Οι ισχυροί δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο. Η προ ημερών επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο και τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι δείχνουν την περαιτέρω εμβάθυνση της γεωπολιτικής και ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών. Ενδεικτικό της σημασίας που έδωσε και η αιγυπτιακή πλευρά στη συγκεκριμένη ατζέντα είναι ότι εκτός από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών, στις συναντήσεις βρέθηκαν και οι Αιγύπτιοι υπουργοί Πετρελαίου και Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Qaheera, η δεύτερη ερώτηση που τέθηκε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ήταν για το project GREGY. «Είναι ζωτικής σημασίας η σημαντική αυτή επένδυση στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Ουσιαστικά, αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εδραιώσει το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου, δεδομένου ότι αυτή η διασύνδεση θα επιτρέψει τη μεταφορά καθαρής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», απάντησε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Ο διορατικός Όμιλος Κοπελούζου

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, το μεγαλεπήβολο έργο GREGY, που αναπτύσσει η εταιρεία η Elica S.A, του Ομίλου Κοπελούζου, αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Αττική. Για να κατανοήσουμε τη σημασία του έργου, το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας, θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Αιγύπτου, θα ωφελήσει τόσο τους οικιακούς καταναλωτές, όσο και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, η χώρα μας θα καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος «πράσινης» ενέργειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί πως το GREGY, ένα από τα μεγαλύτερα έργα πράσινης ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναπτύσσεται από το διορατικό Όμιλο Κοπελούζου από το 2008.

Θέλουν μεγάλη νίκη του Χαρδαλιά

«Αττική μπροστά». Αυτό είναι το όνομα του περιφερειακού συνδυασμού του Νίκου Χαρδαλιά που είχε επικοινωνία με κεντρικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου πριν προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις. Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να στηριχθεί ο Ν. Χαρδαλιάς. Το ζητούμενο δεν είναι απλά να μη χάσει η ΝΔ την πρωτιά στην περιφέρεια, αλλά να κερδίσει με καλά ποσοστά. Ήδη, όπως έμαθα ο υποψήφιος περιφερειάρχης είναι σε ανοικτή γραμμή με κεντρικά στελέχη στο γαλάζιο οργανόγραμμα όπως ο Γιάννης Μπρατάκος, ο Παύλος Μαρινάκης και από το κόμμα, ο Γιάννης Σμυρλής, ο Θανάσης Νέζης. Η εντολή παράλληλα από το Μέγαρο Μαξίμου προς υπουργούς και βουλευτές δεν είναι απλά να τον στηρίξουν με λόγια και δημόσιες δηλώσεις αλλά με έργα. Και ένα από αυτά είναι να κινητοποιηθούν τα πολιτικά τους γραφεία και όχι μόνο, αλλά να βάλουν στον συνδυασμό του Ν. Χαρδαλιά και δικούς τους ανθρώπους, συνεργάτες. Για να δούμε πόσοι θα ανταποκριθούν.

Η ομάδα Μπακογιάννη

Πάντως απ’ ότι είδα αυτό γίνεται στην Αθήνα, όπου στη μεγάλη μάχη για τον Δήμο, ο νυν Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έχει καταφέρει και κέρδισε την ενεργή στήριξη πολλών κεντρικών παραγόντων. Π.χ. στο ψηφοδέλτιό του είναι πρόσωπα, όπως ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η σύζυγος του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, η παιδίατρος Δανάη Βορίδη-Μιχελάκου, ο γιος του γνωστού ποινικολόγου Βασίλη Καπερνάρου, υποψήφιοι βουλευτές όπως π.χ. η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά και η επίσης δικηγόρος Πόλα Δαμιανού, κ.α.

Ντιμπέιτ κυνηγά ο Ζαχαριάδης

Από την άλλη πλευρά ο Κώστας Ζαχαριάδης που κυριολεκτικά ψάχνεται στο Δήμο Αθηναίων ζητά ντιμπέιτ από τον Κ. Μπακογιάννη. Εδώ δεν έγινε στις βουλευτικές εκλογές θα γίνει για το Δήμο της Αθήνας έλεγε πικρόχολα πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν έχει άδικο.

