Τα «συμβόλαια θανάτου» είναι μία από τις πιο δύσκολες προς επίλυση υποθέσεις για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., καθώς εκτελούνται από «επαγγελματίες» και κυριαρχούν τα «κλειστά στόματα» όσων μπορεί να γνωρίζουν κάτ.

Αυτή τη φορά όμως, στην εκτέλεση του Γιάννη Σκαφτούρου ή «θείου Τζο», οι έμπειροι και αποφασισμένοι εκτελεστές έκαναν μία σειρά από λάθη που δημιουργούν κάποια ψήγματα αισιοδοξίας στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών. Το πρώτο έχει να κάνει με τη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που άφησαν πίσω τους, αλλά και το φορτηγάκι τύπου 4Χ4 που επιχείρησαν να κλέψουν από διερχόμενο πολίτη. Αμφότερα έχουν μεταφερθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια και εξετάζονται για τυχόν dna και δακτυλικά αποτυπώματα. Φορούσαν γάντια μεν, όμως, από την ένταση που επικράτησε μετά τη δολοφονία είναι πιθανό να έχουν αφήσει το «στίγμα» τους σε κάποια επιφάνεια.

Οι Αρχές εκτιμούν ακόμα ότι οι δύο εκτελεστές που έμειναν πίσω, ίσως να τηλεφώνησαν στους συνεργούς τους για να ζητήσουν βοήθεια στη διαφυγή τους. Εάν αυτό έχει συμβεί, τότε είναι δεδομένο πως οι αναλύσεις από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, θα δώσουν ένα χρήσιμο στοιχείο στην ΕΛ.ΑΣ., με έμπειρο αξιωματικό να εξηγεί στο newsbeast ότι «ο πανικός που έμειναν πίσω και η ένταση της στιγμής, ενδεχομένως να τους οδήγησε σε ένα τέτοιο “παιδαριώδες” λάθος».

Τον παρακολουθούσαν ή γνώριζαν;

Την ίδια ώρα, οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών καλούνται να απαντήσουν ένα κομβικό για την έρευνα ερώτημα. Ο Γιάννης Σκαφτούρος λάμβανε, μετά την αποφυλάκιση του, πολύ αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας έχοντας μαζί του τουλάχιστον δύο «σκιές» (σ.σ. σωματοφύλακες απολύτου εμπιστοσύνης), ακόμη και στις πιο προσωπικές του στιγμές. Όμως, τη Δευτέρα του Πάσχα επέλεξε να τους δώσει ρεπό κι αυτό ακριβώς εκμεταλλεύτηκαν οι δολοφόνοι του. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το εξής: υπήρχε εσωτερική πληροφόρηση ότι ο «θείος Τζο» θα ήταν απροστάτευτος ή υπήρχε φυσική παρακολούθηση του από μέρες;

Στη δεύτερη περίπτωση, οι αστυνομικοί θα μπορούν να ανατρέξουν σε μαρτυρίες για «ύποπτες» κινήσεις αλλά και σε υλικό από κάμερες ασφαλείας αρκετές μέρες πίσω, ποντάροντας σε κάποιο ακάλυπτο πρόσωπο για να ταυτοποιήσουν τους δράστες. Κι αυτό είναι το «καλό» σενάριο… Εάν όμως υπήρχε «βαθύ λαρύγγι», τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο και όλα προμηνύουν ότι αυτός ο κύκλος αίματος δεν θα κλείσει άμεσα.