Αρνητική εντύπωση προκάλεσε χθες στη Βουλή κυρίως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τις διατάξεις περί αύξησης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ προτίμησε το «όχι» ενώ στο νομοσχέδιο περί της ψήφου των αποδήμων έδωσε χείρα βοήθειας στην κυβέρνηση και χωρίς τις ψήφους του δεν θα είχε τύχη. Αντίθετα στο ΣΥΡΙΖΑ έγινε χαμός καθώς αρχικά είχαν πει πως θα ψήφιζαν επί της αρχής ναι και κάποια άρθρα αλλά μετά άλλαξε η γραμμή. Ή έλλειψη ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβεται.

Με Χάρη Δούκα το ΠΑΣΟΚ

Και επειδή αναφερόμαστε στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρω ότι δεν τα βρήκαν για κοινό υποψήφιο στο Δήμο Αθηναίων. Τελικά το ΠΑΣΟΚ προτιμά τον καθηγητή Χάρη Δούκα. Καθηγητής στο Πολυτεχνείο με ιδιαίτερες γνώσεις στα ενεργειακά, είναι ένα στέλεχος ιδιαίτερα αγαπητό από όλες τις πτέρυγες του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που είχε άριστη συνεργασία με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ενώ διατηρεί εξαιρετική σχέση και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Ζαχαριάδης ή Φίλης για την Αθήνα

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει τον Κώστα Ζαχαριάδη για το Δήμο Αθηναίων, αλλά βάζει βέτο η Ανοιχτή Πόλη, η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που ελέγχεται από τους 53, την αριστερή τάση του κόμματος. Και μάλιστα προκρίνει τον Νίκο Φίλη, μια κίνηση που έχει ενοχλήσει πολλούς. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία με την πλειοψηφία να προτιμά Κ. Ζαχαριάδη που πρέπει να μάθει πολλά σε λίγο χρόνο, ακόμα και γειτονιές λένε οι κακεντρεχείς εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Τι συνέβη στον Περισσό;

Προ ημερών η ΚΕ του ΚΚΕ διοργάνωσε στον Περισσό εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη. Εκεί προβλήθηκε βίντεο για τη ζωή του, διαβάστηκαν αποσπάσματα δύο κειμένων του ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η πρώην γ.γ. Αλέκα Παπαρήγα. Τι έμαθα; Στην ομιλία της δεν άκουσαν πολλοί να αναφέρεται σε θετικά σημεία του ΚΚΕ όσο ο Ν. Ζαχαριάδης ήταν στο τιμόνι του κόμματος. Μάλιστα κάποιοι επιμελείς μου είπαν είναι η επιχείρηση ταύτισης της κατηγορίας σε βάρος του Ν. Ζαχαριάδη πως είναι ύποπτος για συνεργασία με τον ταξικό εχθρό με την κατηγορία που διατυπώθηκε επί Ζαχαριάδη σε βάρος του Ν. Πλουμπίδη. «Σίγουρα ο Ν. Ζαχαριάδης υπήρξε τραγικό θύμα ως προς την κατηγορία ότι λειτούργησε ως πράκτορας. Από την άλλη πλευρά και ο ίδιος είχε μιλήσει με τον ίδιο τρόπο π.χ. για τον Νίκο Πλουμπίδη, όταν έφθασαν στα χέρια του σχετικές καταγγελίες, υποψίες από άλλα κομματικά στελέχη που δρούσαν στην παρανομία» ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία που μου εστάλη και η όποια κάποιες ώρες υπήρχε στον 902.gr αλλά μετά εξαφανίστηκε.