Θέλει τον Φίλη δίπλα

Ο Κ. Ζαχαριάδης θέλει να έχει δίπλα του τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη που κέρδισε για μόλις δυο ψήφους στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυο τους μίλησαν, ενώ παράλληλα ο Κ. Ζαχαριάδης συνομίλησε με πολλά στελέχη και μένει να φανεί ποιος θα τον στηρίξει έμπρακτα.

Κινητικότητα στην εξωτερική πολιτική

Προ ημερών είδα ένα ενδιαφέρον άρθρο που συνέγραψαν για τα ελληνοτουρκικά, πρόσωπα όπως ο ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος που ήταν στην πρώτη φάση και σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, κ.α. για τα ελληνοτουρκικά. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι έχουμε απεικόνιση της κυβερνητικής πολιτικής που είναι σε φάση προσέγγισης με την Τουρκία και βλέπουμε. Το άρθρο αυτό είδα ότι δέχθηκε πολλά πυρά στο διαδίκτυο και μάλιστα από την πλευρά των υποστηρικτών του άρθρου, δηλαδή της προσέγγισης με την Τουρκία ακούστηκαν εκφράσεις όπως: «…νουθετούν με περισπούδαστο ύφος, εμφανιζόμενοι ως ειδήμονες, αλλά και απειλούν/εκβιάζουν, ναρκοθετώντας προκαταβολικά το πεδίο σοβαρού και εντίμου διαλόγου, που χρειαζόμαστε ως κοινωνία σε όλα τα πεδία. Οι θεομπαίχτες πατριδοκάπηλοι δε θέλουν μόνο να κυριαρχήσει η δική τους άποψη, θέλουν να ισοπεδώσουν την αντίθετη, εμφανίζοντάς την ως “ύποπτη” και “υποβολιμαία” ή έχουν σαν αποτέλεσμα τον εκφοβισμό όσων θα ήθελαν να διατυπώσουν οποιαδήποτε άλλη άποψη και τελικά καταλήγει όλο αυτό στην αυτολογοκρισία… Χαρακτηρισμοί όπως “προδότες”, “μειοδότες”, “ενδοτικοί” κλπ εξαπολύονται πολύ εύκολα ενώ έχουμε φτάσει σε σημείο να δαιμονοποιείται συλλήβδην όλο το ΕΛΙΑΜΕΠ!» Και πολλά άλλα με κατηγορίες περί φασισμού χειρίστου είδους, ενδεδυμένος με τον μανδύα της δήθεν αγάπης για την πατρίδα.

