Σε έξαλλη κατάσταση έμαθα πως ήταν χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τα όσα γίνονται στην Αγχίαλο όπου έγιναν και εκρήξεις στη στρατιωτική μονάδα. Και αυτά όλα σε μια μονάδα υψίστης εθνικής σημασίας. Ποιος άκουσε τον πρωθυπουργό και δεν φοβήθηκε και δικαίως.

Και τρίτος, και τέταρτος υποψήφιος

Μύλος έχουν γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Εκεί που η Κουμουνδούρου δεν είχε υποψήφιο για το Δήμο Αθηναίων και είδε με ανακούφιση τον πρώην βουλευτή Κώστα Ζαχαριάδη να απαντά θετικά στην πρόταση που του έγινε, προέκυψε και δεύτερος ενδιαφερόμενος και χθες και τρίτος, και τέταρτος!

Ποιοι στηρίζουν Φίλη

Στην Πολιτική Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ το ενδιαφέρον του Νίκου Φίλη – υποψηφιότητα που στηρίζουν μεταξύ άλλων ο Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης. Οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Φίλη υποστηρίζουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την υποψηφιότητα Ζαχαριάδη ενώ εκτιμούν ότι η σύγκρουση με τον Κώστα Μπακογιάννη θα πρέπει να είναι άκρως πολιτική και μια τέτοια σύγκρουση μπορεί να υπηρετήσει ο Νίκος Φίλης. Όπως αναφέρουν, ως βουλευτής της Α’ Αθήνας ο Νίκος Φίλης γνωρίζει κάθε γωνιά της πρωτεύουσας, έχει έτοιμα επιστημονικά δίκτυα, αλλά τον στηρίζει και η πλειοψηφία της «Ανοιχτής Πόλης», που πρέπει να έχει βαρύνοντα λόγο στην απόφαση για τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας.

Ο Ζαχαριάδης, ο Τσουκαλάς και η Μπαλαούρα

Υποστηρικτές της υποψηφιότητας Ζαχαριάδη, αντιθέτως, θεωρούν την υποψηφιότητα Φίλη ως «διαπραγματευτική κίνηση» στο εσωκομματικό πεδίο, ενόψει της εκλογής νέου αρχηγού. Εκτιμούν πως η συγκεκριμένη υποψηφιότητα είναι η μόνη που πάει στον Β’ γύρο τον Κώστα Μπακογιάννη, διαθέτει διείσδυση σε ευρύτερα ακροατήρια, αλλά και διαθέτει την πλειοψηφία στην Πολιτική Γραμματεία και, συνεπώς, μόνο «ανακατωσούρα» και εσωστρέφεια προκαλεί η πρόταση για τον Νίκο Φίλη. Το ενδιαφέρον είναι ότι προέκυψε και τρίτη υποψηφιότητα αυτή του εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά που πρότεινε χθες στην ΠΓ ο Διονύσης Τεμπονέρας και συμφώνησε ο Νίκος Παππάς. Υπήρξε όμως και τέταρτη υποψηφιότητα καθώς έπεσε στο τραπέζι και το όνομα της Όλγας Μπαλαούρα από την Ανοιχτή Πόλη.

Η περίπτωση Κασιδιάρη

Αίσθηση και πολλές συζητήσεις προκαλεί η στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών της κυβέρνησης σε σχέση με τον έγκλειστο Ηλία Κασιδιάρη και την εκλογική του κάθοδο στον δήμο της Αθήνας. Παρ’ ότι όλο το τελευταίο διάστημα, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα έμπαινε «μπλόκο» στη συμμετοχή του Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έκανε χθες γνωστό ότι δεν θα επιχειρηθεί να μπει κανένα εμπόδιο στο δρόμο του νεοναζί προς τον Δήμο Αθηναίων. Το σκεπτικό που ανέπτυξε δημοσίως είναι ότι στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα ο νόμος 3852 /2010, με τον οποίο τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί δήμαρχος, αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος και έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για κακουργήματα μεταξύ των οποίων προφανώς και η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. «Ισχύει αυτός ο νόμος και στη συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς θα εφαρμοστεί», προέβλεψε ο κ. Μαρινάκης.

Παιχνίδι εντυπώσεων

Η εξέλιξη αυτή είναι προφανές ότι «ακουμπάει» και τον νυν δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, καθώς ο Κασιδιάρης εκτιμάται βασίμως ότι διαθέτει ισχυρή δύναμη στον πρώτο δήμο της χώρας και ακόμα κι αν εν συνεχεία εκπέσει από τα καθήκοντά του, θα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. Το πιο σοβαρό, ωστόσο, είναι ότι εκτός από τις εντυπώσεις, θα έχει διασφαλίσει και την απόλυτη «νομιμοποίησή» του στη συνείδηση της κοινής γνώμης.

Τι ακριβώς έγινε στους Σπαρτιάτες

«Αντάρτικο» κατά του προέδρου της Κ.Ο. των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα ξέσπασε με εννέα από τους δώδεκα βουλευτές του μορφώματος να καταδικάζουν «τις αντιδεοντολογικές και απαράδεκτες», όπως τις χαρακτηρίζουν, δηλώσεις του στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις οποίες «άδειαζε» τον βουλευτή Κώστα Φλώρο ο οποίος εξύμνησε τον έγκλειστο Κασιδιάρη δηλώνοντας ότι «εκφράζει την μοναδική ελπίδα» η υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων. Ο Στίγκας δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν είχε γνώση για όλα αυτά και ότι οφείλει να πάρει μέτρα «εφόσον λειτουργεί κάποιος αυτοβούλως». Αργότερα, ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Γιάννης Δημητροκάλλης ζήτησε από τους δημοσιογράφους να κάνει μια δήλωση στις κάμερες στην Βουλή, όπου διάβασε το κείμενο των εννέα «ανταρτών» που δηλώνουν ότι ως βουλευτές διαθέτουν «πλήρη ελευθερία γνώμης, έκφρασης και επιλογής», επισημαίνοντας ότι η ομιλία του κ. Φλώρου «σίγουρα ενόχλησε την κυβέρνηση, εκφράζει όμως απόλυτα τους 250.000 Έλληνες πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους». Δηλώνουν δε ότι «ζητήματα λειτουργίας του κόμματος θα επιλυθούν με απόλυτα διαφανείς δημοκρατικές συνεδριακές διαδικασίες και με τη συμμετοχή της βάσης των εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων μας». Η δήλωση καταδίκης του Β. Στίγκα, υπογράφεται από τους: Ι. Δημητροκάλλη, Ι. Κόντη, Γ. Μανούσο, Δ. Βαλγοτιάννη, Αθ. Χαλκιά, Π. Δημητριάδη, Χ. Κατσιβαρδά, Αλ. Ζερβέα και Κ. Φλώρο.

Άτυπος πόλεμος μεταξύ κατασκευαστών

Άτυπος πόλεμος μεταξύ μικρών και μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών έχει ξεσπάσει στην αγορά. Οι «μικροί», δηλαδή οι εταιρείες που έχουν πτυχίο μηχανικού έκτης τάξης, αντιμάχονται τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου Άβαξ, Ιντρακάτ, Άκτωρ και Τέρνα. Αφορμή αποτελούν τα οδικά έργα που έχουν δημοπρατηθεί όπως είναι για παράδειγμα η επέκταση της Ιονίας Οδού προς Ιωάννινα-Κακαβιά. Μαθαίνω ότι τέσσερις μικρές εταιρείες ΕΚΤΕΡ, ΕΡΕΤΒΟ, ΤΕ.ΝΑ. και Δομική Κρήτης (πρόσφατα μπήκε μετοχικά ο Δημήτρης Κούτρας), κατέθεσαν προσφυγές κατά του διαγωνισμού. Και όπως μαθαίνω δικαιώθηκαν, με την αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να λέει μεταξύ άλλων στην απόφασή της ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού βασίστηκε σε «μη νόμιμες» ενέργειες. Το κλίμα είναι τεταμένο και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Πρόσωπο προσκείμενο σε μικρή κατασκευαστική εταιρεία, μου έλεγε ότι στο συμφέρον των μεγαλύτερων παικτών, είναι να διατηρούν τις μικρότερες εταιρείες ως υπερβολάβους καθότι έχουν σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Έτσι, εκτός από το συμφέρον που έχουν οι μεγάλοι να κρατήσουν τα έργα για λογαριασμό τους, επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους και σε επίπεδο μηχανικών και εργατικού δυναμικού.

