Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ανασφάλιστος ο 44χρονος Αιγύπτιος Ασίζ Εμάντ, που βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας από τον τρίτο όροφο του υπουργείου Εργασίας στην Κοραή, ενώ καθάριζε τα τζάμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως έχει προκύψει από τις έως τώρα έρευνες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ο άτυχος εργάτης ήταν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ από το 1998 έως το 2004 και εν συνεχεία μέχρι το 2008 εργαζόταν σαν αυτασφαλιζόμενος. Από το 2008 όμως και μετά δεν καλύπτονταν από κάποιο ασφαλιστικό φορέα.

Σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για το τραγικό συμβάν, επισημαίνεται πως η Λούκα Κατσέλη έδωσε εντολή για την επιβολή όλων των προβλεπόμενων κυρώσεων που προβλέπουν μέγιστο αποκλεισμό για τρία έτη από δημόσιους διαγωνισμούς των εταιρειών που εμπίπτουν στη διάταξη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαβεβαιώνει ότι με την ολοκλήρωση της έρευνας όλων των πτυχών του τραγικού περιστατικού και την πλήρη διαλεύκανσή του, η οποία αναμένεται άμεσα, θα δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Παράλληλα, η έκθεση αυτοψίας θα διαβιβασθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Το πρώτο δεκάμηνο του 2010, έχουν γίνει 772 έλεγχοι σε επιχειρήσεις συνεργείων καθαρισμού και ασφάλειας-φύλαξης, έχουν υποβληθεί 168 μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές, έχουν επιβληθεί 300 πρόστιμα της τάξεως των 584.900 ευρώ και έχουν γίνει 86 αναγγελίες στο ΙΚΑ για περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας.