Το νέο επεισόδιο που αναμένεται να εξελιχθεί τις προσεχείς εβδομάδες θα αφορά την υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη στον Δήμο της Αθήνας. Την προηγούμενη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε ότι στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών θα εφαρμοστεί ο νόμος 3852/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 236α, σύμφωνα με το οποίο τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί δήμαρχος, αντιδήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος, είτε στον Β’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα.

Το άρθρο και η ερμηνεία του

Κατά την ακριβή διατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου και την τροποποίησή του με το άρθρο 63 του Ν. 4795/2021, «εάν εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου, για τα πλημμελήματα της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 236 ή καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό για κακουργήματα, ο Επόπτης ΟΤΑ οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας. Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται με την ίδια διαδικασία και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εφόσον έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση». Σύμφωνα όμως με νομικούς κύκλους, η επίκληση της συγκεκριμένης διάταξης ενδέχεται να αποδειχθεί προβληματική, επειδή αναφέρεται σε καταδικαστικές αποφάσεις έπειτα από την εκλογή, ενώ στην περίπτωση Κασιδιάρη, η καταδίκη, αφενός, έχει προηγηθεί και είναι γνωστή και, αφετέρου, πάντως δε συνιστά κώλυμα για την υποψηφιότητα ή την εκλογή του, παρά μόνο λόγο για την εκ των υστέρων καθαίρεσή του.

Τι συμβαίνει με τον Κασιδιάρη

Είπαμε τι σκέφτεται η κυβέρνηση για τον Κασιδιάρη. Πάμε να δούμε τι σκέφτεται ο ίδιος. Όλες οι κινήσεις του εγκλείστου στις φυλακές Δομοκού δείχνουν την αλήθεια της ανωτέρω φράσης. Από τον τρόπο που λειτουργούσε το κόμμα «Έλληνες» ως γραφείο Τύπου του Κασιδιάρη αλλά και από τη συμπεριφορά που επέδειξε στους κατά καιρούς «μπροστινούς» που χρησιμοποίησε για να ξεπεράσει τις διάφορες τροπολογίες, δείχνουν τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα κάθε πολιτικής του προσπάθειας. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και το πρόσφατο άδειασμα του Βασίλη Στίγκα από τους κασιδιαρικούς βουλευτές των Σπαρτιατών. Τα στελέχη λοιπόν που διακρίθηκαν για την τυφλή αφοσίωσή τους στον Ηλία Κασιδιάρη είναι οι σημερινοί βουλευτές των «Σπαρτιατών» που έσπευσαν να αδειάσουν τον Στίγκα στο πρώτο μη κασιδιαρικό στραβοπάτημα. Από αυτά τα στελέχη, τα απολύτως πιστά σε αυτόν, θα στελεχώσει και τη δημοτική παράταξη που θα προσπαθήσει να παρουσιάσει στον Δήμο Αθηναίων. Θα «προσπαθήσει», γιατί είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόρριψης αυτής της ακροδεξιάς παράταξης αν το Πρωτοδικείο εφαρμόσει τις υπάρχουσες τροπολογίες.

Ποιοι στηρίζουν τους υποψηφίους για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 10 Σεπτεμβρίου θα ψηφίσουν στο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του νέου προέδρου. Οι τέσσερις υποψήφιοι θα δώσουν τη μάχη τους για να πείσουν πως είναι ικανότεροι για την επόμενη μέρα του κόμματος. Σε κάτι περισσότερο από ένα μήνα, σε ωφέλιμο χρόνο αρκετά λιγότερο καθώς μεσολαβούν οι διακοπές του Αυγούστου, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας θα αναμετρηθούν για την προεδρία. Για να δούμε ποιοι έχουν συνταχθεί έως τώρα στο πλευρό τους…

Μαζί με την Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου δείχνει να έχει το μεγαλύτερο πλουραλισμό από τους άλλους τρεις συνυποψήφιούς της. Στο πλευρό της έχει ταχθεί ένα ευρύτερο τμήμα στελεχών της νεότερης αλλά και της παλαιότερης γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ – με διαφορετικές προελεύσεις: Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Λούκα Κατσέλη, Μαριλένα Κοππά, Κώστας Ζαχαριάδης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Νίκος Μπίστης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιώργος Καραμέρος, Μαρίνα Κοντοτόλη, Κατερίνα Παπανάτσιου, Θεανώ Φωτίου, Ελενα Ακρίτα, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Μαντζουράνης, Αριστείδης Μπαλτάς, Σταύρος Αραχωβίτης κ.ά. Στην ομάδα της είναι ο πολιτικός αναλυτής Νίκος Μαραντζίδης, ενώ συμμετέχει ενεργά και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Δίπλα στον Τσακαλώτο

