«Ούτε σίριαλ του Φώσκολου να ήταν» μου έλεγε χθες αργά το βράδυ κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την υποψηφιότητα του κόμματος για τον Δήμο Αθηναίων. Μετά από έντονο παρασκήνιο και αφού έγιναν απίστευτα πράγματα που σας περιέγραψα τις τελευταίες ημέρες, αποφάσισαν τελικά χθες νωρίς το βράδυ στην Πολιτική Γραμματεία να δώσουν το χρίσμα στον πρώην βουλευτή Κώστα Ζαχαριάδη που προκρίθηκε οριακά έναντι του Νίκου Φίλη.

Επίθεση σε Φάμελλο

Η συνεδρίαση της ΠΓ δεν ξεκίνησε σε καλό κλίμα, καθώς όπως έμαθα εξ αρχής υπήρξε διαξιφισμός του Ν. Φίλη με τον μεταβατικό πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, για τον οποίο τις τελευταίες ημέρες ακούγονται πολλά φαρμακερά σχόλια περί επικείμενης υποψηφιότητάς του για την προεδρία του κόμματος. Ο πρώην υπουργός φέρεται να άσκησε κριτική στον Σ. Φάμμελο για πρόσφατη αναφορά του περί υποψηφιοτήτων κομματικής γραφειοκρατίας στο θέμα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα. Ο Σ. Φάμελλος αντέδρασε έντονα και ζήτησε στήριξη, αφού χαρακτήρισε προσβλητικά όσα ακούστηκαν. Τελικά μπήκαν άλλα στελέχη στη μέση και το επεισόδιο έληξε, καθώς είχαν μπροστά τους την ψηφοφορία για τον υποψήφιο δήμαρχο.

Κόπηκε ο Παππάς

Η αστειότητα είναι ότι πήγε αντιπροσωπεία τεσσάρων ατόμων από το ΣΥΡΙΖΑ να συναντήσει προχθές τον γνωστό μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά. Μάλιστα ήρθε πρόταση στην Π.Γ. και τον απέρριψαν με 25-14. «Πρωτοφανή τα όσα έγιναν», μου έλεγε άλλο πολύπειρο στέλεχος που θεωρεί αδιανόητο να πάει αντιπροσωπεία να τον πείσει να είναι υποψήφιος και μετά να τον απορρίπτει το κομματικό όργανο. Μιλάμε για… χουνέρι άνευ προηγούμενου. Και να σκεφτεί κανείς πως ήταν η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Οι αποχωρήσεις

Πριν βρεθεί όμως το τελικό δίδυμο, Κ. Ζαχαριάδης και Ν. Φίλης απέσυραν το ενδιαφέρον τους η Όλγα Μπαλαούρα από την Ανοιχτή Πόλη, τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Αθηναίων και ο έμπειρος αυτοδιοικητικός, Πέτρος Φιλίππου. Παράλληλα δε θέλησε να μπει στη διαδικασία και ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς και αυτό το διαμήνυσε μέσω του Διονύση Τεμπονέρα.

Η οριακή διαφορά

Η ψηφοφορία όμως έδειξε και το πόσο καλά οργανωμένα είναι τα στρατόπεδα ενόψει και των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου. Η οριακή επικράτηση του Κ. Ζαχαριάδη με 17-15, δηλαδή με μόλις δυο ψήφους ανέδειξε το διχασμό.

Τι ψήφισαν τα μέλη

Ενδιαφέρον έχει τι ψήφισαν τα περισσότερα μέλη του κομματικού οργάνου. Ρώτησα και έμαθα από παριστάμενο που μου έδωσε μια μικρή αναφορά που έχει τη σημασία της για τα μελλούμενα. Υπέρ του Κ. Ζαχαριάδη τάχθηκε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης, η Έφη Αχτσιόγλου και ο πιο σκληρός υποστηρικτής της Νάσος Ηλιόπουλος, οι πασοκογενείς Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης. Να σας θυμίσω ότι υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου έχει ταχθεί ο Κ. Ζαχαριάδης και επειδή υπάρχει ερωτηματικό για την στάση της Όλγας Γεροβασίλη, άνθρωπος που ξέρει μου είπε, επειδή δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί, με την χθεσινή της ψήφο, έδειξε πως κλίνει προς την Έφη Αχτσιόγλου. Ο Νίκος Παππάς έριξε λευκό, ενώ το ίδιο έπραξε και ο Αλέξης Χαρίτσης, αν και στηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου, ενώ ο Παύλος Πολάκης απείχε στην ψηφοφορία.

Έφη με Ρένα

Ιδιαίτερη σημασία είχε χθες για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς ενόψει των εκλογών για την αρχηγία η στάση της Έφης Αχτσιόγλου να στηρίξει δημόσια την Ρένα Δούρου μετά την αθώωσή της από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών και τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής σχετικά με τις κατηγορίες για την τραγωδία στο Μάτι, χωρίς να εντοπίσουν παραλείψεις και παράβαση καθήκοντος εκ μέρους της.