Έμμεση απάντηση

Αυτά διαβάζει και ακούει ο Αντώνης Σαμαράς και γίνεται…Τούρκος και πέρασε στην αντεπίθεση όχι ο ίδιος, αλλά μέσω άρθρο στο Facebook στενού του συνεργάτη (σ.σ. υπογράφει ως Θανάσης Κ.) που δίνει στους μυημένους την άποψη του πρώην πρωθυπουργού. Σταχυολογώ: 1. Βγαίνουν τελευταία διάφοροι και μας «ενημερώνουν», ότι δεν μπορεί λέει, να ζητάμε όσα… το Διεθνές Δίκαιο ρητά μας δίνει στις θαλάσσιες ζώνες. Γιατί αυτό συνιστά, λέει… «μαξιμαλισμό» από την πλευρά μας! Κατά τη γνώμη τους είναι «μαξιμαλισμός» ό,τι… δεν αρέσει στην Τουρκία. 2. Ένας μάλιστα – μεγαλο-δημοσιογράφος, παρακαλώ – ο πιο «αχαρακτήριστος» απ’ όλους, βγήκε και μας είπε ξαφνικά ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, γιατί, λέει, στα σημεία που τα ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια, αυτό θα σήμαινε ότι θα επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα μέσα στην… τουρκική ενδοχώρα! Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό είναι τόσο ηλίθιο, που ούτε οι ίδιοι οι Τούρκοι διανοήθηκαν ποτέ να το υποστηρίζουν. 3. Δεν είναι μόνο ο εν λόγω… «μεγαλο-δημοσιογράφος» που αποφάσισε ξαφνικά να βγει και να υιοθετήσει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας και μάλιστα με τρόπο και σε βαθμό που ούτε οι ίδιοι οι Τούρκοι εθνικιστές διανοήθηκαν ποτέ…Υπάρχουν και πολύ πιο «σοβαροί» – πανεπιστημιακοί, δικαστές, διπλωματικοί εμπειρογνώμονες – που βγαίνουν και μας λένε ότι σε όποιο δικαστήριο και να πάμε, δεν πρόκειται να πάρουμε όσα διεκδικούμε! Και πως όπου πούμε έξω αυτά που διεκδικούμε, θα… γελάσουν! Και πώς υπάρχει πλήθος αποφάσεων Διεθνών Δικαστηρίων που δείχνουν πως οι ισχυρισμοί της Τουρκίας θα «δικαιωθούν». 4. Μόνοι εμείς δεν τα θέλουμε, και θεωρούμε «μαξιμαλισμό» να διεκδικούμε όσα το Διεθνές Δίκαιο θεωρεί ότι εμπίπτουν στη δική μας δικαιοδοσία και διεθνείς Χάρτες που έβγαλαν τρίτοι τα θεωρούν «δικά μας». Και αυτό «ξέχασαν» να μας το πουν… Όλα αυτά μαζί με κάμποσα άλλα, βέβαια… Μια ωραία ατμόσφαιρα.

Στον Έβρο η Πρόεδρος

Και επειδή λέμε για τα ελληνοτουρκικά, να σας πω ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρεθεί στην Παναγιά του Έβρου, την Ακριτική ιερά Μονή που ανέγειρε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως και νυν Θεσσαλονίκη Άνθιμος. Ανήμερα της Παναγίας θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη, θα παραστεί στη θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και το μεσημέρι θα γευματίσει στην γυναικεία ιερά μονή Παναγίας του Έβρου. Το απόγευμα θα έχει επαφές με γυναίκες της περιοχής, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.

Νέα επέκταση για τα καταστήματα Attica στη Σταδίου

Νέα επέκταση σχεδιάζουν τα καταστήματα Attica στην επόμενη μέρα της εξαγοράς τους από τον όμιλο Ideal. Όπως με πληροφορούν, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε πυρετώδη εξέλιξη όλες εκείνες οι εργασίες που θα οδηγήσουν στην επέκταση του δευτέρου ορόφου στο πολυκατάστημα της οδού Σταδίου. Μία κίνηση που θα αυξήσει τις μάρκες που διαθέτει το εμβληματικό πολυκατάστημα του κέντρου και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τα έσοδα και την κερδοφορία του, κάτι που ήδη έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια με την δημιουργία αντίστοιχων επεκτάσεων σε άλλους ορόφους και συγκεκριμένα στον 4ο, στον 5ο και στον 6ο. Η επένδυση των ανθρώπων των Attica σε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα, συναρτάται άμεσα με το γεγονός ότι τα συνορεύοντα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς, απελευθερώνονται από τους μέχρι πρότινος ενοίκους τους, κάτι που συνέβη πρόσφατα και στον 5ο όροφο του κτιρίου. Επομένως αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την διεύρυνση των υφιστάμενων χώρων του εμπορικού συγκροτήματος.