Στελέχη κυρίως της αριστερής πτέρυγας, της «Ομπρέλας», αλλά όχι μόνο, στηρίζουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μαζί του είναι οι Νίκος Φίλης, Ανδρέας Ξανθός, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Κώστας Φωτάκης, Πέτη Πέρκα, Χάρης Μαμουλάκης, Αννέτα Καββαδία, Πάνος Λάμπρου, Θοδωρής Δρίτσας, Κώστας Αθανασίου, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Γάκης, Χρήστος Μαντάς, Βιόλα Κώστη κ.ά.

Μαζί με τον Παππά

Με τον άλλοτε πιστό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, τον προεδρικό Νίκο Παππά,, τάσσονται οι Χρήστος Σπίρτζης, η Ρένα Δούρου, ο Παύλος Πολάκης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Ραλλία Χρηστίδου, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Γιάννης Μουζάλας κ.ά.

Ο Τζουμάκας

Όσον αφορά την υποψηφιότητα Στέφανου Τζουμάκα, φαίνεται να επιλέγει τον μοναχικό δρόμο της απευθείας αναμέτρησης στη βάση του κόμματος πέρα από «ομαδοποιήσεις».

Ο Τσίπρας στις ΗΠΑ και το «μοντέλο Ομπάμα»

Και επειδή αναφερόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ, από μακριά και συγκεκριμένα πέραν του Ατλαντικού μαθαίνει -αν μαθαίνει- τα νέα ο Αλέξης Τσίπρας που ξεκίνησε τις διακοπές του. Έχει φύγει από την Κυριακή οικογενειακώς για ένα πολυήμερο ταξίδι αναψυχής στις ΗΠΑ. Μαζί με τις καλοκαιρινές καλιφορνέζικες διακοπές, ήρθε όμως και μια άλλη είδηση για τον πρώην πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αποκαλύπτουν οι συνεργάτες του, σκοπεύει να γράψει βιβλίο. Με όλα τα γεγονότα που έζησε και τα οποία περιέχονται στο πλούσιο (και ενδιαφέρον) αρχείο του. Οι πιο μυημένοι όμως στον τρόπο σκέψης του Αλέξη Τσίπρα δίνουν μια άλλη πιθανή διάσταση στη μετάβασή του στην Αμερική. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι εκείνο που πιθανόν να θέλει ο κ. Τσίπρας, τώρα που δεν θα είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα «μοντέλο Ομπάμα». Δηλαδή όπως ο πρώην πλανητάρχης να δίνει ομιλίες και να έχει παρουσία σε φόρουμ, ιδρύματα, πανεπιστήμια κτλ. Λένε μάλιστα ότι βρίσκεται σε επαφή με ορισμένους από τους συνεργάτες του Ομπάμα – τους οποίους δεν κατονομάσουν.

Η Vivartia της επόμενης μέρας

Ο μεγαλύτερος όμιλος τροφίμων στην Ελλάδα είναι η Vivartia. Πέρασε από αρκετές περιπέτειες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στoν αμερικάνικο κολοσσό της CVC Capital βρήκε τον «ιππότη με το λευκό άτι». Ωστόσο, πάνω στην προσπάθεια να κάνει βήματα μπροστά ήρθε η πανδημία και τα καταστήματα εστίασης, Goody’s, Everest και Flocafe πέρασαν από μία δοκιμασία. Μετά ήρθε ο πληθωρισμός και η ακρίβεια και το υψηλό ενεργειακό κόστος και η Δέλτα που της ανήκει επλήγη σημαντικά πέρυσι με τη σειρά της. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο όμιλος είχε αυξημένες ζημίες 9,5 εκατομμύρια ευρώ μετά από τους φόρους το 2022 από 1,5 εκατομμύριο ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2021. Η συγκεκριμένη επίδοση προήλθε από τη Δέλτα, η οποία φαίνεται ότι φέτος αρχίζει να βρίσκει τον βηματισμό της και καθώς τα πράγματα άρχισαν να εξισορροπούν, το γάλα να σταματάει την ανηφορική του διαδρομή και την ενέργεια να σταθεροποιείται σε ένα βαθμό. Ο τζίρος για τη Vivartia αυξήθηκε σημαντικά την περσινή χρονιά, όμως αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να διώξει τα ζημιογόνα αποτελέσματα. Πλέον οι άνθρωποι του ομίλου ποντάρουν πολλά στο 2023 και επιφυλάσσονται για περισσότερα στο τέλος της χρονιάς όταν θα πουν την τελευταία τους λέξη.