Δεν του βγαίνει του Φάμελλου

Σας ανέφερα νωρίτερα τα αρνητικά σχόλια για τον Σ. Φάμελλο, ο οποίος όμως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όσο μπορεί την παρουσία του στην θέση του μεταβατικού προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Μάλιστα χθες κατέθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό, αν και ξέρει ότι δύσκολα θα του απαντήσει, για τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου. Δεν του βγαίνει, πάντως. Μέρα με τη μέρα τον κριτικάρουν όλο και περισσότεροι.

Με Μπακογιάννη ο Βουλγαράκης

Σας έλεγα νωρίτερα για το συριζαίικο παρασκήνιο σχετικά με την υποψηφιότητα στο Δήμο της Αθήνας. Παρασκήνιο υπήρξε και στην παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη που εδώ και καιρό είχε έρθει σε συνεννόηση με τον πρώην υπουργό Γιώργο Βουλγαράκη που είχε κατέβει με δικό του συνδυασμό στις προηγούμενες εκλογές και εξελέγη και δημοτικός σύμβουλος. Από χθες ο πρώην υπουργός και η παράταξή του προσχώρησε στην παράταξη «Αθήνα Ψηλά» του Κ. Μπακογιάννη. Ρώτησα τι έγινε και τι μου είπαν άνθρωποι που ξέρουν. Ο Γ. Βουλγαράκης που θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, καλοβλέπει, σε δεύτερο χρόνο, εάν κάνει την μετάβαση ο Κ. Μπακογιάννη προς την κεντρική σκηνή, να είναι αυτός στο δημαρχιακό θώκο, κάτι αντίστοιχο που έχει συμβεί στο παρελθόν.

Μεγάλη σύναξη στη Μεσσήνη

Μεγάλη σύναξη έγινε χθες στη Μεσσήνη για να ανακοινωθεί και επίσημα η υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού, για την περιφέρεια Πελοποννήσου με τη στήριξη της ΝΔ. Παρόντες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήγε στη Μεσσήνη μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο, όπου είδε εκεί τον πρόεδρο Σίσι και συζήτησαν σημαντικά γεωπολιτικά και ενεργειακά θέματα. Στη Μεσσήνη ήταν, φυσικά, και ο Αντώνης Σαμαράς, πολιτικό παιδί του οποίου είναι ο Δ. Πτωχός που ήταν συνεργάτης του στο Μέγαρο Μαξίμου επί πρωθυπουργίας του. Αυτά είναι τα προφανή. Να σας εξιστορήσω τώρα κάποια άλλα στοιχεία ενδιαφέροντα. Η σύναξη έγινε στην Μεσσήνη, όπου δήμαρχος ήταν ο πατέρας του Δ. Πτωχού που πέθανε εδώ και 20 χρόνια και ο οποίος ήταν στενός πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά που κατεβάζει τον γιο του, Κωνσταντίνο, όπως σας έχω ενημερώσει, περιφερειακό σύμβουλο. Όταν έγινε πρόεδρος της ΝΔ ο Σαμαράς πήρε δίπλα του τότε τον νεαρό Δ. Πτωχό και μετά συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό και ήταν εκεί χθες και ο υπουργός Επικρατείας και νέος ισχυρός παράγοντας του Μαξίμου και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Σταύρος Παπασταύρου που είναι φίλος με τον Δ. Πτωχό. Αυτά για την σημειολογία.

Μπισκότα Παπαδοπούλου: «Κατοστάρησε» με «200»

Με το δικό τους τρόπο συμπλήρωσαν τα Μπισκότα Παπαδοπούλου τα 100 χρόνια επιχειρηματικής πορείας. Η εταιρεία το 2022 έγραψε για πρώτη φορά τζίρο πάνω από τα 200 εκατομμύρια ευρώ, καθώς από τα 185 εκατομμύρια του 2021, εκτοξεύτηκε στα 216 εκατομμύρια πέρυσι. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι ένα σημαντικό μέρος της αύξησης αυτής οφείλεται και στις ανατιμήσεις των προϊόντων που ήρθαν λόγω του πληθωρισμού και του ευρύτερου κλίματος αύξησης του κόστους και ακρίβειας στα προϊόντα. Ωστόσο η επιχείρηση κατάφερε και κάτι ακόμα σημαντικό: να αυξήσει τον όγκο πωλήσεων κατά 4,8%. Κάτι που σημαίνει ότι δεν επηρεάστηκε από την συνολική μείωση της κατανάλωσης σε ποσότητες που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά στο σύνολο των σούπερ μάρκετ. Κατάφερε εκτός των άλλων να μεγαλώσει και στις εξαγωγές, καθώς μπήκε σε νέες χώρες και αυτή τη στιγμή τα προϊόντα της φτάνουν σε 67 αγορές του πλανήτη. Βέβαια η αύξηση του τζίρου, δεν σήμανε την ίδια στιγμή και αύξηση των κερδών. Τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα έφεραν συρρίκνωση της κερδοφορίας. Και έτσι τα κέρδη προ φόρων από 15,84 εκατομμύρια που ήταν το 2021, μειώθηκαν σε 11,85 εκατομμύρια ευρώ την περσινή χρονιά.

