Ένας 17χρονος μαθητής από τη Μελβούρνη, ο οποίος απλά πειραματιζόταν, κρύβεται πίσω από την αναστάτωση που προκλήθηκε χθες στη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο μαθητής Πιρς Ντέρλπιν εντόπισε «κενά» στο σύστημα λειτουργίας του Twitter, τα οποία εκμεταλλεύτηκε επαγγελματίας χάκερ, στέλνοντας «ιό» σε πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες της ιστοσελίδας.

Ο Ντέρλμπιν, ο οποίος υπογράφει ως @zzap, δήλωσε ότι «τουίταρε» έναν κωδικό του mouseover του JavaScript, το οποίο δημιουργεί ένα αναδυόμενο παράθυρο, όταν ο κένσορας του ποντικιού περνάει πάνω από το link.

Η ιδέα του, όμως, υιοθετήθηκε από τους χάκερ, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τον κωδικό για να κατευθύνουν τους χρήστες σε πορνογραφικές σελίδες και δημιούργησαν τα λεγόμενα «worm tweets», που αναπαράγονταν κάθε φορά που ο χρήστης τα διάβαζε.

Θύματα των χάκερ έπεσαν ο Λευκός Οίκος, αλλά και η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, που υποχρεώθηκαν να οδηγηθούν σε σελίδες με πορνό.

«Το έκανα απλώς και μόνο για να καταλάβω αν και πώς λειτουργεί», σχολίασε ο Πιρς ο οποίος ζει με την οικογένεια του στη Μελβούρνη και πρόσθεσε πως δεν είχε ιδέα ότι μπορεί να προκαλέσει τέτοιο πανικό. Ωστόσο με αυτή την περιπέτεια, συνειδητοποίησε «πόσο εύκολο είναι να κάνεις άνω-κάτω αυτά τα συστήματα. Και να φανταστεί κανείς πως φτάνουν ως το Λευκό Οίκο».