Η παρέμβαση Τεμπονέρα που δεν είδαν με καλό μάτι

Διονύσης Τεμπονέρας, Χρήστος Λαμπρίδης, Γιάννης Μπουλέκος και οι πασοκογενείς Αντώνης Κοτσακάς, Χάρης Τσιόκας υπέγραψε κείμενο, που δημοσιεύθηκε στην Αυγή, για να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ συντεταγμένα και αποτελεσματικά. Η προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ισχυρών οργάνων, που θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη της εφαρμογής των καταστατικών επιταγών. Με ξεκάθαρα λόγια, αποδομούν τις ενέργειες στη μετά – Τσίπρα εποχή και εντοπίζουν ιδεολογικό αλλά και λειτουργικό πρόβλημα. Πώς αλλιώς εκλαμβάνει κάποιος τα παρακάτω:

– Η επανεκκίνηση πρέπει και μπορεί να υλοποιηθεί με ιδεολογική, πολιτική, προγραμματική και οργανωτική ενότητα σε σύγχρονη βάση.

– Οι ευθύνες για να κάνουμε πράξη την Νέα Αρχή στο καινούργιο συλλογικό σχέδιο που στοχεύει στη διαμόρφωση της προοδευτικής πλειοψηφίας, πρέπει να είναι προσωποποιημένες και διακριτές.

– Απαιτείται ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να μελετά σε βάθος τις κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας

Η σύγχρονη εναλλακτική πρόταση που θα συνδιαμορφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τα μέλη του και τη συμμετοχή των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων που διεκδικούν την αλλαγή του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου με ασφάλεια και δικαιοσύνη, επιβάλουν όσο ποτέ ένα δημοκρατικό, ισχυρό πολιτικό φορέα που συνδιαμορφώνει, συνθέτει, πρωτοπορεί.

– Για το λόγο αυτό για μας, αποτελεί, ισοδύναμη προτεραιότητα με την εκλογή του προέδρου, η σαφής εντολή για την επανίδρυση, επανεκκίνηση και τη δυναμική ανάπτυξη του πολιτικού μας φορέα, καθώς και ο προσδιορισμός των πολιτικών που θα κληθεί να υπηρετήσει ο νέος Πρόεδρος.

Πληροφορήθηκα πως τα όσα υποστηρίζει ο Δ. Τεμπονέρας και οι σύντροφοί του, δεν αγκαλιάστηκαν ιδιαίτερα από μεγάλη μερίδα στελεχών του κόμματος.

Στην αντιπαράθεση ο Λιβάνιος

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί με τα όσα είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος, αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. «Συγκλονιστικό το βίντεο με την πτώση του καναντέρ, αλλά η ζωή, δυστυχώς ή ευτυχώς συνεχίζεται. Οπότε, πάμε στο Νομοσχέδιο». Θύελλα οι αντιδράσεις με τον Θ. Λιβάνιο να περνάει στην αντεπίθεση σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και δημοσίευσε ολόκληρο το βίντεο της ομιλίας του, κάνοντας λόγο για «μονταζιέρα της χυδαιότητας».

Τι ψάχνει η ΔΕΗ στον Κωτσόβολο

Οι βλέψεις της ΔΕΗ να αποκτήσει τον Κωτσόβολο δεν είναι κάτι άγνωστο ως μοντέλο για την Ελλάδα. Το δρόμο άλλωστε είχε ανοίξει πριν από αρκετά χρόνια ο ΟΤΕ με την απόκτηση της αλυσίδας καταστημάτων Γερμανός. Τι θέλει να πετύχει μέσα από αυτή την κίνηση η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού; Όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, το βασικό της μέλημα είναι να εξαπλωθεί στη λιανική και να συνδέσει σε ένα βαθμό και τις υπηρεσίες που παρέχει στην ενέργεια με τον πιο σαφή και άμεσο τρόπο με το κανάλι λιανικής πώλησης. Άλλωστε και τα καταστήματα Γερμανός, αποτελούν σημείο διάθεσης υπηρεσιών του ομίλου ΟΤΕ, επομένως το σχήμα εφόσον προχωρήσει τελικά, θα μπορούσε να έχει ανάλογο προσανατολισμό. Βέβαια ο Κωτσόβολος που αποτελεί η μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα με τζίρο πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ αυτή τη στιγμή, αποτελεί ένα μόνο μέρος των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ του Γιώργου Στάσση. Σας θυμίζω ότι έχει σχεδιάσει την είσοδό της στην οπτική ίνα μέσω της Fibergrid, πλάνο που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, σηματοδοτεί όμως τις προθέσεις του ομίλου και αναμένεται να δούμε αρκετά μέσα στα επόμενα χρόνια. Η Κωτσόβολος αποτελεί πάντως μία πολύ ελκυστική περίπτωση επένδυσης όπως όλα δείχνουν καθότι πρόκειται για μία αλυσίδα με πολύπλευρη δραστηριότητα όχι μόνο στην πώληση συσκευών αλλά και στην παροχή υπηρεσιών, όπως τεχνολογία και μάρκετινγκ προς τρίτους. Επομένως η ελκυστικότητα του μοντέλου είναι αυτή που μπορεί να μας κάνει να δούμε πολλά και πολλούς ακόμα να ενδιαφέρονται γι’ αυτόν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Πρόβλημα με τα σιτηρά στην Ελλάδα

Ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, πρόεδρος της Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος που είναι εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο, ήταν έντονα ανήσυχος ως προς τις εξελίξεις στην προμήθεια σιτηρών κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εταιρείας του. Έκανε μάλιστα αναφορά στη στρέβλωση που εμφανίζεται, να στέλνουμε καράβια από την Ελλάδα για να φορτώσουν σιτάρι από ουκρανικά λιμάνια και να φοβόμαστε για τη ζωή των ανθρώπων που ταξιδεύουν εκεί. Το πρόβλημα επομένως δεν είναι μόνο διεθνές αλλά και ελληνικό. Η στάση της ρωσικής πλευράς να ανακόψει την εξέλιξη ή εάν θέλετε τη συνέχιση της συμφωνίας τροφοδοσίας από ουκρανικά λιμάνια σε συνδυασμό με το ότι τα ελληνικά σιτάρια φέτος έχουν σοβαρά προβλήματα ποιότητας, είναι μόνο δύο από τα κομμάτια ενός μεγάλου και δυσεπίλυτου παζλ.

Τι ετοιμάζει μετά την Optima Bank το Switz Group στην Ελλάδα

Το επόμενό του χτύπημα στη χώρα μας ετοιμάζει ο όμιλος κολοσσός του Ινδού επιχειρηματία Taizzon Khorakiwala, ο οποίος έχει αποκτήσει ποσοστό στην Optima Bank, στην Κρητών Άρτος, στους Κουλουράδες και σε αρκετές ακόμα εταιρείες. Άνθρωπος της αγοράς μου έλεγε ότι σύντομα θα έχουμε νέα εκεί, με την επόμενη κίνηση να σηματοδοτείται και πάλι στον κλάδο των τροφίμων. Ο ιδιαίτερα δραστήριος Ινδός επιχειρηματίας που για πρώτη φορά έκανε δημόσια εμφάνιση φέτος στο Delphi Forum, ετοιμάζει όπως μου λένε κάτι μεγάλο που θα προκαλέσει αίσθηση. Κατά το παρελθόν να σας θυμίσω ότι φέρεται να είχε συζητήσει με τον Βενέτη για εξαγορά, κάτι όμως που δεν προχώρησε. Ο ίδιος πάντως έχει στο επίκεντρο της δραστηριότητάς του τα είδη αρτοποιίας και τα τρόφιμα, ενώ η έδρα του ομίλου Switz Group, του οποίου ηγείται βρίσκεται στο Ντουμπάι. Το deal είναι θέμα ημερών, όπου μου λέει το ίδιο πρόσωπο. Και προσθέτει ότι απομένουν μόνο οι τελικές λεπτομέρειες.

