Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας είναι χτισμένη δίπλα στις όχθες του ποταμού Ντούρο. Το ατμοσφαιρικό Πόρτο αποτελεί εμπορικό λιμάνι με ιστορία αιώνων και έχει να επιδείξει μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Η γενέτειρα του διάσημου κόκκινου κρασιού Port εντυπωσιάζει με το μεσαιωνικό ιστορικό της κέντρο με τα νεοκλασικά αρχοντικά και τις μπαρόκ εκκλησίες.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την πολύχρωμη παλιά συνοικία της Ribeira που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και τα μοντέρνα μουσεία, όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης και το μουσείο φωτογραφίας που στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1792 που λειτουργούσε για δεκαετίες ως φυλακή.

Ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της πόλης, ο Πύργος των Κληρικών προσφέρει πανοραμική θέα σε όποιον σκαρφαλώσει την ελικοειδή σκάλα του με τα 240 σκαλοπάτια.

Η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και λέγεται πως πάνω από 400 κιλά καθαρού χρυσού καλύπτουν κάθε σπιθαμή του ναού. Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Πόρτο φιλοξενεί θεματικές τοιχογραφίες με αναπαραστάσεις ιστορικών μαχών της Πορτογαλίας από 20 χιλιάδες αζουλέζου, τα παραδοσιακά πλακίδια που συναντά κανείς σε κάθε γωνιά της πόλης.

Ο ταξιδιώτης θα περιηγηθεί στο Πόρτο με το vintage τραμ – μουσείο του 1872 και θα δει από κοντά την τεράστια χρυσοποίκιλτη αίθουσα χορού του νεοκλασικού παλατιού στην Παλιά Πόλη, που φιλοξενούσε για χρόνια το παλιό χρηματιστήριο.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

Πόρτο / Πορτογαλία

Διαφορά ώρας: 2 ώρες πίσω

Νόμισμα: Ευρώ

Απόσταση: Η απευθείας πτήση διαρκεί 4 ώρες και 15 λεπτά από την Αθήνα και 6 ώρες και 45 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Μονάχου.