Υψηλές «πτήσεις» για ΟΤΕ από το payzy

Η Cosmote Payments αποτελεί μία από τις πρόσφατες δραστηριότητες του ομίλου ΟΤΕ στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών από την οποία ελπίζει να έχει σημαντικά έσοδα και ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η προσδοκία αυτή εκφράζεται από την πλατφόρμα payzy. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε Ευρώ 12.030.520 έναντι Ευρώ 3.666.998 της χρήσης 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 228,08%. Το μεικτό κέρδος ανήλθε σε 2.121.692 ευρώ έναντι 671.353 ευρώ της χρήσης 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 216,03%. Πού ποντάρει ο ΟΤΕ; Στην ισχυρή πελατειακή του βάση αλλά και στο εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων και συνεργατών. Η ανάπτυξη είναι ταχεία και μόλις διέλθει των όποιων αρχικών δυσχερειών, αναμένεται ότι η πλατφόρμα και ο συγκεκριμένος κλάδος, θα αποτελέσει έναν ακόμα ισχυρό πυλώνα για τον όμιλο.

Η Avramar απασχολεί τον Μεγάλου και την Πειραιώς

Το άνοιγμα της Avramar απασχολεί τις τράπεζες. Κάτι που φάνηκε στα όσα είπε ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, ενημερώνοντας τους αναλυτές. Γιατί παρά το γεγονός ότι η τράπεζα όπως και όλες οι τράπεζες κινούνται έντονα θετικά, αυξάνοντας μάλιστα το ποσοστό συνέπειας ως προς την είσπραξη των χορηγήσεων – δανείων που έχουν δώσει, η Avramar είναι ένα μεγάλο καράβι και σύντομα θα έρθουν εξελίξεις. Όπου όπως όλα δείχνουν οι τράπεζες θα κληθούν να συμμετάσχουν, χωρίς να αποκλείεται από το τραπέζι και το ενδεχόμενο ενός κουρέματος. Την ίδια στιγμή πληροφορούμαι από αρμόδια χείλη ότι η εταιρεία αναζητά στελέχη και πιθανώς επικεφαλής για να αλλάξει τη ρότα της και να αναζητήσει την επόμενή της μέρα, μακριά από την ζοφερή κατάσταση του σήμερα.

Η παραδοχή Μυλωνά για τα επιτόκια των τραπεζών

Ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ήταν θαλερός και ειλικρινής σε ό,τι έχει να κάνει με τα υπερκέρδη των τραπεζών από τα υψηλά επιτόκια της περιόδου. «Το πρώτο εξάμηνο ήταν απογοητευτικό, κυρίως λόγω των αυξημένων επιτοκίων», παραδέχθηκε ο Παύλος Μυλωνάς. Στη συνέχεια πάντως εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος, λέγοντας ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα δούμε σημαντική ανάκαμψη, κυρίως στα δάνεια ιδιωτών, δεδομένης της ισχυρής πορείας που καταγράφει η εγχώρια οικονομία. Κλάδοι όπου θα δοθούν τα περισσότερα δανειακά κονδύλια από την Εθνική στο προσεχές διάστημα θα είναι ο τουρισμός, οι υποδομές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ξενοδόχοι οι παραγωγοί της μαστίχας ΕΛΜΑ

Ο Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών της Χίου και η Mediterra, στην οποία συμμετέχει και ο εφοπλιστής, Νίκος Τσάκος μεταξύ άλλων, αναζητούν τα επόμενα επιχειρηματικά τους βήματα. Και όπως μαθαίνω έχουν ήδη αποκτήσει εγκαταστάσεις στο νησί που σκοπεύουν να τις αξιοποιήσουν τουριστικά, επενδύοντας σε ένα ακόμα κομμάτι όπου έως αυτή τη στιγμή δεν έχουν παρουσία. Έτσι, εκτός από τη μαστίχα που παράγουν σε πολλές διαφορετικές μορφές, την διάσημη τσίχλα ΕΛΜΑ και εκατοντάδες άλλα προϊόντα που στέλνουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή πωλούν μέσα από τα καταστήματα Mastiha Shop που διαχειρίζεται η Mediterra, θα δοκιμάσουν την τύχη τους και στον τουρισμό. Ενδιαφέρον το εγχείρημα, αλλά απαιτεί χρόνο, γνώση και υπομονή. Και κυρίως ρευστό, το οποίο όπως μαθαίνω δεν λείπει.