Χάνεται η χρονιά για τον ιδρυτή του Nammos στη Βούλα

Δεν προχωράει -τουλάχιστον για φέτος- το project του Ζαννή Φρατζέσκου, ενός εκ των ιδρυτών του διάσημου Nammos στη Μύκονο. Ο Φρατζέσκος είχε προγραμματίσει να στήσει το επίσης διάσημο Sea Satinτης Μυκόνου στη Βούλα, εκεί που βρισκόταν παλιότερα το La Isla Bo. Το κτίριο έχει αποκτήσει ο εφοπλιστής Μιχαήλ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την κόρη του Mr Jumbo, Απόστολου Βακάκη. Φαίνεται όμως ότι και για φέτος το εγχείρημα μένει πίσω καθότι οι εργασίες έχουν σταματήσει. Η καθυστέρηση αρχικά οφειλόταν στην έλλειψη πεζοδρομίου στην πίσω πλευρά του κτιρίου προς την παραλιακή. Το ζήτημα όμως φαίνεται ότι πάει ακόμα πιο πίσω την επένδυση τόσο του Μιχαήλ όσο και του Mr Nammos με αποτέλεσμα εκτός από την περσινή που χάθηκε, να χάνεται και η φετινή καλοκαιρινή περίοδος.

Έτοιμη για νέα ρεκόρ η Porsche

Η Mοτοδυναμική, συμφερόντων της οικογένειας Κυριακόπουλου, πάει για νέο ρεκόρ με την Porsche. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 από το συνολικό τζίρο του ομίλου που ήταν 76,7 εκατομμύρια ευρώ, τα 20,8 εκατομμύρια προήλθαν από την Porsche, οι πωλήσεις της οποίας αυξήθηκαν κατά 58,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Σας είχα ξαναπεί ότι η Porsche αποτελεί το δυνατό χαρτί του ομίλου, κάτι που αποδεικνύεται πλέον και από τα νούμερα. Σας θυμίζω ότι εκτός από τη διάσημη μάρκα, η Μοτοδυναμική έχει την εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων, Sixt και τη Yamaha.

Τα σχέδια του Μ. Ευμορφίδη και της Μπλε Κέδρος

Η ανέγερση ενός πεντάστερου ξενοδοχείου κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, επί της οδού Φαλήρου 22 στο Κουκάκι που φιλοδοξεί να λειτουργήσει το 2025 αποτελεί το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα του Μιχάλη Ευμορφίδη και της εταιρείας του, Μπλε Κέδρος. Ο σχεδιασμός των projects, ανεξαρτήτως τι θα γίνει με το Coco-Mat Hotel και τους τρεις ορόφους, παίρνει σάρκα και οστά, ξεκινώντας από το νέο ξενοδοχείο «Φphi». Με κόστος κατασκευής 12,4 εκατ. ευρώ, 4.800 τ.μ., 113 δωμάτια, ο Μ. Ευμορφίδης είναι στη διαδικασία το έργο να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικοδομική άδεια βγήκε τον περασμένο Ιούνιο και το συγκεκριμένο ακίνητο έχει περάσει 2-3 φορές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ έχει ύψος 24 μέτρα. Το μεγαλύτερο project της εταιρείας εκτός Αθηνών πάντως, αφορά στην αξιοποίηση του παραθαλάσσιου οικοπέδου ιδιοκτησίας της Μπλε Κέδρος στη Μονεμβάσια για τουριστική μονάδα 5 αστέρων, με 59 κατοικίες συνολικής δομημένης επιφάνειας 10.000 τ.μ. Πρόκειται για επένδυση 20 εκατ. ευρώ, με «πράσινη» πιστοποίηση LEED, για το οποίο μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα κατατεθούν οι φάκελοι για τις πρώτες κατασκευές του ξενοδοχείου με την προέγκριση αδειοδότησης. Σε δεύτερη φάση και αν όλα προχωρήσουν, μέσα στο έτος θα υποβληθούν τα σχέδια και για τα 59 σπίτια, επιφάνειας μεταξύ 70 και 195 τ.μ.