Φεύγει και έρχεται… ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που βρέθηκε οικογενειακά στα Χανιά το περασμένο τριήμερο. Για φέτος το πρόγραμμά του έχει ολιγοήμερες διακοπές στα Χανιά, στην Τήνο και ίσως στην Ήπειρο, αλλά αυτό θα γίνεται με δόσεις όπως έχει διαμηνύσει και στους υπουργούς. Σας ανέφερα προ ημερών για την οδηγία στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για λίγες μέρες ξεκούραση, αλλά και με βάρδιες στα υπουργεία. Η επόμενη περίοδος κατά τον πρωθυπουργό, όπως έλεγε και στα Χανιά το Σαββατοκύριακο όπου και βρέθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, θα είναι εξίσου δύσκολη, αλλά και πιο απαιτητική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση και γι’ αυτό και επιθυμεί να υπάρξει εκ νέου επικράτηση της ΝΔ σε όλες τις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους.

Μεταρρυθμιστικό τσουνάμι

Η επιστροφή όμως από τις διακοπές θα σημάνει και νομοθετική δραστηριότητα έντονη όπως έμαθα με επίκεντρο την Υγεία, την Παιδεία και τη Δικαιοσύνη. Ως εκ τούτου εργάζονται οι αρμόδιοι υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κυριάκος Πιερακκάκης και Γιώργος Φλωρίδης.

Οι φάκελοι της ΔΕΘ

Παράλληλα η επιστροφή από το Δεκαπενταύγουστο θα σημάνει και προετοιμασία για τη ΔΕΘ που φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι η πρώτη μετά τον εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ηδη, ο Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Επικρατείας έχει ζητήσει σε συνεργασία με τον έτερο υπουργό, Άκη Σκέρτσο, να δοθούν στο πρωθυπουργικό γραφείο φάκελοι με προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο από όλα τα υπουργεία. Και αυτό που μαθαίνω από τις συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη, εκτός από τις προτεραιότητες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ετοιμάζονται, έρχεται και πακέτο προσλήψεων. Γι’ αυτό και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κατηγοριοποίηση και προτεραιοποίηση για το ποιες προσλήψεις και που πρέπει να γίνουν.

Αιχμές Αχτσιόγλου

Μπορεί η περίοδος αυτή έως τουλάχιστον τις 20 Αυγούστου να κινείται σε πιο ήπιους και χαλαρούς πολιτικά ρυθμούς, αλλά στο παρασκήνιο υπάρχει ένταση ειδικά στο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη αρχηγού. Χθες διάβασα την συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου και την διάβασαν και άλλοι εννοείται, όπως π.χ. πρώην στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και δεν την είδαν με καλό μάτι καθώς πάλι αφήνει αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό όπως μου είπαν. Τι είπε χθες; Ανέφερε πως «τα ρεύματα ιδεών είναι χρήσιμο να υπάρχουν, αρκεί η πολυφωνία να είναι γόνιμη και μην εκπέμπει εικόνα ασυνεννοησίας ή αναξιοπιστίας. Αντιπαθώ την εικόνα του μονολιθικού κόμματος, αλλά δεν πρέπει να γίνουμε λέσχη συζητήσεων. Ούτε φυσικά είναι αποδεκτό οι τάσεις να λειτουργούν ως μηχανισμοί νομής κάθε λογής εξουσίας εντός του κόμματος. Άρα, ναι στα συγκροτημένα ρεύματα ιδεών, ναι στον εσωκομματικό διάλογο, αλλά άπαξ και λαμβάνεται μια απόφαση, αυτή θα μας δεσμεύει και θα ισχύει για όλους. Η αυστηρή τήρηση των κανόνων θα προφυλάξει τη συλλογική μας υπόθεση» είπε. Και όπως διερωτήθηκε πρώην υπουργός, το κόμμα ήταν μονολιθικό επί Τσίπρα; Ήταν;

