«Χρειαζόμαστε βοήθεια» λέει ο δήμαρχος της μικρής πόλης Κοριγιάμα που δέχεται χιλιάδες Ιάπωνες οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα περίχωρα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Η πόλη φιλοξενεί ήδη 9.000 ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους μετά την εκκένωση των περιοχών σε ακτίνα 20 χλμ. από τις εγκαταστάσεις.

«Αυτά που επειγόντως χρειαζόμαστε είναι βενζίνη, κηροζίνη, νερό και τρόφιμα», δήλωσε ο δήμαρχος. «Πάνω απ’ όλα έχουμε έλλειψη κηροζίνης και τίποτε δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτή. Δεν μπορούμε να έχουμε θέρμανση ή να λειτουργήσουν οι αντλίες νερού», πρόσθεσε ενώ ακόμα κάνει κρύο στην περιοχή αυτή της βόρειας Ιαπωνίας.

Οι κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής, κυρίως στο γήπεδο του μπέιζμπολ, το οποίο πρόσφατα ανακαινίστηκε για το ενδεχόμενο χρήσης του σε φυσική καταστροφή.

«Δεν υπάρχει πανικός. Ο κόσμος ανησυχεί, αλλά είναι ψύχραιμος. Ανησυχεί περισσότερο όταν παρακολουθεί τηλεόραση και διαπιστώνει την αγωνία που κορυφώνεται στη χώρα», τόνισε ο δήμαρχος.

Όσοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και έλεγχο για έκθεση στη ραδιενέργεια.

Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει τουλάχιστον 80.000 στρατιώτες και αστυνομικούς για να παράσχουν βοήθεια σε 500.000 εκτοπισμένους, εκ των οποίων 200.000 διέμεναν σε ακτίνα 20 χλμ. γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Δείτε τις φωτογραφίες