Τα πράγματά τους από τα γραφεία τους στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη άρχισαν, χθες νωρίς το απόγευμα να μαζεύουν, ο Νότης Μηταράκης και οι συνεργάτες του, ύστερα από την «οργή» που εισέπραξε ο υπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου για την απόφασή του να πάει διακοπές εν μέσω πυρκαγιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την παραίτηση γιατί «δεν είναι δυνατόν όταν όλοι βρίσκονται στις θέσεις τους για να αντιμετωπίσουν τις φωτιές, κάποιοι να λείπουν».

Μήνυμα προς όλους

Και αυτό ήταν ένα μήνυμα προς όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου πως δεν πρόκειται να ανεχθεί τη ραστώνη. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως από τους πολιτικούς προϊστάμενους κάθε χαρτοφυλακίου θέλει να υπάρξει μετρήσιμο έργο και ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μακροχρόνιες διακοπές. Ειδικότερα, έχει ζητήσει να λείψουν οι υπουργοί για πολύ λίγες ημέρες, εκεί κοντά στον Δεκαπενταύγουστο προκειμένου να ξεκουραστούν, με την προϋπόθεση και πάλι, ότι πίσω στην Αθήνα θα βρίσκονται οι αναπληρωτές υπουργοί ή οι υφυπουργοί.

Ο καθένας με το ρόλο του

Ακόμη και σε αυτή την οδηγία όμως, ενδεχομένως να υπάρχουν εξαιρέσεις, καθώς σε μια σειρά κρίσιμων υπουργείων όπως είναι αυτό της Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ή εν προκειμένω το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η δουλειά μέσα στο καλοκαίρι είναι πολύ περισσότερη καθώς σχετίζεται μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Το να λείψει για παράδειγμα ακόμη και για μια εβδομάδα μεσούντος του Αυγούστου π.χ. ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, (έχοντας πίσω στο γραφείο τον αναπληρωτή υπουργό και κάποια από τις υφυπουργούς) ή η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, δε θα πάει πίσω το κυβερνητικό έργο. Αλλά το να λείπει για διακοπές στην Πάτμο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως συνέβη με τον Ν. Μηταράκη, την ώρα που καίγεται η Ελλάδα και η Ελληνική Αστυνομία της οποίας ήταν πολιτικός προϊστάμενος, να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στον συντονισμό και τις εκκενώσεις ολόκληρων περιοχών, δε μπορούσε να γίνει ανεκτό από το Μέγαρο Μαξίμου (από το περιβάλλον του πρώην υπουργού τονιζόταν χθες πως η απουσία του ήταν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού). Και όλα αυτά μάλιστα πριν καν μπει ο Αύγουστος. Κανένας υπουργός δεν έχει φύγει ακόμη για διακοπές. Παρεμπιπτόντως, γράφαμε στη στήλη Beast, πριν λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα στις 20/07/2023: Οι υπουργοί που δε θα κάνουν διακοπές. Οι περισσότεροι υπουργοί αναμένεται να λείψουν την εβδομάδα 14 – 20 Αυγούστου – λογικά από το απόγευμα της Παρασκευής 11 Αυγούστου για να πέσουμε μέσα.

Η επιλογή Οικονόμου

Η επιλογή του Γιάννη Οικονόμου ήταν μονόδρομος για να αντικαταστήσει τον Ν. Μηταράκη και να αναβαθμιστεί σε υπουργό. Δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση και πήρε αμέσως προαγωγή με τη σύμφωνη γνώμη όλων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το μέτωπο Πατούλη

Το άλλο μέτωπο αφορά τον Γιώργο Πατούλη που προβλημάτισε τη Νέα Δημοκρατία με την κίνηση να χορέψει εν μέσω πένθους λόγω της απώλειας των δυο πιλότων ζεϊμπέκικο. Ο ίδιος βλέποντας το κλίμα οργής και τις διαρροές πως όλα είναι ανοιχτά για την στήριξη του από τη ΝΔ εξέφρασε την «ειλικρινή του συγγνώμη». Στην Πειραιώς δεν είναι διατεθειμένοι να κλείσουν μάτια και αυτιά σε σημαντικά λάθη, είτε ουσιαστικά, είτε επικοινωνιακά.

Στήριξη στους αρχηγούς

Την ίδια ώρα, την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ο αρχηγός πείτε ΓΕΑ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΑΤΑ Γεώργιος Φασούλας και -αυτονοήτως- ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος. Σε σχέση με τη συζήτηση που έχει ανοίξει, μετά και την καρατόμηση του διοικητή της 111 ΠΜ μετά τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, για πλημμελή αντιπυρική προστασία, αρμόδιες πηγές, υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τον αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Φασούλα, ενώ εξυπακούεται πως απόλυτη είναι η εμπιστοσύνη και στο πρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Επανήλθε ο Παππάς για το Δήμο Αθηναίων

Ούτε χθες ελήφθη απόφαση στο ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων. Η δεύτερη συνεχόμενη οκτάωρη συνεδρίαση τελείωσε λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Στο τραπέζι προς άρση του αδιεξόδου επανήλθε το όνομα του μπασκετμπολίστα, Νίκου Παππά. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε νέα συνεδρίαση τις επόμενες μέρες. Στο τραπέζι είναι τα ονόματα του πρώην βουλευτή Κώστα Ζαχαριάδη, του εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά που πρότεινε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της Πέμπτη, ο Διονύσης Τεμπονέρας και συμφώνησε ο Νίκος Παππάς. Το όνομα του Νίκου Φίλη, ενώ έπεσε στο τραπέζι και το όνομα της Όλγας Μπαλαούρα από την Ανοιχτή Πόλη.