Κώστας προς Κώστα

Να κάνει αισθητή την παρουσία του στο Δήμο της Αθήνας προσπαθεί ο Κώστας Ζαχαριάδης και είναι ένα στοίχημα πως θα τα καταφέρει και ποιοι θα τον στηρίξουν ουσιαστικά πέρα από τα όσα λέγονται δημόσια. Ο ίδιος πάντως επέλεξε να τηλεφωνήσει στον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη την περασμένη Πέμπτη που πήρε και το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ και μετά τι έκανε; Δημόσια «επιστολή» μέσω facebook μετά την συνέντευξη του Κ. Μπακογιάννη στο Βήμα: «Αγαπητέ Κώστα. Διάβασα τη σημερινή συνέντευξή σου με ενδιαφέρον. Θα ήταν ψέματα αν σου έλεγα πως συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα λες. Ιδιαίτερη όμως εντύπωση μου έκανε η αναφορά σου “το μαύρο δεν ταιριάζει στην Αθήνα”. Συμφωνώ, ούτε και πουθενά αλλού ταιριάζει. Πράγματι, νομίζω συμφωνούμε πως αν θέλουμε να αποδυναμώσουμε τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές και τους φασίστες πρέπει να έχουμε ένα σταθερό μέτωπο εναντίον τους και στα λόγια, αλλά κυρίως στην πράξη» γράφει στην αρχή και του ζήτησε να του λύσει κάποιες απορίες, όπως πχ: Τι πολιτικό σύστημα είναι αυτό που επιτρέπει στους καταδικασμένους ναζί να τίθενται στη λαϊκή ετυμηγορία σε κάποιες κάλπες και σε κάποιες άλλες όχι; Η κίνηση Ζαχαριάδη δεν άρεσε σε αρκετούς και εντός ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που ξεκίνησε να κινείται.

Τι θα κάνει η Ανοιχτή Πόλη;

Πάντως το κρίσιμο ζήτημα για τον Κ. Ζαχαριάδη είναι κατά πόσο θα τον στηρίξει η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η Ανοιχτή Πόλη. Πάντως χθες συνεδρίασε η δημοτική παράταξη παρουσία του Κ. Ζαχαριάδη όπου και συζητήθηκε η προγραμματική πρόταση της Ανοιχτής Πόλης για την περίοδο 2024-2029, ενώ την επόμενη περίοδο θα παρουσιαστούν θεματικές ενότητες του προγράμματος του συνδυασμού, μεταξύ άλλων για τα εξής: Αθήνα πόλη περιβαλλοντικά βιώσιμη και ανθεκτική, Αθήνα πόλη ασφαλής, Αθήνα πόλη των γειτονιών και των κοινοτήτων της, Αθήνα και βιώσιμη κινητικότητα, Αθήνα πόλη δημοκρατίας και συμμετοχής των κατοίκων στις αποφάσεις, Αθήνα για όλους, το ζήτημα των ανισοτήτων και των αποκλεισμών, Αθήνα και δημόσια υγεία, Αθήνα ιστορική διαδρομή – μνήμη και Αθήνα και πολιτισμός. Όπως καταλαβαίνετε την ατζέντα τη βάζει η Ανοιχτή Πόλη και όχι ο Κώστας Ζαχαριάδης!

Η 5η συστημική τράπεζα στην Ελλάδα

Βήμα προς βήμα συστήνεται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα η 5η μεγάλη συστημική τράπεζα. Ο λόγος για το σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Παγκρήτιας με την τράπεζα Αττικής. Τα στελέχη του νέου τραπεζικού φορέα που δημιουργείται αυτή την περίοδο θα επιδιώξουν το επόμενο διάστημα να μεγαλώσουν το εκτόπισμα, την αναγνωρισιμότητα και το πελατολόγιο της τραπεζικής οντότητας που θα δημιουργηθεί. Σημαντικές εξελίξεις ακούω ότι έρχονται κυρίως από την επόμενη χρονιά καθότι κύρια επιδίωξη των ιδιοκτητών της είναι να παίξει ρόλο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην τραπεζική αγορά. Προσεχώς αναμένεται το σχήμα των ΜπάκουΚαϋμενάκη να συνενωθεί, αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία με τον ορισμό συμβούλων σε χρηματοοικονομικό και νομικό πεδίο, προκειμένου να στρώσουν τον κατάλληλο δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Κώστας Σάκκαρης σε στοιχηματικό «σχήμα»

