Απλωμένες στους πρόποδες του Πάρνωνα, μεταξύ της Τρίπολης και της Σπάρτης, οι Καρυές είναι το χωριό της Λακωνίας που είναι γνωστό για την άμεση σύνδεσή του με τις «Καρυάτιδες».

Στην αρχαία ακρόπολη των Καρυών, συναντάται ένα μνημείο αφιερωμένο στις Καρυάτιδες, το οποίο δημιουργήθηκε το 1983 και αποτελεί αντίγραφο τμήματος του αρχαίου ναού του Ερέχθειου στην Ακρόπολη.

Αυτό, ωστόσο, το οποίο σίγουρα προκαλεί εντύπωση στον επισκέπτη του χωριού είναι οι περίφημη υπεραιωνόβιοι «Πλάτανοι του Μενελάου», στον προαύλιο χώρο του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου. Πρόκειται για τέσσερα γιγάντια πλατάνια, τα τρία από την ίδια πλευρά και το ένα από την άλλη, με το μεγαλύτερο από αυτά να έχει διάμετρο βάσης μεγαλύτερη των 4 μέτρων.

Η ηλικία τους δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια μέχρι σήμερα, ωστόσο σύμφωνα με το θρύλο και τον περιηγητή Παυσανία, φυτεύτηκαν από τον ίδιο το Μενέλαο, περίπου στο 1100 π.Χ. Γι’ αυτό άλλωστε ονομάζονται και «Πλάτανοι του Μενελάου».

Από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά τους, που προκαλούν εντύπωση και θαυμασμό στον επισκέπτη της περιοχής, οι μεγάλες εσωτερικές κοιλότητες των κορμών των πλατάνων, σε τέτοιο μέγεθος που επιτρέπουν την πολύ εύκολη και άνετη είσοδο των ανθρώπων στο εσωτερικό τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που προσπαθούν από εδώ να αναρριχηθούν και σε ψηλότερα σημεία των δέντρων.