜΜΕ.

Ο Βενέδικτος ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί στις 11 του περασμένου Φεβρουαρίου και επισήμως αποχώρισε από τη θέση του πάπα στις 28 Φεβρουαρίου. Ήταν ο πρώτος πάπας που προχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση τα τελευταία 600 χρόνια. Δύο εβδομάδες αργότερα εξελέγη πάπας ο Φραγκίσκος, ο πρώτος πάπας που δεν προέρχεται από την Ευρώπη εδώ και 1300 χρόνια.

Ο Βενέδικτος είχε επικαλεστεί λόγους υγείας για την παραίτησή του, τονίζοντας πως δεν είχε πια τη σωματική και πνευματική δύναμη να διοικεί την εκκλησία των 1,2 δισεκατομμυρίων πιστών.

Στις αρχές του μήνα, η ιταλική εφημερίδα Libero είχε γράψει άρθρο στο οποίο ανέφερε πως ο Βενέδικτος ενδεχομένως εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω των σκανδάλων που ταλάνιζαν το Βατικανό.