Τουριστικό project για την Avax Development στα Χανιά

Νέες επενδύσεις και νέες δραστηριότητες αναπτύσσει η θυγατρική της κατασκευαστικής Άβαξ, η Avax Development. Εκτός από ένα σημαντικό κτίριο κατοικιών που αναπτύσσει στην επάνω πλευρά του Ελληνικού στον άξονα της λεωφόρου Βουλιαγμένης σε μικρή απόσταση από τον σταθμό του μετρό, ένα ακόμα project με τουριστικό και επενδυτικό υπόβαθρο αυτή τη φορά, είναι αυτό στην περιοχή του Μάλεμε στα Χανιά της Κρήτης. Εκεί η Avax Development σχεδίασε την υλοποίηση ενός πολυτελούς κτιριακού συγκροτήματος κατοικιών σε οικόπεδο 2.483 τετραγωνικών μέτρων. Ωστόσο αυτή δεν είναι η μοναδική ανάπτυξη στην Κρήτη, καθώς υφίσταται μία ακόμα στις Καλύβες Χανίων.

Η δύσκολη εξίσωση των σούπερ μάρκετ

Ακόμα και σήμερα είναι αρκετά πιθανό να γίνει γνωστή υπουργική απόφαση του Ανάπτυξης, με την οποία θα επανακαθορίζεται το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Με αυτόν τον τρόπο θα θεσμοθετείται εκ νέου από την κυβέρνηση και τον Κώστα Σκρέκα η επιβολή ορίου κερδοφορίας από την πώληση των αγαθών στα σούπερ μάρκετ. Η αγορά και τα σούπερ μάρκετ είναι όπως μου λένε οι άνθρωποι της, ιδιαίτερα ανήσυχοι με την κατάσταση και με τις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζει και πάλι το φαινόμενο τον τελευταίο καιρό. Θα αναρωτηθείτε, πώς είναι δυνατόν να ανησυχούν τα σούπερ μάρκετ για τον πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών; Η απάντηση είναι αρκετά απλή και ταυτόχρονα σύνθετη. Ο κύριος λόγος ανησυχίας είναι ότι τα στελέχη των αλυσίδων βλέπουν την κατανάλωση να μειώνεται από τη μία και το τζίρο να αυξάνεται από την άλλη. Ωστόσο η αύξηση του τζίρου έχει και ένα όριο και δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να αυξήσουν πολύ περισσότερο τις τιμές, γιατί θα μειωθεί και άλλο η κατανάλωση των προϊόντων. Την ίδια στιγμή, τα σούπερ μάρκετ δέχονται πιέσεις στα περιθώρια κερδοφορίας τους λόγω της αυξημένης ακρίβειας και του υψηλού κόστους λειτουργίας. Μαζί με όλα τα παραπάνω προσπαθούν να κρατήσουν τους πελάτες τους με προσφορές και εκπτώσεις στα προϊόντα. Όλο αυτό το περιβάλλον έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν κέρδη χωρίς όπως μου έλεγε πρόσωπο της αγοράς, να αποκλείεται κάποιες αλυσίδες να εμφανίζουν και ζημίες στο τέλος της φετινής χρονιάς.

Στα 2,5 δισ. οι συνολικές επενδύσεις της Prodea

Τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ αγγίζουν οι συνολικές επενδύσεις που έχει κάνει έως τώρα η Prodea Investments σε ακίνητα και συγκεκριμένα έως και το τέλος του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς που διανύουμε. Από αυτές τις επενδύσεις βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης έξι κτίρια κατοικιών στην Αγία Παρασκευή, δύο κατασκευές στην Κηφισιά, στο Χαλάνδρι και στην οδό Κυψέλης καθώς και ένα ακόμα στο δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης. Στα νέα project της Prodea είναι και η ανάπτυξη κτιρίου γραφείων στη συμβολή των λεωφόρου Κηφισίας και Διονύσου στο Μαρούσι – εκεί που βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά -, ένα εμπορικό κέντρο στη Σόφια της Βουλγαρίας καθώς και ένα ξενοδοχείο στη Λευκωσία. Το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα, που είναι εισηγμένη και στο ελληνικό χρηματιστήριο, περιλαμβάνει περισσότερα από 300 επιμέρους κτίρια σε όλη την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιταλία.