Αν ένα στοιχείο χαρακτηρίζει τη Δράμα, αυτό σίγουρα είναι τα πολλά νερά που συναντώνται στην ευρύτερη περιοχή του Φαλακρού, στους πρόποδες του οποίου εντοπίζεται η πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας. Πραγματικό χάρμα οφθαλμών για τους επισκέπτες της, οφείλει την ονομασία της -Υδράμα, Δύραμα- στα πολλά νερά που αναβλύζουν εδώ.

Από τα πιο χαρακτηριστικά και ευρέως αναγνωρισμένα σημεία της πόλης, όπου μάλιστα η ονομασία της βρίσκει και την απόλυτη εφαρμογή της στο 100%, το Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, στην καρδιά ης πόλης.

Πρόκειται για ένα από τα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης, το οποίο απλώνεται σε μια έκταση 60 στρεμμάτων και πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται εκεί. Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση όταν οι Τούρκοι κατακτητές προσπάθησαν να την γκρεμίσουν για να την μετατρέψουν σε τζαμί η εκκλησία καλύφθηκε με νερό και με αυτόν τον τρόπο διασώθηκε.

Οι ντόπιοι το θεώρησαν ως θαύμα και έκτοτε τιμούν τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου ανάβοντας κεριά σε αυτοσχέδια καραβάκια που επιπλέουν στη λίμνη.

Κέντρο της πολιτιστικής ζωής της πόλης της Ανατολικής Μακεδονίας, το πάρκο αποτελεί πραγματικό κόσμημα της Δράμας, με τις εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ να του προκαλούν πλήρη ηρεμία και γαλήνη.

Μια ειδυλλιακή τοποθεσία με πηγές και καταρράκτες, λιμνούλες και ξύλινα γεφυράκια, νερόμυλους και χώρους αναψυχής, όπου στην κυριολεξία αγαλλιάζει η ψυχή. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό υδροβιότοπο -εδώ συναντά κανείς πάπιες, χήνες και κύκνους- όπου ντόπιοι και επισκέπτες βρίσκουν καταφύγιο για μια ήρεμη βόλτα κάνοντας έναν χαλαρό περίπατο.