Για ένα «τυφλό» χτύπημα που θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο» αν ήταν πιο βαθύ», μίλησε ενώπιον του δικαστηρίου ο γιατρός που χειρούργησε τον 17χρονο μαθητή που δέχτηκε επίθεση έξω από το σχολείο του στο Παλαιό Φάληρο.

Ο Ιωάννης Γέμος περιέγραψε στους δικαστές τη στιγμή που ο αιμόφυρτος νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αμέσως μετά την επίθεση . Μίλησε για τα τραύματα του εκτιμώντας ότι αυτό στην υπογνάθια χώρα ήταν σοβαρό.
«Θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής. Αν υπήρχε κάκωση της τραχείας δεν θα προλάβαινε. Ήταν σε μια περιοχή γενικά επικίνδυνη. Ήταν “τυφλό” χτύπημα που θα προκαλούσε θάνατο αν ήταν πιο βαθύ. Η περιοχή έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία και είναι μαζί με τον θώρακα ζωτικής σημασίας» είπε ο γιατρός και συνέχισε «Οποιοδήποτε χτύπημα σε αυτή την περιοχή θα μπορούσε εν δυνάμει να οδηγήσει στον θάνατο. Μόνο αν ο θύτης είχε γνώσεις ανατομίας θα μπορούσε να ελέγξει το χτύπημα. Πιστεύω ότι το θύμα αιφνιδιάστηκε».

Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου για την επίθεση σε βάρος του 17χρονου επιχείρησε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του μάρτυρα. Ο ιδιώτης ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, κατέθεσε στο δικαστήριο την δική του διαφορετική άποψη για την κατάσταση του ανήλικου μαθητή. «Είναι αδιανόητο επιστημονικά αυτό που είπε ο γιατρός για το βάθος του τραύματος. Είναι αντιεπιστημονικοί οι ισχυρισμοί του. Δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση. Το τραύμα ήταν επιφανειακό» κατέθεσε ο μάρτυρας προκαλώντας την παρέμβαση του προέδρου του δικαστηρίου.

Πρόεδρος: Μου κάνει εντύπωση η βεβαιότητά σας όταν δεν έχετε δει τον παθόντα. Εγώ δεν θα μιλούσα με τέτοια ζέση. Εσείς έχετε δει μόνο ένα έγγραφο.

Μάρτυρας : Θέλω να είμαι απόλυτος και σαφής. Δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση. Δεν εισήλθε σε βάθος το μαχαίρι. Το τραύμα ήταν αβαθές και όχι πάνω από 1 εκατοστό. Δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση δεν ήταν θανατηφόρα τα τραύματα.

Η άποψη αυτή και η βεβαιότητα με την οποία εκφράστηκε προκάλεσε την κατ αντιπαράσταση εξέταση των δυο μαρτύρων.

Ο γιατρός επέμεινε ότι το τραύμα απείχε 1 εκατοστό από την καρωτίδα και ότι πρόκειται για ευπαθή περιοχή και ο ιατροδικαστής επικαλέστηκε «ανατομικούς άτλαντες».

« Δεν έχω σπουδάσει την ίδια ανατομία με τον κύριο (σ.σ. τον Γέμο). Το τραύμα δεν ήταν τόσο σοβαρό. Απέχει από την έξω καρωτίδα περισσότερο από 1 εκατοστό και δεν πεθαίνει κανείς από αυτό» είπε ο Σωκράτης Τσαντίρης για να ακούσει τον Ιωάννη Γέμο να του απαντά «Εξαρτάται από το ποιος θα του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες…».