Την προσοχή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές στρέφει σιγά σιγά ο πρωθυπουργός που θέλει στις εκλογές του Οκτωβρίου να επαναληφθεί το σκηνικό των εκλογών Μαΐου και Ιουνίου που ήταν όλη η Ελλάδα μπλε. Γι’ αυτό μετά τον Δεκαπενταύγουστο πέρα από περιοδείες του ίδιου θα υπάρξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξορμήσεων κυβερνητικών στελεχών σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους. Ρώτησα ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μου είπε συνομιλητής του, αναμφίβολα η περιφέρεια Αττικής και η νίκη του Νίκου Χαρδαλιά. Εδώ θα δώσει όλα τα ρέστα του το Μαξίμου.

Τι συμβαίνει στην Πάτρα

Υπάρχει ένας δήμος, ο Δήμος Πατρέων, που φαίνεται εσκεμμένα η ΝΔ τον αφήνει στα χέρια του ΚΚΕ και του νυν δημάρχου Κώστα Πελετίδη όπως μαθαίνω. Γιατί; Αυτό που ενδιαφέρει είνα να κερδίσει την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον νυν περιφερειάρχη Νίκο Φαρμάκη. Η Πάτρα είναι ένας από τους 4-5 μεγάλους δήμους της χώρας που δεν ανακοίνωσε στήριξη η Νέα Δημοκρατία εν αντιθέσει με Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

Ολιγοήμερες διακοπές

Και επειδή διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο το Αυγούστου, η εντολή είναι ρητή: θα φύγετε όλοι λίγες μέρες. Αυτό διεμήνυσαν από το Μέγαρο Μαξίμου προς τους υπουργούς κατ’ εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό σημαίνει πως θα φύγουν όλοι κοντά στον Δεκαπενταύγουστο αλλά αυτή η άδεια δε θα αφήσει και άδεια τα υπουργεία. Και αυτό διότι έχει καταρτισθεί πρόγραμμα αναπλήρωσης από τους αναπληρωτές και τους υφυπουργούς.

Επίθεση Πολάκη

Αν σας έλειψε ο Παύλος Πολάκης επανήλθε είδα με επίθεση σε Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Βλέπω διάφορες συνεντεύξεις υποψηφίων προέδρων και μιλώ για Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου όπου δε βλέπω γραμμή ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ, απλά γενικές ρετσέτες, χαρακτηρισμούς και εκτιμήσεις για τον Τσίπρα, εκθέσεις καλολογικών στοιχείων και γενικώς έπεα πτερόεντα…». ο ενδιαφέρον είναι πως με την άποψη Πολάκη συμφωνούν και πρόσωπα που ήταν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και πλέον δεν έχουν θέση ούτε δήλωσαν προτίμηση εσωτερικά.

Ο Τσακαλώτος… διαβάζει Βορίδη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραχώρησε συνέντευξη στον Δημήτρη Δεληολάνη της ιταλικής εφημερίδας Il Manifesto, στην οποία συζήτησαν για τις πρόσφατες εκλογικές ήττες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αριστερά στην Ελλάδα, τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και τι πρέπει να κάνει το κόμμα για να ανακάμψει τα επόμενα χρόνια. Αναζήτησα ιταλοτραφή για μετάφραση. Ο Τσακαλώτος αναλύει προσεκτικά και τη νέα κυβέρνηση. «Ο αντικαταστάτης του πρωθυπουργού, ο Μάκης Βορίδης, εκφώνησε στη Βουλή μια ομιλία περί ηγεμονίας που άγγιζε σε πολλά σημεία την έννοια που της αποδίδει ο Γκράμσι, δηλαδή ως προσπάθεια να αναδειχτεί μια νέα ηγεμονία, όπου η αξία της ελευθερίας μπορεί να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις και η αξία του έθνους και της οικογένειας είναι εκείνη που δεν αφήνει πίσω κανέναν. Ο Μητσοτάκης κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω από το πρόσωπο του τους πάντες, από τους πρώην σοσιαλιστές έως τους ακροδεξιούς».

Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας

Στη δεύτερη και τελική φάση εισέρχεται το επόμενο διάστημα ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένος Καλαμάτας, για διάστημα παραχώρησης περί τα 40 έτη. Ο διαγωνισμός είναι πλήρως ενταγμένος στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπερταμείου για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ώστε να αποτελέσουν κρίσιμο μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Στη νέα αυτή φάση που μπαίνει ο διαγωνισμός εντός του μήνα, περιλαμβάνονται επιτόπιες επισκέψεις των υποψήφιων επενδυτών, η σύνταξη της σύμβασης παραχώρησης όπου οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα σχολιασμού και παρατηρήσεων και ακολούθως η οριστικοποίησή της. Για τον αερολιμένα Καλαμάτας, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τέσσερις κοινοπραξίες: της FRAPORT AGDELTA AIRPORT INVESTMENTSΠΗΛΕΑΣ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑGMR Airports Limited, της Egis Airport OperationAKTOR CONCESSIONSAeroports de la Cote d’Azur και της CORPORATION AMERICA AIRPORTSΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ. Η αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, σύμφωνα με το Υπερταμείο, θα δώσει ισχυρή ώθηση στον τουρισμό, όχι μόνο της πόλης, αλλά και της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου, καθώς θα διευρύνει και αναβαθμίσει την αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με σημαντικές ταξιδιωτικές αγορές του εξωτερικού. Η περιοχή έχει ούτως ή άλλως αναβαθμιστεί σημαντικά από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino αλλά και από την συνεχή ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Στις «καθυστερήσεις» ο διαγωνισμός για νοσοκομείο στο Ελληνικό

