Μνήμες από το λουτρό αίματος, το 2001, με την απόδραση του Κώστα Πάσσαρη από το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» όπου είχε μεταφερθεί για εξετάσεις, ξυπνά η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, με την οποία δικαιώνεται σε αστικό επίπεδο ο αστυνομικός που είχε τραυματίσει σοβαρά από τις σφαίρες του διαβόητου κακοποιού.

Με την απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, έκανε δεκτή την αγωγή του αστυνομικού και αναγνώρισε την υποχρέωση του Δημοσίου να του καταβάλλει χρηματική ικανοποίηση ύψους 100.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης από τραυματισμό του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου καθώς σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών (ΥΜΔΑ), δεν έλαβε ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας κατά τη μεταγωγή του κρατούμενου στο νοσοκομείου, με αυξημένη δύναμη και ανάλογο εξοπλισμό, έτσι ώστε να αποτραπεί η αιματηρή επίθεση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση τα αρμόδια όργανα της εν λόγω υπηρεσίας δεν χαρακτήριζαν τον κρατούμενο ως «εγκληματία ειδικής κατηγορίας» αλλά απλά ως εγκληματία «άκρως επικίνδυνο απόδρασης». Ο συγκεκριμένος, ωστόσο, χαρακτηρισμός αποδίδεται στο μεγαλύτερο αριθμό των ποινικών κρατουμένων.

Ακόμη, το Διοικητικό Πρωτοδικείο με την απόφασή του απέρριψε τον ισχυρισμό του Δημοσίου για συνυπαιτιότητα του αστυνομικού στον τραυματισμό του. Το δικαστήριο έκρινε ότι ακόμη και αν αστυνομικός έφερε όπλο δεν θα ήταν σε θέση να το χρησιμοποιήσει ούτε να αντιδράσει γενικότερα και να αποτρέψει μόνος του τη επίθεση και τον σοβαρό τραυματισμό του, λόγω κυρίως του αιφνίδιου χαρακτήρα του συμβάντος και των συνθηκών υπό τις οποίες αυτό έλαβε χώρα. Τέλος, οι δικαστές έκριναν ότι ο αστυνομικός δεν έφερε την ευθύνη για τη τοποθέτηση χειροπεδών στον κρατούμενο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Πάσσαρης, που σήμερα κρατείται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Ρουμανία, στην προσπάθεια του να αποδράσει το 2001, είχε ανοίξει πυρ κατά των αστυνομικών που τον συνόδευαν, τραυματίζοντας θανάσιμα δυο από αυτούς.