Διαμερίσματα «χρυσάφι»

Όλο και πιο ακριβά γίνονται τα διαμερίσματα στην Ελλάδα καθώς περνάει ο χρόνος. Αύξηση που δεν φαίνεται να συμβαδίζει με τα εισοδήματα των περισσότερων Ελλήνων. Στοιχεία του Danos Group για το πρώτο εξάμηνο του 2023 δείχνουν ότι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, λοιπές μεγάλες πόλεις και άλλα μέρη της χώρας. Η μέση ζητούμενη τιμή για αγορά σπιτιού για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Κατά τη διάρκεια του Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου του 2023, οι ζητούμενες τιμές για πωλήσεις σπιτιών ήταν στο υψηλότερο επίπεδο στα νότια προάστια της Αθήνας, με ρεκόρ δεκαετίας 3.511 ευρώ ανά τ.μ. ενώ στα 1.891 ευρώ ευρώ ανά τ.μ. ήταν ο μέσος όρος στα ανατολικά προάστια. Οι τιμές και στα βόρεια προάστια ακολουθούν ανοδική πορεία με 2,846 ευρώ ανά τ.μ. ενώ η μεγαλύτερη αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με πέρυσι, καταγράφηκε στο νότια προάστια με +14,70%.

«Φωτιά» και στα ενοίκια

Αντίστοιχα, η μέση ζητούμενη τιμή σε ευρώ ανά τετραγωνικό για ενοίκια κατοικιών για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 έχει επίσης αυξηθεί, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, τα ενοίκια για στέγαση βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο για άλλη μια φορά στα νότια προάστια, δημιουργώντας το ίδιο φαινόμενο με τις ζητούμενες τιμές για τις πωλήσεις. Στα νότια, οι τιμές έφτασαν τα 11,30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για να νοικιάσει κανείς ένα σπίτι, κάτι που συνεπάγεται αύξηση 6,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν οι τιμές έφτασαν τα 10,58 ευρώ ανά τ.μ. Οι χαμηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό καταγράφηκαν στον Πειραιά σύμφωνα με τη Danos, όπου η μέση τιμή ανά τετραγωνικό στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 ήταν 7 ευρώ ανά τετραγωνικό. Τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση ανά τετραγωνικό σημείωσε το υπόλοιπο Αττικής με 4,1%.

«Εισαγωγή» Βιετναμέζων εργατών στην Ελλάδα

Ακούω ότι το υπουργείο Εργασίας κάνει προσπάθειες να κλείσει διακρατική συμφωνία με το Βιετνάμ. Το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής εφόσον επιτευχθεί, θα είναι να έρθουν εργάτες από τη συγκεκριμένη χώρα στην Ελλάδα με κυριότερο τομέα απασχόλησης, τον πρωτογενή. Οι ελλείψεις είναι σημαντικές και οι λύσεις αναζητούνται τον τελευταίο καιρό με κάθε τρόπο. Με ενημερώνουν πάντως ότι ήδη έχουν υπάρξει άτυπες συναντήσεις του υπουργείου με την πλευρά των Βιετναμέζων και μάλιστα υπάρχει σχετική ενημέρωση και στα κλιμάκια της πρεσβείας του Βιετνάμ, η οποία εδρεύει στο Ψυχικό. Η εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί και προχωρήσει, θα έχει ενδιαφέρον και αναμένεται να δώσει λύση σε αρκετά θέματα ανθρώπινου δυναμικού, τα οποία αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα. Το Βιετνάμ βέβαια, δεν είναι η μοναδική χώρα που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Νεότερα προσεχώς.

Πρεμιέρα για το εργοστάσιο Φιξ στο κατώφλι της ΔΕΘ

Επίσημη πρώτη θα κάνει το ιστορικό εργοστάσιο του Φιξ στη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτεμβρίου και μόλις μία ημέρα πριν ξεκινήσει η Διεθνής Έκθεση στη συμπρωτεύουσα. Η Dimand που ανέλαβε να κάνει την ανάπλαση του ιστορικού κτιρίου και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της, Δημήτρης Ανδριόπουλος, θα παρουσιάσει το έργο, το οποίο ουσιαστικά έδωσε νέα μορφή στις παλιές εγκαταστάσεις του εργοστασίου παραγωγής μπύρας. Στο πλάνο της εταιρείας είναι στις νέες χρήσεις να περιλαμβάνεται και ξενοδοχείο, ενώ επίσης προβλέπονται οικιστικές χρήσεις, αλλά εμπορικές με καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Σε ό,τι αφορά το συνολικό προϋπολογισμό θα πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα κινηθεί σε επίπεδα άνω των 150 εκατ. ευρώ.