Ακούω από ανθρώπους της αγοράς ότι ο πατέρας της πρωταθλήτριας της αντισφαίρισης, Μαρίας Σάκαρη, Κώστας Σάκαρης, ηγείται σχήματος που σχετίζεται με την αδειοδότηση εταιρείας από την Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων, η οποία σχετίζεται με τον στοιχηματικό κλάδο. Η δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά έντονη και επομένως δεν προκαλεί έκπληξη η κίνηση του Κ. Σάκαρη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε αρκετές ακόμη. Άλλωστε το ιντερνετικό στοίχημα και τα ηλεκτρονικά παίγνια αποτελούν την παρούσα και την επόμενη μέρα στο τοπίο του τζόγου στην Ελλάδα και διεθνώς. Και επειδή στον ΟΠΑΠ βλέπουν μπροστά, η εταιρεία έκανε το τελευταίο διάστημα ευρεία καμπάνια με την πλατφόρμα opaponline.gr, θέλοντας να ανοίξει το δρόμο στους πελάτες του για περισσότερες χρήσεις και δυνατότητα να παίζουν δημοφιλή παιχνίδια όπως Τζόκερ, Κίνο κλπ από το κινητό ή τον υπολογιστή τους.

Γιατί άλλαξαν τα ΙΚΕΑ

Στροφή 180 μοιρών έκαναν τα ΙΚΕΑ το τελευταίο διάστημα. Ιδίως στο πιο σημαντικό και γνωστό τους κατάστημα αυτό του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου είναι και το πρώτο μαγαζί της αλυσίδας στην Αθήνα. Εκεί, πρόκειται στο προσεχές διάστημα να δημιουργηθεί εμπορικό κέντρο και να εγκατασταθούν τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Φουρλή, ο οποίος διαχειρίζεται το εμπορικό σήμα και τη δραστηριότητα της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα. Για να γίνει αυτό «μικραίνει» το κατάστημα του αεροδρομίου, το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη αναδιάταξη. Ωστόσο η μεγάλη διαφορά που υφίσταται πλέον για τους πελάτες του καταστήματος αλλά και για αρκετά από τα καταστήματα ΙΚΕΑ που γίνονται πιο συμπαγή με μικρότερους χώρους αποθήκευσης, είναι η έλλειψη άμεσης διαθεσιμότητας προϊόντων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει δει κάτι, αλλά θα χρειαστεί να το παραγγείλει και εάν δεν είναι ετοιμοπαράδοτο στις κεντρικές αποθήκες της αλυσίδας, να το λάβει σε 20 ημέρες, εάν βρίσκεται στις κεντρικές αποθήκες, να το παραλάβει μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα. Επί της ουσίας δηλαδή τα περισσότερα έπιπλα στο κατάστημα, δεν είναι άμεσα διαθέσιμα στους γνωστούς διαδρόμους του ισογείου όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Η στροφή είναι σαφής και προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο φέρνει ποσοστό που υπερβαίνει το 20% του τζίρου για τον όμιλο Φουρλή.

Η Ελλάδα πουλάει air conditions

Σας προτρέπω να δείτε τι γίνεται φέτος με τα air conditions στην Ελλάδα. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι πουλάνε σαν τρελά στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα στοιχεία που είμαι σε θέση να γνωρίζω, δείχνουν ότι ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 116% σε σχέση με πέρσι και αποτελούν την πιο κινητική κατηγορία ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα. Την πορεία τους βέβαια ενισχύει δραστικά και το περίφημο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο ξεκίνησε ο Κώστας Σκρέκας πέρυσι και πλέον δείχνει σταθερά σημάδια επιτυχίας, ενισχύοντας τις πωλήσεις της αγοράς και ταυτόχρονα αντικαθιστώντας παλιές, ρυπογόνες συσκευές.