Σήμερα θα ξεκινήσω τη στήλη από την υπόθεση Γιώργου Πατούλη που τον έκαψε η ζεϊμπεκιά στο Ζάππειο και ήλθε το απαγορευτικό από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να λάβει τη στήριξη της ΝΔ για την περιφέρεια Αττικής. Οι μυημένοι λένε πως αυτό ήταν η αφορμή καθώς για πολλούς άλλους λόγους αναζητούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλο πρόσωπο. Πάμε στον πριν και το μετά…

Διακριτικά ή εξόφθαλμα, θα τον εγκαταλείψουν

Πολλά ακούσατε και διαβάσατε για το «όχι» του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου και την υποψηφιότητα του υφυπουργού Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά που κλείδωσε. Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα βρει απέναντί του ένα δυνατό μηχανισμό, χρόνια στην πιάτσα ο Πατούλης, που αναμένεται να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος – δίχως χρίσμα. Και αυτό θα του στοιχίσει. Να δείτε, βέβαια, που σιγά -σιγά, κάποιοι διακριτικά, κάποιοι εξόφθαλμα, θα τον εγκαταλείψουν. Έτσι είναι η πολιτική.

Χαρδαλιάς; «Παρών»

Η πρώτη επιλογή του Μαξίμου για την Περιφέρεια Αττικής ήταν ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου που απέρριψε την πρόταση πολύ γρήγορα αν και πήγε στο Μαξίμου το Σάββατο και χθες ανακοίνωσε ότι θέτει εκ νέου υποψηφιότητα για τον δήμο της Γλυφάδας. Ο Νίκος Χαρδαλιάς μπορεί να επιθυμούσε να παραμείνει στο υπουργείο αλλά όποτε τον έχει φωνάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντα δηλώνει «παρών». Η συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο, ήταν για να ολοκληρωθούν οι λεπτομέρειες.

Με Μπακογιάννη, Ζέρβα και Μώραλη στις ισχυρές πόλεις

Επί τη ευκαιρία να σας ανοίξω το φάκελο αυτοδιοικητικών. Η ΝΔ στηρίζει προφανώς τον Κώστα Μπακογιάννη για το Δήμο Αθηναίων, τον Κωνσταντίνο Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη που την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που τον επισκέφθηκε αλλά και τον -μη προερχόμενο από τη ΝΔ- Γιάννη Μώραλη στο Δήμο Πειραιώς αντίστοιχα. Στη Λάρισα που ενδιαφέρει πολύ τη γαλάζια παράταξη υποστηρίζεται ο Θανάσης Μαμάκος, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης. Στην Πάτρα εδώ και μήνες ο γαλάζιος μηχανισμός αναζητεί μια δυνατή υποψηφιότητα απέναντι στον ισχυρό παίκτη της πόλης, τον νυν δήμαρχο, προερχόμενο από το ΚΚΕ, Κώστα Πελετίδη. Στη λίστα είναι τα ονόματα του βουλευτή Αχαΐας, Ιάσονα Φωτήλα και του αυτοδιοικητικού Κώστα Σβόλη ενώ στο κάδρο είναι και ο Πέτρος Ψωμάς.

Στην Κηφισιά, επίκειται γαλάζια υποστήριξη στον Βασίλη Ξυπολητά, ενώ στο Χαλάνδρι προκρίνεται η Κρίστη Αγαπητού που κερδίζει έδαφος έναντι του ηθοποιού Χάρη Ρώμα. Στο Νέο Ηράκλειο ο εκλεκτός είναι ο Γιώργος Παπαδημητρίου, στα Βριλίσσια θα στηριχθεί ο Γιάννης Πισιμίσης και στην Πεύκη ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων.

Στη Νέα Σμύρνη η ΝΔ θα στηρίξει την πρώην αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα, η Δήμητρα Νάνου ενώ στον Άγιο Δημήτριο φαίνεται να προκρίνεται ο Στέλιος Μαμαλάκης και στον Βύρωνα ο Μίλτος Μπαντής. Στη Νίκαια θα στηριχθεί ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιάννης Βουτσινάς.

Τι θα κάνει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα;

Τι γίνεται όμως με τα αυτοδιοικητικά στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου την περασμένη Παρασκευή δεν βγήκε λευκός καπνός για το Δήμο Αθηναίων; Η δεύτερη συνεχόμενη οκτάωρη συνεδρίαση τελείωσε λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Στο τραπέζι προς άρση του αδιεξόδου επανήλθε το όνομα του μπασκετμπολίστα, Νίκου Παππά. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε νέα συνεδρίαση τις επόμενες μέρες. Τα φώτα στο ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν από διάφορα κεντρικά πρόσωπα στον Κώστα Ζαχαριάδη στον οποίο και έγινε πρόταση να είναι υποψήφιος.

