Στο πλευρό των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ, αλλά και των ανέργων και ασφαλισμένων του ΟΓΑ που έχουν χαμηλό εισόδημα βρίσκεται η «Θαλπωρή» παρέχοντας δωρεάν νοσηλευτική μέριμνα, ιατρική φροντίδα, φυσιοθεραπεία, ψυχολογική -συναισθηματική στήριξη και διεκπεραίωση οικογενειακών υποθέσεων.

Η «Θαλπωρή» είναι μια εξειδικευμένη δομή βοήθειας στο σπίτι που ιδρύθηκε το 2009 στη Θεσσαλονίκη, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και παρέχει τις υπηρεσίες της με εβδομαδιαίες επισκέψεις στα σπίτια των εξυπηρετούμενων όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη , αλλά και στην Αθήνα, την Κέρκυρα και τη Λάρισα ενώ από το 2012 προβλέπεται να επεκταθεί η δράση της στη Ανατολική και Δυτική Μακεδονία, στη Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι:

1) Συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής τους με την αντιμετώπιση και βελτίωση των ενδοοικογενειακών σχέσεων και τη συνεργασία με κοινωνικούς φορείς με στόχο την κοινωνική επανένταξη των ατόμων.

2) Νοσηλευτική μέριμνα και φυσιοθεραπεία με προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας που αφορούν σε κατ’ οίκον επισκέψεις για τη μέτρηση και καταγραφή ζωτικών σημείων (αρτηριακή πίεση, σάκχαρο κλπ),τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, τη συνοδεία-μεταφορά σε υπηρεσίες υγείας καθώς και τη συνεργασία με τους ιατρούς της «Θαλπωρής».

3) Ιατρική εξέταση για την εκτίμηση της κατάστασης της υγείας των δικαιούχων και εφαρμογή προληπτικής ιατρικής με στόχο την πρόληψη των περισσότερων συχνών νοσημάτων και προβλημάτων υγείας που συναντώνται όπως της αρτηριακής υπέρτασης, του μη ινσουλινοεξαρτώμενου σακχαρώδη διαβήτη, του βρογχικού άσθματος, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, της καρδιακής ανεπάρκειας, της στεφανιαίας νόσου, των εκφυλιστικών παθήσεων των οστών, της οστεοπόρωσης, των κοινών λοιμώξεων της κοινότητας, της άνοιας και της μείζονος κατάθλιψης.

4) Παροχή οικογενειακής βοήθειας με τη διεκπεραίωση εξωτερικών εργασιών, την πληρωμή λογαριασμών, την προμήθεια των ηλικιωμένων με είδη άμεσης ανάγκης, καθώς και τον έλεγχο της ατομικής τους υγιεινής.