Για τελευταία φορά απευθύνθηκε στο πλήθος ο Πάπας Βενέδικτος Ιστμ, ο πρώτος Πάπας που παραιτήθηκε εδώ 700 χρόνια, από το Καστέλ Γκαντόλφο, τη θερινή του κατοικία κοντά στη Ρώμη, ανακοινώνοντας στους ενθουσιώδεις πιστούς του ότι δεν θα είναι πλέον Πάπας, «αλλά προσκυνητής».

Τρεις ώρες πριν από την παραίτησή του, ο Πάπας αναχώρησε από το Βατικανό με ένα λευκό ελικόπτερο, διακοσμημένο με μια σημαία στα χρώματα της Αγίας Έδρας για την θερινή κατοικία του στο Καστέλ Γκαντόλφο όπου θα περάσει τους επόμενους δύο μήνες.

Οι καμπάνες της Ρώμης άρχισαν να χτυπούν όταν το ελικόπτερο απογειώθηκε και πέταξε πάνω από την υπέροχη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Την ίδια στιγμή ο Πάπας ανέβαζε το τελευταίο του tweet στον λογαριασμό του (@pontifex): |Βάλτε τον Χριστό στο κέντρο της ζωής σας. Σας ευχαριστούμε για την αγάπη και την υποστήριξή σας», έγραψε τρεις ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η ιστορική του παραίτηση.

Μετά από είκοσι λεπτά έφτασε στο Καστέλ Γκαντόλφο και αμέσως βγήκε στο κεντρικό μπαλκόνι της βίλας, επευφημούμενος από χιλιάδες ενθουσιώδεις πιστούς που κυμάτιζαν σημαίες. Σε ένα σπίτι του χωριού, ένα πάνω με τεράστια γράμματα έγραφε: «Ευχαριστούμε Βενέδικτε, είμαστε όλοι μαζί σου».

Στην τελευταία του δημόσια εμφάνισή του ως Πάπας, ο Βενέδικτος Ιστ’ έκανε ένα μικρό φραστικό λάθος: «Δεν είμαι πλέον πάπας» είπε κατά την έναρξη της σύντομης ομιλίας του, για να δηλώσει αμέσως μετά: «Δεν θα είμαι πλέον Πάπας, αλλά μόνο ένας προσκυνητής που κάνει την τελευταία διαδρομή του προσκυνήματος του πάνω στη γη».
«Είμαι ευτυχής που είμαι ανάμεσα σας περιβαλλόμενος από την ομορφιά της δημιουργίας. Ευχαριστώ για τη φιλία και την αγάπη σας», πρόσθεσε.

Ο Βενέδικτος Ιστ’ θα μείνει στο Καστέλ Γκαντόλφο, θερινή κατοικία των προκαθημένων της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, για δύο μήνες και μετά θα επιστρέψει σε ένα μοναστήρι μέσα στο Βατικανό, όπου θα αποσυρθεί στη μοναστική ζωή και την προσευχή.

«Θα ήθελα ακόμη να εργαστώ για το καλό της Εκκλησίας και για το κοινό καλό της ανθρωπότητας με την καρδιά μου, την αγάπη μου, την προσευχή μου και τις σκέψεις μου», τόνισε.

Νωρίτερα σήμερα στο Ρέγκενσπουργκ της Γερμανίας οι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν την ιδιωτική κατοικία του Πάπα Βενέδικτου, που σήμερα είναι μίνι-μουσείο και κέντρο μελέτης για τη διδασκαλία του.

Πριν γίνει Πάπας, ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ είχε την πρόθεση να επιστρέψει στο διώροφο σπίτι με τον τον κήπο στα προάστια του Ρέγκενσμπουργκ όταν θα τέλειωνε την καριέρα του ως καρδινάλιος του Βατικανού, δήλωσε ο Ρούντολφ Βοντερχόλζερ, επίσκοπος του Ρέγκενσμπουργκ και επικεφαλής του κέντρου μελέτης.

Δώρισε το σπίτι του για να γίνει κέντρο μελέτης. Τα έπιπλα της δεκαετίας του 1960 έχουν αποκατασταθεί, ενώ υπάρχει και ένα αντίγραφο του παλιού γραφείου του.

Πάνω σε αυτό βρίσκεται μια έκδοση της Βίβλου στα ελληνικά του 1962 που χρησιμοποιούσε ο Ράτσινγκερ και είναι γεμάτη σημειώσεις του.