Η υποστήριξη σε Φίλη

Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ έγερνε η πλάστιγγα στον Κ. Ζαχαριάδη προέκυψε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η υποψηφιότητα του Νίκου Φίλη που στήριξαν αρκετοί από τους 53 και την Ομπρέλα, αλλά με ιδιαίτερη θέρμη στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης και κομμάτι της δημοτικής ομάδας Ανοιχτή Πόλη που είχε στηρίξει στις τελευταίες εκλογές τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Ο Τσουκαλάς και η Μπαλαούρα

Ξαφνικά προέκυψε και τρίτη υποψηφιότητα αυτή του εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά που πρότεινε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της Πέμπτη, ο Διονύσης Τεμπονέρας και συμφώνησε ο Νίκος Παππάς. Το πολιτικό τρολάρισμα όμως έγινε όταν κάποιοι στην ΠΓ πρότειναν τον Δ. Τεμπονέρα για υποψήφιο Δήμαρχο αν και ήξεραν πως ενδιαφερόταν να είναι υποψήφιος πρόεδρος αν οι εκλογές γινόταν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και είχε προηγηθεί και συνέδριο. Το ενδιαφέρον είναι πως κάποιοι τον θέλουν -και- για γραμματέα. Το οξύμωρο όμως της ιστορίας είναι ότι προέκυψε και τέταρτη υποψηφιότητα καθώς έπεσε στο τραπέζι και το όνομα της Όλγας Μπαλαούρα από την Ανοιχτή Πόλη, ενώ πριν φθάσει η κατάσταση στο απροχώρητο είχε γίνει και κρούση στον καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος όμως αρνήθηκε αρχικά. Εδώ να σας πω παρασκήνιο: μετά άρχισε να το σκέφτεται θετικά, το ήθελε αλλά τον πρόλαβε ο Κ. Ζαχαριάδης.

Η Πολιτική Γραμματεία για τις Περιφέρειες

Ήδη η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εξής υποψηφιότητες για τις περιφέρειες: τον Γιάννη Στέφο (Ηπειρο), Θεόδωρο Γαλιατσάτο (Ιόνια Νησιά), Σπύρο Δανέλλη (Κρήτη), Απόστολο Γκλέτσο (Στερεά Ελλάδα) και Γεωργία Ζεμπιλιάδου (Δυτική Μακεδονία-στηρίζεται και από το ΠΑΣΟΚ). Επίσης στηρίζει και την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη στην Αττική, όπως και του Σταύρου Αρναουτάκη στην Κρήτη.

Μάχη κατασκευαστών για τα 1,75 δισ. του ΒΟΑΚ

Σκληραίνει ο ανταγωνισμός έργο παραχώρησης για το τμήμα του Bόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης Xανιά – Hράκλειο, με συνολικό ύψος 1,75 δισ. ευρώ. Στον διαγωνισμό έχουν ήδη εισέλθει με αξιώσεις η ΓEK Tέρνα, ηκοινοπραξία της Άβαξ με τις γαλλικές Egis και Meridiam. Μάλιστα η δεύτερη συμμετέχει από κοινού με την Άκτωρ Παραχωρήσεις και στη διεκδίκηση της παραχώρησης για την Αττική Οδό, ενώ η Egis συνεργάστηκε με την Τέρνα για την Εγνατία Οδό. Διεκδικητής είναι και ο Μυτιλιναίος, ενώ η ΓEK Tέρνα ήδη συμμετέχει στο ΣΔIT του BOAK για το τμήμα Xερσόνησος – Nεάπολη με προϋπολογισμό περί τα 290 εκατ. ευρώ, από κοινού με την Άκτωρ Παραχωρήσεις και την Intrakat, Επίσης η Άκτωρ παραχωρήσεις αναμένεται να υπογράψει τη σχετική σύμβαση για το δημόσιο τμήμα του οδικού άξονα Nεάπολη – Άγιος Nικόλαος με προϋπολογισμό περί τα 180 εκατ. ευρώ.