Χαλάει το deal του Θεοδωρόπουλου στις σαλάτες

Δε φαίνεται να προχωράει το deal για την εξαγορά του Φρεσκούλη από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, παρά το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας και ο ιδρυτής του Φρεσκούλη, Μάκης Μαυρόπουλος, είχαν βρεθεί για αρκετό καιρό μαζί στο τραπέζι των συζητήσεων. Άνθρωπος της αγοράς με ενημερώνει ότι πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει εξέλιξη στο πεδίο. Έτσι, παρά την πρόθεση του Σπ. Θεοδωρόπουλου να προσθέσει ένα ακόμα ισχυρό επιχειρηματικό «μαγαζί» στον όμιλο Bespoke Holdings που έχει δημιουργήσει, σε αυτή την περίπτωση δε θα έχει θετική έκβαση.

Ζημίες για την Carrefour στον πρώτο χρόνο στην Ελλάδα

Ζημίες προ φόρων 994,94 χιλιάδων ευρώ, μεγαλύτερες και από το τζίρο της που ήταν 951,54 χιλιάδες ευρώ, έγραψε το 2022 η Carrefour στην Ελλάδα. Η εταιρεία που διαχειρίζεται ο όμιλος AVE του Νίκου Βαρδινογιάννη βρίσκεται στην αρχή της δραστηριοποίησης και επέκτασης στην αγορά, οπότε η πρώτη οικονομική χρήση δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική και οπωσδήποτε δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για τη συνέχεια. Το πλάνο επένδυσης με νέα καταστήματα συνεχίζεται, όπου έως το 2027 θα έχουν ανοίξει περί τα 150, κατά την πλειοψηφία τους με το μοντέλο του franchise, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Αιτιολογώντας άλλωστε τις υψηλές ζημίες, η εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Ο τζίρος αυτός οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία ακόμη αναπτύσσει τις οργανωτικές της δομές. Για το λόγο αυτό το αποτέλεσμα προ φόρων της περιόδου ήταν ζημιογόνο και αντιστοιχεί σε 995 χιλ ευρώ. Ωστόσο, η ζημία αυτή καλύφθηκε στο σύνολο της από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στη χρήση, ποσού 1 εκατ. ευρώ».

Στάση αναμονής Σκλαβενίτη, Κρητικό, Μασούτη

Παρά το γεγονός ότι και ο Σκλαβενίτης και ο Κρητικός αλλά και ο Μασούτης είναι σταθερά κινητικοί τον τελευταίο καιρό με διαδοχικές εξαγορές, το τελευταίο διάστημα έχουν συγκρατήσει τις κινήσεις και την ορμητικότητά τους. Ο λόγος είναι ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια τους έχουν κόψει πωλήσεις όχι σε τζίρο, αλλά σε όγκο κατανάλωσης, γεγονός που σημαίνει ότι ο καταναλωτής περιορίζει τις αγορές του. Όλοι στον κλάδο βρίσκονται σε κατάσταση σκεπτικισμού, καθώς τη στιγμή που ο τζίρος στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκε με 10,6%, ο όγκος κατανάλωσης ήταν μειωμένος κατά 2,5% όπως προκύπτει από στοιχεία της NielsenIQ που μετράει την αγορά. Επομένως προτεραιότητα των σούπερ μάρκετ, είναι να κρατήσουν ρευστότητα, καθότι φαίνεται ότι οι δύσκολες μέρες δεν έχουν περάσει. Μάλιστα, χάνουν σε κερδοφορία καθώς για να κρατήσουν τους πελάτες τους κάνουν προσφορές στα ράφια, μειώνοντας έτσι το ποσοστό των κερδών τους.

Η συγκράτηση των αυξήσεων ευνόησε τον Τιτάνα

Στο τέλος του 2022 η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, επέλεξε να μην κάνει ανατιμήσεις στα προϊόντα της, σε αντίθεση με τον βασικό της ανταγωνιστή την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Τα αποτελέσματα της εταιρείας φαίνεται ότι δικαιώνουν τη συγκεκριμένη επιλογή, καθώς η εταιρεία ανταμείφθηκε στην Ελλάδα, με σημαντική αύξηση της ζήτησης. Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ και ανήλθαν στα 1,22 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,7% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022. Τα ισχυρά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν χάρη στα αυξημένα επίπεδα εγχώριας ζήτησης για τα περισσότερα προϊόντα του ομίλου στις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και τα αποτελέσματα του Ηρακλή, ο οποίος σας θυμίζω ότι εξαγόρασε πρόσφατα τον τρίτο παίκτη της ελληνικής αγοράς, τον Λαρσινό, μεγαλώνοντας τα μεγέθη του.