Πλήθος πιστών παρευρίσκεται στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στην τελευταία ακρόαση του Πάπα Βενέδικτου XVI την παραμονή της ιστορικής του παραίτησης.

«Ήρθα για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλα όσα έκανε αυτά τα οκτώ χρόνια. Η παραίτηση του είναι ένα μεγάλο μήνυμα προς όλους τους χριστιανούς. Φεύγει χωρίς πικρία, με πραότητα και γαλήνη», εξηγεί ο πατήρ Τζιούλιο, 67 ετών, ιερέας στην ορεινή περιοχή Αμπρούτσο, κοντά στη Ρώμη.

Ο 85χρονος γερμανός Πάπας ανακοίνωσε στις 11 Φεβρουαρίου ότι δυνάμεις του εξασθενούν λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και δεν μπορεί πλέον να εκπληρώνει τα καθήκοντά του απέναντι στις προκλήσεις ενός κόσμου που είναι σε πλήρη μετάλλαξη.

Πενήντα χιλιάδες εισιτήρια δόθηκαν στους πιστούς για να παρακολουθήσουν τη σημερινή ακρόαση, χωρίς να υπολογιστούν οι δεκάδες χιλιάδες πιστοί που βρίσκονταν εκτός της πλατείας, χωρίς εισιτήρια.

Στην ακρόαση αυτή τηρείται το ίδιο τελετουργικό, όπως σε όλες τις άλλες των τελευταίων οκτώ ετών. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Ποντίφικας έκανε μεγαλύτερη περιοδεία πάνω στο ειδικά διαμορφωμένο όχημα, σε σχέση με τις προηγούμενες φορές.

Αύριο, ο Βενέδικτος θα αποχωρήσει από το γραφείο του στην Αγία Έδρα χωρίς τελετουργικό. Θα επιβιβαστεί σε ελικόπτερο για το Καστέλ Γκαντόλφο και στις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος ) θα πάψει να είναι Πάπας.