Το επίπεδο της ραδιενέργειας κοντά στην είσοδο του εργοστασίου αυξομειώνεται σημαντικά από ώρα σε ώρα και οι τιμές αυτές συνεχίζουν να είναι βλαβερές για την υγεία, σύμφωνα με την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας. Το επίπεδο ραδιενέργειας ανήλθε στα 6,4 μιλισίβερτ και στη συνέχεια έπεσε στα στα 2,9 μιλισίβερτ.

Το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού απομακρύνθηκε προσωρινά από τις εγκαταστάσεις εξαιτίας του κινδύνου που παρουσιάζει η αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας ήταν αρκετές εκατοντάδες υψηλότερα κοντά στους αντιδραστήρες 3 και 4 που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό. Το επίπεδο ήταν 400 μιλισίβερτ κοντά στον αντιδραστήρα 3 και 100 μιλισίβερτ κοντά στον αντιδραστήρα 4. Μετά τη δόση 100 μιλισίβερτ που λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός, οι ιατρικές παρατηρήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των καρκίνων.

Εν των μεταξύ η Ιαπωνία ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ότι ξέσπασε φωτιά στο κτίριο του πυρηνικού αντιδραστήρα 4, αλλά σταμάτησε να είναι ορατή 35 λεπτά αργότερα. Φωτιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στον ίδιο αντιδραστήρα διήρκεσε δύο ώρες πριν επιβεβαιωθεί η κατάσβεσή της, επισημαίνει η ΙΑΕΑ.

Η υπηρεσία ανακοίνωσε πως η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει γεννήτρια ντίζελ για την παροχή νερού στον αντιδραστήρα Νο5, όπου παρατηρήθηκε χθες μείωση του επιπέδου, αν και το νερό παραμένει πάνω από τα καύσιμα. Επίσης προετοιμάζεται η αποστολή ομάδων ειδικών της ΙΑΕΑ που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ραδιενέργειας στη δημόσια υγεία.