Την ίδια ώρα, σε επανάληψη θα πάει όπως μου λένε ο διαγωνισμός που σχετίζεται με τη δημιουργία ιδιωτικής κλινικής εντός του Ελληνικού. Μεγάλες εταιρείες μεταξύ των οποίων είναι ο όμιλος Hellenic Healthcare Group που έχει στην ιδιοκτησία του το Metropolitan Hospital και το Υγεία, φέρονται να διατηρούν ενδιαφέρον σε μία τέτοια περίπτωση. Σημειώνεται ότι στους ενδιαφερόμενους είναι και το Ιατρικό Αθηνών αλλά και το Ιασώ, όπου αμφότεροι είχαν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν «παίχτηκε» η πρώτη φάση της διαδικασίας. Ωστόσο οι προσφορές που κατέθεσαν οι δύο όμιλοι δεν φάνηκε να ικανοποιούν. Ο διαγωνισμός λοιπόν αναμένεται ότι θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο, όπου εάν όλα κυλήσουν ομαλά, το κατασκευαστικό μέρος για ιδιωτικό νοσοκομείο εντός του Ελληνικού θα χρειαστεί περίπου πέντε έτη για να ολοκληρωθεί. Η επένδυση σε μία τέτοια περίπτωση θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

1 δισεκατομμύριο σε μερίσματα η Star Bulk του Πέτρου Παππά

Η Star Bulk Carriers Corp. η παγκοσμίου βεληνεκούς ναυτιλιακή εταιρεία που εστιάζει στη μεταφορά ξηρών φορτίων χύδην, συμφερόντων του εφοπλιστή Πέτρου Παππά, ανακοίνωσε τα μη οριστικά οικονομικά και λειτουργικά της αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η Star Bulk ανέφερε καθαρό εισόδημα 44,3 εκατομμυρίων δολαρίων και ημερήσιο έσοδο 15.835 δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Μέσω συνεχιζόμενων μερισμάτων και εξαγορών, η εταιρεία έχει επιστρέψει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στους μετόχους της από το 2021. Στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου της η Star Bulk έχει συμφωνήσει να πουλήσει πέντε πλοία Supramax που κατασκευάστηκαν το 2012, εκμεταλλευόμενη τις αυξημένες τιμές S&P των πλοίων.

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού εταιρείες φαρμακευτικών προϊόντων

Σε αυτεπάγγελτη έρευνα προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να διερευνήσει εταιρείες προμήθειας φαρμακευτικών προϊόντων, υπό το ενδεχόμενο παραβίασης των όρων προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έκανε επιτόπιο έλεγχο σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων για οφθαλμολογική χρήση και ταυτόχρονα έκανε περαιτέρω έρευνα σε γιατρούς, κλινικές, νοσοκομεία και σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και υπηρεσίες σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Με ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η απόφαση της Επιτροπής και το εάν θα προχωρήσει στην επιβολή προστίμων, διαπιστώνοντας πιθανές παραβάσεις.

Πρόσωπα από την αγορά ψάχνει η Avramar

Να τακτοποιήσει τα του οίκου της προσπαθεί όμως μαθαίνω η Avramar. Η μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών έχει βγει στην αγορά προς αναζήτηση νέων στελεχών και πιθανότατα διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει τα ηνία της και θα προσπαθήσει να την οδηγήσει στην επόμενη μέρα και πιθανώς στην πώληση σε νέο ιδιοκτήτη, καθώς οι δύο σημερινοί μέτοχοι Mubadala και Amerra Capital εμφανίζονται απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα και τις επιδόσεις της εταιρείας που επένδυσαν πριν από λίγα χρόνια. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες θα έχουν καθοριστικό ρόλο, όπου δεν αποκλείεται όπως σας έχω ήδη πει, να υπάρξει ακόμα και κούρεμα οφειλών, το οποίο θα μπορούσε να φτάσει ποσοστό άνω του 80% από τα 450 εκατομμύρια που είναι το ύψος των δανείων της εταιρείας προς τις μεγάλες τράπεζες. Το άλλο που μαθαίνω επίσης, είναι ότι έχουν προσεγγίσει γνωστό πρόσωπο της αγοράς, που θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς ως άνθρωπο της πιάτσας, με σημαντική παρουσία σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κατά το παρελθόν, μεταξύ αυτών και ο Σκλαβενίτης.

«Κομμένη» η κατεψυγμένη πίτσα στο σπίτι

Στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου και προέρχονται από την εταιρεία ερευνών αγοράς και πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, Circana, μου δείχνουν ότι οι Έλληνες έχουν κόψει την πίτσα. Μία προσφιλής συνήθεια κατά το παρελθόν που ήταν η κατανάλωση κατεψυγμένης πίτσας που πολλοί αγοράζαμε από το σούπερ μάρκετ και τη βάζαμε στο φούρνο, έχει αρχίσει να παίρνει την κατηφόρα. Στο πεντάμηνο του 2023 οι πωλήσεις κατεψυγμένης πίτσας στα ελληνικά σούπερ μάρκετ μειώθηκε κατά 17,7% σε τεμάχια από 1,5 εκατομμύρια που ήταν πέρσι στην αντίστοιχη περίοδο σε 1,24 εκατομμύρια τεμάχια φέτος. Αποτέλεσμα της απομάκρυνσης από μη υγιεινές συνήθειες αλλά και του ότι η πίτσα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ως προϊόν στα εστιατόρια, επομένως συνήθως μία παραγγελία στο σπίτι φέρνει και ένα ποιοτικό αλλά και ένα γρήγορο προς κατανάλωση προϊόν. Η εποχή της κατεψυγμένης πίτσας παρήλθε ανεπιστρεπτί ή απλά έτυχε;