Με ελικόπτερο ρίχνουν οι αρχές νερό στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμαγια την ψύξη των ράβδων του πυρηνικού καυσίμου. Οι 50 εργαζόμενοι που είχαν κληθεί να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο- πυροδοτώντας φόβους για ανεξέλεγκτη επιδείνωση της κατάστασης- επέστρεψαν.

Νωρίς το πρωί ακόμη μία πυρκαγιά ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο. 4, όπου χθες έκρηξη στη δεξαμενή του πυρηνικού καυσίμου προκάλεσε ρήγμα στο τοίχωμά της. Λευκός καπνός έβγαινε από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο. 4, ο οποίος ήταν εκτός λειτουργίας την Παρασκευή, όταν ο σεισμός και του τσουνάμι έπληξαν στις βορειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν με εκσκαφείς δρόμο προς το κτίριο του αντιδραστήρα Νο.4 για να επιτρέψουν τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων.

Θαλασσινό νερό διοχετεύεται στους αντιδραστήρες Νο. 1, 2 και 3 για την ψύξη των ράβδων του πυρηνικού καυσίμου. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν επίσης να ψύξουν τους αντιδραστήρες Νο. 5 και Νο. 6, στους οποίους το επίπεδο του ύδατος μειώνεται από χθες. Οι ιαπωνικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Για την ψύξη των αντιδραστήρων ελικόπτερα ρίχνουν νερό στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, κάτι ωστόσο που είναι δυνατό μόνο όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι οι ράβδοι του καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο. 1 έχουν υποστεί ζημία κατά 70% και οι ράβδοι του Νο. 2 κατά 33%.

Οι τιμές της ραδιενέργειας στην περιοχή του Ιμπαράκι, βόρεια του Τόκιο, ανέβηκαν 300 φορές επάνω από το φυσιολογικό, αλλά δεν έχουν φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχέδια για την επέκταση της ζώνης εκκένωσης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό πέραν της ακτίνας των 30 χιλιομέτρων.

Οι άνεμοι αναμένονται βορειοδυτικοί ωθώντας το νέφος από τον πυρηνικό σταθμό προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ακολουθεί η απεικόνιση των ζωνών για τις οποίες έχει εκδοθεί προειδοποίηση γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα