Στην καρδιά της Πελοποννήσου, στην Αρκαδία στέκεται αγέρωχος κι επιβλητικός ο μυθικός Μαίναλος. Το βουνό, που απλώνεται σε συνολική έκταση 680.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 400.000 είναι δάσος, κρύβει στην αγκαλιά του πανέμορφα πετρόκτιστα και γραφικά χωριά, τα περισσότερα εκ των οποίων κουβαλάνε τη δική τους ένδοξη ιστορία.

Αποτελούν, όμως, και δημοφιλείς προορισμούς όλες τις εποχές και περισσότερο τον χειμώνα, όπου το τοπίο φορά τον χειμωνιάτικο μανδύα του, προσφέροντας στους επισκέπτες μοναδικής ομορφιάς εικόνες. Άλλωστε, τα περισσότερα χωριά του Μαίναλου διαθέτουν μία εκπληκτική θέα που σου κόβει την ανάσα.

Δημητσάνα

Την αποκαλούν η «αρχόντισσα της Αρκαδίας» και δεν έχουν άδικο. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με ένδοξη ιστορία και θέα που σου κόβει την ανάσα. Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο, που πολλοί αποκαλούν τη Δημητσάνα και ως «μπαλκόνι», αφού σε όποια γωνιά της και αν καθίσεις, αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα υπέροχο μπαλκόνι, που τόσο απλόχερα σου προσφέρει αυτή την εκπληκτική θέα. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, κι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να σεργιανίσει ανάμεσα στα πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια, σε λιθόστρωτα σοκάκια που οδηγούν σε όμορφες γωνιές και «ανοίγματα», όπου το βλέμμα φτάνει μέχρι τη Μεγαλόπολη.

Βαλτεσινίκο

Αν και δεν είναι από τους δημοφιλείς προορισμούς, διαθέτει ένα αδιαμφισβήτητο «ατού»: το πανέμορφο τοπίο που το περιβάλλει, τη θέα και το παραδοσιακό του ύφος, κερδίζοντας τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Το Βαλτεσινίκο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο σχεδόν 1.200 μέτρων και κρυμμένο μέσα στην πυκνή βλάστηση του Μαίναλου, στη βόρεια πλευρά του βουνού.

Χρυσοβίτσι

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων σε μία ελατοσκέπαστη πλαγιά του Μαίναλου, βρίσκεται το Χρυσοβίτσι. Ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Πελοποννήσου, που έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός, ενώ είναι και από τα πιο ιστορικά χωριά της Αρκαδίας.

Βυτίνα

Έχει χαρακτηριστεί ως το «στολίδι του Μαίναλου» και όποιος την επισκέπτεται, μπορεί να καταλάβει τους λόγους. Χτισμένη σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, σε μία κατάφυτη περιοχή, όπου δεσπόζουν πεύκα, έλατα και καστανιές, η Βυτίνα είναι ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου, αποτελώντας ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές, αλλά περισσότερο τον χειμώνα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι της Αρκαδίας, ιδιαίτερα αναπτυγμένο τουριστικά, με παλιά πετρόκτιστα σπίτια, που έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, στην οποία δεσπόζει το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής.

Καρύταινα

Το ορμητήριο του Κολοκοτρώνη, που την ύμνησε και ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, στο νοτιοδυτικό άκρο της Ορεινής Αρκαδίας, χτισμένος στην πλαγιά ενός βράχου αποτελώντας ένα πραγματικό στολίδι στην περιοχή. Η Καρύταινα απέχει 54 χλμ. από την Τρίπολη και βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρων, ενώ αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει, είναι ο μεσαιωνικός της χαρακτήρας και η αύρα που αποπνέει, μέχρι και σήμερα. Τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια, το επιβλητικό της κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες είναι αυτά τα στοιχεία που δίνουν στο χωριό, προσωπικότητα.

Στεμνίτσα

Ήταν το καταφύγιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που την αποκαλούσε «χωριατοπούλα του Μοριά». Ένας παραδοσιακός οικισμός, με ένδοξη ιστορία και μοναδική ομορφιά. Η Στεμνίτσα είναι σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του Μαίναλου, σε υψόμετρο 1100 μέτρων, ανάμεσα στο ελατόδασος και το φαράγγι του Λούσιου και αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό. Τα σπίτια της αποτελούν εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και συμβάλουν στην εξαιρετική ατμόσφαιρά της. επίσης, τα γραφικά καλντερίμια οδηγούν τον επισκέπτη ανάμεσα σε αρχοντικά και ωραίες βυζαντινές εκκλησίες.

Λαγκάδια

Η πατρίδα των Δεληγιανναίων είναι χτισμένη σε μια απότομη πλαγιά του Μαινάλου και αποτελεί ένα αριστούργημα φυσικό και αρχιτεκτονικό. Τα αποκαλούν, μάλιστα και το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου» λόγω της τοποθεσίας του. Τα Λαγκάδια βρίσκονται σε υψόμετρο 980 μέτρων, μέσα σε καταπράσινη βλάστηση, ενώ κρέμονται πάνω από το άγριο φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Τουθόα. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με πέτρινα αρχοντικά και καλντερίμια, σκεπαστές αυλές και σκαλιστές εξώπορτες, πελεκητές καμάρες και παλιές εκκλησίες, ελικοειδή πέτρινα μονοπάτια και σκαλιά, τοξωτά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμουλους.