Τσουχτερό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε δικηγορική εταιρία για παραβίαση του συστήματος βιντεοεπιτήρησης στα γραφεία της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την Αρχή σε ανάλογη περίπτωση.

Η υπόθεση έφτασε στην Αρχή μετά από καταγγελία που της διαβιβάστηκε από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και οδήγησε σε αιφνιδιαστικό έλεγχο κατά τη διάρκεια του οποίου εντοπίστηκαν παρατυπίες. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την Αρχή, οι κάμερες δεν περιορίζονταν σε χώρους εισόδου και εξόδου ή στο ταμείο αλλά κατέγραφαν όλες τις κινήσεις τόσο εντός όσο και εκτός γραφείων σε μεγάλη έκταση χωρίς μάλιστα να έχουν αναρτηθεί όλες οι απαραίτητες ενημερωτικές πινακίδες.

Οι υπεύθυνοι της δικηγορικής εταιρίας επικαλέστηκαν λόγους ασφαλείας που τους υποχρέωσαν να λάβουν αυστηρά μέτρα επιτήρησης. Μάλιστα, υποστήριξαν ότι δέχθηκαν τον περασμένο Μάρτιο τηλεφώνημα από τα μέλη του Ρουβίκωνα, μέσω του οποίου απειλούσε για «επίσκεψη» στο γραφείο καθώς και για την λήψη ύποπτου δέματος. Και για τα δύο περιστατικά είχε ενημερώσει τις αστυνομικές αρχές της ασφάλειας Πειραιά.

Ωστόσο, η Αρχή δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς ενώ στην στο σκεπτικό της απόφασης της αναφέρει ότι «τα σημεία εγκατάστασης των καμερών και ο τρόπος λήψης των δεδομένων πρέπει να προσδιορίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε τα δεδομένα που συλλέγονται να μην είναι περισσότερα από όσα είναι απολύτως αναγκαία για την εκπλήρωση του σκοπού της επεξεργασίας και να μη θίγονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσώπων που ευρίσκονται στο χώρο που επιτηρείται και ιδίως να μην παραβιάζεται αυτό το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως «νόμιμη προσδοκία ορισμένου βαθμού προστασίας της ιδιωτικής ζωής» σε συγκεκριμένο χώρο.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 7 της με αρ. 1/2011 Οδηγίας, το σύστημα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την επιτήρηση των εργαζομένων εντός των χώρων εργασίας, εκτός από ειδικές εξαιρετικές περιπτώσεις όπου αυτό δικαιολογείται από τη φύση και τις συνθήκες εργασίας και είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων ή την προστασία κρίσιμων χώρων εργασίας (π.χ. στρατιωτικά εργοστάσια, τράπεζες, εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου)…».

Επιπλέον σημειώνεται στο σκεπτικό πως «πριν ένα πρόσωπο εισέλθει στην εμβέλεια του συστήματος βιντεοεπιτήρησης, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να το ενημερώνει, με τρόπο εμφανή και κατανοητό, ότι πρόκειται να εισέλθει σε χώρο που βιντεοσκοπείται…».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.