Οι ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών

Ισχυρές επιδόσεις παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες, την ώρα που το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αντέχει στην πλειοψηφία του – μέσα στις ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Το σημαντικό είναι πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα εμφανίζει υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ακόμη και στο δυσμενές σενάριο. Στο ακραίο τεστ, οι δείκτες των τραπεζών είναι, φυσικά, χαμηλότεροι αυτών που ήδη παρουσιάζουν, αλλά αυτός είναι ο λόγος του τεστ. Να στοιχειοθετηθεί πως Αlpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς δε διατρέχουν κίνδυνο σε μια τέτοια περίπτωση. Και δε διατρέχουν.

Η HSBC στην Ελλάδα στην «ομπρέλα» της Παγκρήτιας

Ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο όπως δείχνει η πράξη, η Παγκρήτια Τράπεζα των Μπάκου-Καϋμενάκη. Κι αυτό γιατί όλο το χαρτοφυλάκιο της ελβετικής HSBC περνάει στη συγκεκριμένη τράπεζα. Τόσο το προσωπικό της HSBC στην Ελλάδα όσο και η πελατειακή βάση, θα υπάγονται πλέον στην Παγκρήτια. Και εάν υπολογίσουμε ότι οι δύο εφοπλιστές και επιχειρηματίες έχουν αποκτήσει και την Τράπεζα Αττικής, τότε μπορείτε να αντιληφθείτε τη συνέχεια. Κάποιοι μιλούν για μία πέμπτη συστημική τράπεζα εκτός των τεσσάρων μεγάλων και υφιστάμενων συστημικών τραπεζών που θα δημιουργηθεί. Όλες οι κινήσεις των δύο ανδρών αυτό δείχνουν και όπως πληροφορούμαι η ρευστότητά τους είναι ισχυρή και έχουν χρήματα να διαθέσουν. Με βήματα συστηματικά αλλά και βαρύγδουπα καθώς εξαγόρασαν μαζί με τους Γκότση και Αγγέλου την Ιντρακάτ και πρόσφατα τον Άκτωρα στις κατασκευές, μπήκαν στα media και ανοίγουν διαρκώς νέα μέτωπα.

Νέα κίνηση Αγγελικούση με δεξαμενόπλοιο καύσης LNG στο στόλο

Ο μεγαλύτερος ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακός όμιλος, το Angelicoussis Group, που πλέον διοικείται από την κόρη του Γιάννη Αγγελικούση, Μαρία, έκανε μία ακόμα κίνηση στον ναυτιλιακό χάρτη. Απέκτησε το τέταρτο Dual Fuel (DF) VLCC, με την ονομασία Maran Dione, το οποίο εντάσσεται στο στόλο της Maran Tankers Management, εταιρείας συμφερόντων του ομίλου. Πρόκειται για την τελευταία παράδοση των υπερσύγχρονων δεξαμενοπλοίων DF VLCC για το 2023, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο για το όμιλο κατά την ενεργειακή μετάβαση που επιχειρεί. Το πλοίο κατηγορίας Lloyd’s Register (LR) έχει χωρητικότητα φορτίου 320.500 DWT. Παραδόθηκε από το ναυπηγείο της Samsung Heavy Industries και φέρει ελληνική σημαία. Χάρη στην ικανότητά του να καταναλώνει LNG, τα αποδοτικά μηχανήματα που διαθέτει, τη σχεδίαση του κύτους και της έλικας, την προηγμένη αντιρρυπαντική τεχνολογία και τις συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας, η Maran Dione, όπως και τα υπόλοιπα πλοία που έχει αποκτήσει ο όμιλος (Αντώνης Ι. Αγγελικούσης, Μαρία Α. Αγγελικούση και Μaran Danae) μπορούν να εκπέμπουν έως και 50% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ένα αντίστοιχο VLCC του 2008.