Νέο επιχειρηματικό βήμα του ιδρυτή της Apivita

Νέο βήμα κάνει ο πάντα δραστήριος Νίκος Κουτσιανάς, ο οποίος προχώρησε στη δημιουργία νέας εταιρείας με έδρα την Άνδρο και αντικείμενό της την δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων στο νησί των Κυκλάδων. Ωστόσο το νέο εγχείρημα του Νίκου Κουτσιανά, στο οποίο συμμετέχει και ο γιος του, Θανάσης, χαρακτηρίζεται από την φιλοσοφία του επιχειρηματία, η οποία είναι συνυφασμένη με την φυσική ζωή και τον πρωτογενή τομέα. Ο ιδρυτής της διάσημης πλέον εταιρείας καλλυντικών, Apivita, ο οποίος την πούλησε στην ισπανική πολυεθνική Puig, έκανε τον τελευταίο καιρό ένα ακόμα βήμα με την εταιρεία Symbeeosis, που ασχολείται με την παραγωγή και διάθεση προϊόντων όπως βότανα, μέλι και άλλα σχετικά αγαθά. Ωστόσο ο ίδιος δεν εφησυχάσει και η νέα εταιρεία που σχετίζεται με τον τουρισμό, θα αποτελέσει το νέο του βήμα το επόμενο χρονικό διάστημα. Το όνομα αυτής είναι Koutsianas ECO Stays και το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης είναι 250.000 ευρώ.

Έρχεται νέο deal για την Ideal το 2023

Μετά την πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς των καταστημάτων Attica για 100 εκατομμύρια ευρώ, η εισηγμένη, Ideal Holdings, ετοιμάζει και νέα κίνηση στη σκακιέρα. Αυτή τη φορά θα είναι στον κλάδο της τεχνολογίας όπου σας θυμίζω ότι έχει εξαγοράσει τη Byte, ενώ στο χαρτοφυλάκιό της είναι και εταιρείες όπως η Adacom. Είναι μία κίνηση που σύμφωνα με την αγορά αποτελεί στόχευση του επικεφαλής της Ideal Holdings, Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βλέπει ισχυρά περιθώρια κερδοφορίας πίσω από κάθε κίνηση που έχει κάνει μέχρι τώρα, με το περιθώριο EBITDA επί του τζίρου να κινείται σε ποσοστό άνω του 15%. Την ίδια στιγμή μέσα στον Αύγουστο αναμένεται και η σημαντική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έγκριση εξαγοράς των καταστημάτων Attica. Η Ideal που αποτελεί όμιλο στον οποίο συμμετέχουν σημαντικοί επιχειρηματίες όπως οι Πάνος Γερμανός, Βασίλης Κάτσος, ο Χάρης Δαυίδ, δεν φαίνεται να σταματάει εδώ. Και η ανάπτυξή της συνεχίζεται, αποτελώντας πλέον μία από τις υπολογίσιμες επιχειρηματικές οντότητες της χώρας.

Αλλαγή ονομασίας για το Viva.gr

Στο πλαίσιο της μεγάλης εξαγοράς που πραγματοποιήθηκε με τη Goldman Sachs να εξαγοράζει τη VivaWallet, το Viva.gr αλλάζει ονομασία μετά από 19 χρόνια λειτουργίας. Διεθνοποιείται και από τώρα και στο εξής θα λέγεται more.com. Για την ιστορία, η πιο γνωστή πλατφόρμα έκδοσης εστιατορίων επεκτείνεται στο εξωτερικό και πλέον διατηρεί 3.500 συνεργάτες, διακινεί και διαθέτει τα προϊόντα για περισσότερες από 220.000 παραγωγές και περισσότερα από 34 εκατομμύρια εισιτήρια.

Colpo Grosso ετοιμάζει η Olymp του Κωνσταντόπουλου

Σε κοινή συμμετοχή στην Συνεταιριστική Βιομηχανία παραγωγής ροδακίνου ΑΛΜΕΕ, η οποία βρίσκεται στην Ημαθία και αποτελεί μία από τις αξιόλογες δυνάμεις στην κονσέρβα ροδάκινου, οδηγούνται ο Γιάννης Σινιόσογλου της Agrifreda, με τα κατεψυγμένα λαχανικά (τζίρος περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ) και η Olymp του Προκόπη Κωνσταντόπουλου, μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις στην ελιά με τζίρο 75 εκατομμύρια ευρώ. Το ροδάκινο το οποίο είναι και ένα από τα βασικά εξαγόμενα τρόφιμα της Ελλάδας, η οποία είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα, ανοίγει πόρτες για νέες επιχειρηματικές συμπράξεις και όπως όλα δείχνουν μετά τη διαδικασία που έτρεξε σε σχετικό διαγωνισμό για την εξαγορά της, οι νέοι ιδιοκτήτες θα είναι οι δύο άνδρες, οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις και σε προσωπικό επίπεδο. Να σας θυμίσω επίσης ότι στην Agrifreda έχει αποκτήσει ποσοστό μέσα της EOS Capital Partners, ο γνωστός και μη εξαιρετέος, πρώην τραπεζίτης, Απόστολος Ταμβακάκης.