Είσοδο στο κλαμπ των μεγάλων κατασκευαστών ετοιμάζει η ΕΚΤΕΡ

Την εισαγωγή της στο κλαμπ των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών προετοιμάζει αυτή την περίοδο η ΕΚΤΕΡ. Η εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει βάλει στόχο έως και το τέλος του 2024 να λάβει το πτυχίο μηχανικού 7ης τάξης, γεγονός που θα της δώσει τη δυνατότητα να αναλάβει ακόμα μεγαλύτερα έργα στο επόμενο διάστημα. Η κίνηση αυτή θα την θέσει στα ίδια επίπεδα κατασκευαστικής ικανότητας και εκτοπίσματος με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, δίπλα στους μεγάλους Άκτωρ, Ιντρακάτ, Άβαξ, Τέρνα. Πρόκειται για μία νοικοκυρεμένη εταιρεία με ανεκτέλεστο κατασκευαστικού έργου περί τα 175 εκατομμύρια ευρώ -έργα που έχει υπογράψει και πρόκειται να εκτελέσει- και τζίρο που φέτος θα κλείσει σε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας κερδοφορία.

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Πώς κέρδισε 1,3 εκατομμύρια

Με τζίρο 170 εκατομμύρια ευρώ η Ολυμπιακή Ζυθοποιία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος – και μάλιστα πολυεθνικός παίκτης – στη μπύρα στην Ελλάδα. Μπύρες όπως Mythos, Fix, Carlsberg, Kaiser, είναι μερικές από αυτές που είτε παράγει εδώ στα δύο εργοστάσια Ριτσώνας και Σίνδου, είτε εισάγει από άλλες χώρες του ομίλου Carslberg, στον οποίο και ανήκει. Πρόσφατα έκανε την κίνηση να αναδιαρθρώσει τα δάνεια 70 εκατομμυρίων ευρώ που είχε πάρει από τον όμιλο Carlsberg και από τράπεζες κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γλιτώσει περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ από τους τόκους καθώς μειώθηκε το επιτόκιο δανεισμού και τα δάνεια από άμεσα απαιτητά και άρα βραχυχρόνια, έγιναν μακροχρόνια. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία κατάφερε να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τη θέση της, σε μία χρονιά όπως η περσινή αλλά και η φετινή που το κόστος σε πρώτες ύλες και ενέργεια εκτοξεύτηκε.

Η νέα επένδυση του Βακάκη στη Ρουμανία

Σε μια ακόμη σημαντική επένδυση προχώρησε ο 69χρονος μεγαλομέτοχος της εταιρείας παιχνιδιών Jumbo, Απόστολος Βακάκης, αγοράζοντας το εμπορικό κέντρο Liberty Center στην περιοχή Ράχοβα του Βουκουρεστίου το οποίο κατείχαν μέχρι πρότινος ελληνικές τράπεζες. Το κόστος φέρεται να ανήλθε στα 20 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η οικονομική ιστοσελίδα της Ρουμανίας, Profit.ro. Έχει εγκαινιαστεί το 2008 και κόστισε γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ, κατασχέθηκε το 2012 από τις τρεις τράπεζες που χρηματοδότησαν την κατασκευή του (Eurobank EFG Luxemburg, Alpha Bank και Τράπεζα Κύπρου) για χρέος ύψους 61 εκ. ευρώ και τώρα αγοράστηκε από τον έλληνα επιχειρηματία. Ολόκληρο το εμπορικό κέντρο βρίσκεται τώρα σε διαδικασία ανακαίνισης και μέρος των 25.700 τ.μ. θα διαμορφωθεί σε κατάστημα των Jumbo. Ήδη η Jumbo διαθέτει 16 μεγάλα καταστήματα στη Ρουμανία, αλλά αυτό θα είναι το πρώτο που θα δημιουργηθεί σε εμπορικό κέντρο και σε ένα τόσο κεντρικό σημείο της πόλης.

Σε νέα χέρια η Φάρμα Μπράλου στο Κολωνάκι

Η Φάρμα Μπράλου που πρόσφατα έβαλε λουκέτο σε όλα της τα μαγαζιά αποτελεί πλέον παρελθόν. Όπως μαθαίνω όμως στο Κολωνάκι που είχε ένα από τα μαγαζιά της μπήκε νέος ιδιοκτήτης. Το ενδιαφέρον είναι ότι η μία από τους ιδιοκτήτες είναι η πρώην σύντροφος του Δάμη Πειθή, του ανθρώπου που δημιούργησε τη Φάρμα Μπράλου και μία από τις υπαλλήλους με τις οποίες συνεργαζόταν μέχρι πρότινος ο ίδιος. Χρειάστηκε οι δύο γυναίκες να υπερβούν αρκετά εμπόδια και να «καθαρίσουν» τις όποιες εκκρεμότητες μπορεί να προκαλούσε σε κάθε νέα προσπάθεια το προηγούμενο καθεστώς της Φάρμας Μπράλου. Ωστόσο φαίνεται ότι προς το παρόν τα έχουν καταφέρει και ήδη το νέο μαγαζί βρίσκεται σε λειτουργία. Ως προς τον Δάμη Πειθή, τον άλλοτε χαρισματικό κρεοπώλη και εκτροφέα βοοειδών, αγνοείται η τύχη του, έχοντας δημιουργήσει ένα σημαντικό ύψος χρεών από την δραστηριότητά του τα προηγούμενα χρόνια.